Home > ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ > Το αληθινό πρόσωπο του "Ωνασείου" - ΕΘΝΟΣ 02.02.1996


Το αληθινό πρόσωπο του Ωνασείου *
Λίστα αναμονής μόνο για φτωχαδάκια!
Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 1996

Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο τους τελευταίους δύο μήνες έγινε γνωστό και στο πιο μικρό χωριό της Ελλάδας, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Μια καλογυαλισμένη βιτρίνα, στο εσωτερικό της οποίας μπορεί κανείς να πιστέψει πως βρίσκεται σ΄ ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Όχι μόνο γιατί όλοι στην υποδοχή χαμογελάνε - και δεν είναι από συνήθεια - αλλά γιατί τίποτα σχεδόν δεν θυμίζει τα νοσοκομεία…
Κι όμως σ΄ αυτό το στολίδι, που πρόσφερε η οικογένεια Ωνάση στον ελληνικό λαό, ο μόνος που δεν εξυπηρετείται είναι ο απλός πολίτης. Υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ τα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτει αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Σ΄ αυτό λοιπόν το πρότυπο νοσοκομείο, οκτώ στους δέκα ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση, λύνουν το πρόβλημά τους σε περίπου 14 μήνες. Αν, όμως, ο ασφαλισμένος καταβάλλει 900.000 δραχμές χειρουργείται σε τέσσερις μήνες και σε περίπου ένα μήνα αν πληρώσει 1.300.000 δρχ., για την κάλυψη της διαφοράς θέσης.
Αυτά στις κλινικές των Α. Μιχάλη και Γ. Παλατιανού, ενώ στην κλινική του κ. Αλεβιζάτου όσοι δικαιούνται 4κλινο χειρουργούνται σε 4 μήνες, σε 1 μήνα αυτοί που νοσηλεύονται σε 2κλινο και σε περίπου 15 μέρες αυτοί οι οποίοι έχουν μονόκλινο.
Οι συμβάσεις που έχει συνάψει το «Ω. Κ. Κ» με τα περισσότερα Ταμεία αφορούν στο ποσό των 2.000.000 δραχμών, το οποίο αντιστοιχεί σε δωμάτιο με 4 κλίνες και 10ημερη νοσηλεία.
Για να συντομεύσει ο ασθενής το χρόνο εισαγωγής του, πρέπει να πληρώσει ένα από τα ποσά που αναφέραμε πιο πάνω για «διαφορά θέσης». Έτσι, λοιπόν, στο ερώτημα που θέτει το «Ωνάσειο», «ποιες κατηγορίες ασθενών νοσηλεύονται», φαίνεται τουλάχιστον μια ανακολουθία σε ό,τι αφορά το σκεπτικό του κληροδότη. Ιδού η απάντηση, μέσα από το σχετικό φυλλάδιο:
«Το Ωνάσειο δημιουργήθηκε για να νοσηλεύει όλους τους Έλληνες καρδιοπαθείς χωρίς διάκριση από πλευράς ασφαλιστικού ταμείου».
Η διάκριση βέβαια γίνεται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του ασφαλισμένου. Σύμφωνα με στοιχεία, από τη διοίκηση του «Ω. Κ. Κ.», τα οποία αφορούν τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το 81% των ασθενών έχει ασφαλιστική κάλυψη από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ (Σ.Σ.:οι δυο αυτοί οργανισμοί καλύπτουν περίπου 6.500.000 ασφαλισμένους).
Από τα Ταμεία των τραπεζών και των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ) προέρχεται το 17% των ασθενών και μόνο 2% είναι ασθενείς χωρίς κάλυψη. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες οι 112 γιατροί του «Ωνασείου», όμως πολλοί είναι εκείνοι (ίσως και άδικα βέβαια…) που θεωρούν προκλητικές τις αμοιβές τους.
Αυτό δεν ισχύει για όλους. Και τούτο γιατί μόνο ο καρδιοχειρουργός κ. Αλ. Μιχάλης έχει ετήσιες αποδοχές που πλησιάζουν τα 160.000.000 δραχμές ή 13.000.000 το μήνα. Άλλοι γιατροί, από τα πρωτοκλασάτα ονόματα ή πιο προβεβλημένα, αμείβονται με τουλάχιστον 9.000.000 δρχ. ετησίως.
Η παραμονή του Ανδρέα Παπανδρέου στο «Ωνάσειο» χάρισε απρόσμενη δημοσιότητα στους ήδη υψηλά αμειβόμενους γιατρούς του. Τους περισσότερους τους έμαθε ο κόσμος από τα περίφημα ιατρικά δελτία ή από τη συμμετοχή τους στην ειδησεογραφία που αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Οι ιατρικοί εκπρόσωποι (Τζελέπης, Ηλιοδρομίτης, Λιβάνης και Αντωνιάδης) έχουν μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από περίπου 2.240.00 δρχ. έως 745.000 δρχ.
Αξίζει και πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συμβάσεις αυτές υπεγράφησαν επί κυβερνήσεως ΝΔ, λίγο πριν από τις εκλογές του ΄92. Ο τέως υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός είχε δεσμευθεί ότι θα επανεξεταστούν όλες οι συμβάσεις, αλλά υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.
Έτσι αν αλλάξει κάτι στις υψηλές αυτές αμοιβές των γιατρών, αυτό μπορεί να γίνει μετά τη λήξη των συμβολαίων τους και εφόσον υπάρχει δυνατότητα ανάλογη με τους όρους τους.
Σήμερα εκπαιδεύονται στο «Ω. Κ. Κ.» περίπου 40 γιατροί, ενώ το άλλο προσωπικό του πλησιάζει τα 500 άτομα. Στα εξωτερικά ιατρεία του εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 100 άτομα, ενώ σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία ο μέσος όρος νοσηλείας των καρδιολογικών περιστατικών ημέρας υπολογίζεται σε 3 μέρες και σε 9 των περιπτώσεων που απαιτούν χειρουργική επέμβαση.
Το «Ωνάσειο» διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 18 κλινών και είναι εξοπλισμένη με εξειδικευμένα μηχανήματα, όπως monitors, αναπνευστήρες, μηχανήματα μέτρησης αερίων και ηλεκτρολυτών, ενδοαορτικές αντλίες, απηνιδωτές και φορητό μηχάνημα ακτινογραφιών.
Στο «Ωνάσειο» υπάρχουν δύο καρδιοχειρουργικές σουίτες και μια καρδιολογική, 9 μονόκλινα καρδιοχειρουργικά και 4 καρδιολογικά κρεβάτια και ακόμα 7 δίκλινα καρδιοχειρουργικά και 13 καρδιολογικά, 5 τετράκλινα καρδιοχειρουργικά και 3 καρδιολογικά.
Το κτίριο διαθέτει οκτώ ορόφους, εκτός από το υπόγειο και το ισόγειο. Η φιλοσοφία για την ανέγερσή του έθετε τρεις προϋποθέσεις, που αφορούν την αισθητική του:
1.Να έχει χαρακτήρα μνημείου.
2. Να είναι δείγμα αρχιτεκτονικής που να απηχεί και την κλασσική ελληνική αρχιτεκτονική.
3. Να είναι σύγχρονο και συγκρίσιμο με τα καλύτερα του κόσμου.
Η θεμελίωσή του έγινε το Οκτώβριο του 1987 και με κόστος κατασκευής 75.000.000 δολάρια ΗΠΑ και η παράδοσή του έγινε τον Οκτώβριο του 1992. Στο κτίριο υπάρχει υποσταθμός της ΔΕΗ, ισχύος 20 KV και η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω δύο μετασχηματιστών. Σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος τίθενται σε λειτουργία γεννήτριες, ενώ υπάρχει σύστημα |μη διακοπτόμενης τροφοδοσίας», που διοχετεύει ρεύμα στα χειρουργεία και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο έλεγχος των εγκαταστάσεων γίνεται από το κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος έχει τη δυνατότητα μνα θέσει σε λειτουργία όλες τις εγκαταστάσεις του κτιρίου.
Δύο από τα σημαντικότερα -μη ιατρικά τμήματα- που υπάρχουν στο «Ωνάσειο» είναι της Ασφάλειας και της Υποδοχής, τα οποία και συνεργάζονται στενά. Ο.. «ξένος» που για πρώτη φορά έρχεται στο «Ωνάσειο» βρίσκεται αντιμέτωπος με το χαμόγελο των ανθρώπων της υποδοχής. Αφού ενημερωθεί αρχίζει τις ερωτήσεις, αλλά η υπομονή των επί της υποδοχής κυριών είναι αφοπλιστική.
«Γλάστρες, φαγητά και γλυκά δεν επιτρέπονται, κύριε, στο δωμάτιο», ακούγεται συχνά να λέει η κυρία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης Ασθενών. Και για όσους τυχόν δεν καταλάβουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αυστηρή ευγένεια των παιδιών της ασφάλειας. Χωρίς «φουσκώματα» και υπερβολές εξηγούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επισκεπτών.
Συμπερασματικά μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει το «Ωνάσειο» ένα σύγχρονο ιατρικής φροντίδας ξενοδοχείο, στο οποίο αν διαθέτεις κάποιες δεκάδες χιλιάδες χρήματα παραπάνω είναι όλα καλά. Αλλιώς χρονίζεις…

*Στο «Ωνάσειο» έζησα τέσσερις μήνες, όση και η διάρκεια της νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου. Τα στοιχεία που παρατίθενται δεν πιστεύουμε ότι έχουν διαφοροποιηθεί, αλλοιώνοντας το νόημα και το πνεύμα του ρεπορτάζ. Ούτε μπορεί να έχουν αλλάξει τόσο πολύ οι αμοιβές ώστε το μη ιατρικό προσωπικό να αισθάνεται ότι αμείβεται επαρκώς και σε κάποιες περιπτώσεις αξιοπρεπώς.
Το βέβαιο είναι πως και σήμερα το «Ω.Κ.Κ.» δεν έχει αλλάξει: παραμένει ένα υπερσύγχρονο καρδιοχειρουργικό κέντρο που όμως δεν είναι άμεσα προσιτό στα χαμηλά βαλάντια.

 


Συνέντευξη: Λάμπρος Κανελλόπουλος, πρόεδρος unicef - περιοδικό SALVE τεύχος Δεκεμβρίου 2004
Τα τελευταία λόγια της Μελίνας - ΕΘΝΟΣ 10.03.1994
ΙΚΑΡΙΑ: Η φωτιά που καίει ακόμα - ΕΘΝΟΣ 23.02.1994
Φάτον γιατί θα σε φάει - ΕΘΝΟΣ 05.10.1992
"Νίκησε" δυο φορές το θάνατο - ΕΘΝΟΣ 23.07.1992
Γλύτωσε με πρότυπο τον Ιώβ - ΕΘΝΟΣ 15.04.1992
ΓΑΒΡΙΕΛΑ: Η θεά του αγοραίου έρωτα - ΕΘΝΟΣ 27.08.1991
'Αδειασε η αγκαλιά της μάνας - ΕΘΝΟΣ 24.07.1991
Created by Hellas Internet