Home > ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ > Φάτον γιατί θα σε φάει - ΕΘΝΟΣ 05.10.1992


Φά' τον γιατί θα σε φάει, μου φώναζαν"*
Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 1992

Η Αθήνα, τη νύχτα, έχει άλλο πρόσωπο. Τελείως διαφορετικό από κείνο που βγαίνει προς τα έξω ακόμα κι όταν τα σκοτεινά στέκια, στα οποία βρίσκουν καταφύγιο κάθε λογής άνθρωποι, φωτίζονται ...
Στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα, στου Ψειρή, στο Μεταξουργείο ... Εκεί μπορεί να δεις και ν΄ ακούσεις τα πάντα. να δεις ανθρώπους να βρίζονται, να σφάζονται γιατί "την άκουσαν περίεργα" και χίλια δυο ακόμα, παράξενα στ΄ αλήθεια, περιστατικά.
Κι εκείνοι, που μόνιμα συναθροίζονται σ΄ αυτά τα μέρη, να μένουν απαθείς μπρος στο οτιδήποτε. Κι ακόμα να δίνουν το στιλέτο σ΄ έναν από τους δυο που τσακώνονται και να του λένε "καθάρισέ τον γιατί θα σε φάει".
Κάπως έτσι έγινε και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην πλατεία Ομονοίας, όταν ο Κοσμάς Κοκοτός, 31 χρόνων, βύθισε τέσσερις φορές το στιλέτο στην καρδιά του 55χρονου εργάτη Απόστολου Φωκίδη.
Ο δράστης, που συνελήφθη και κρατείται στο 4ο αστυνομικό τμήμα, ισχυρίζεται οτι το θύμα του έκανε ανήθικες προτάσεις και πως τον κυνηγούσε με καρέκλα.
Η αρχή έγινε την περασμένη Πέμπτη, όταν δράστης και θύμα γνωρίστηκαν σε σουβλατζίδικο, στη γωνία της οδού Αθηνάς. Ο ένας κέρναγε τον άλλο και έπιναν ούζα μέχρι το πρωί.
Συναντήθηκαν πάλι προχτές το βράδυ. Κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, το οποίο σε λίγο γέμισε από μεζέδες και ούζο. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο δράστης, ο Φωκίδης του έκανε ανήθικες προτάσεις. Εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα ο Φωκίδης να του βρίσει τη μάνα.
Όπως βεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες οι δύο άντρες ήρθαν στα χέρια και ακολούθησε κυνηγητό. Το θύμα άρπαξε μια καρέκλα και προσπάθησε να τον χτυπήσει.
Πάντα σύμφωνα με το δράστη, κάποιο άτομο τον πλησίασε, του έδωσε ένα στιλέτο και του είπε" "Φάτον γιατί θα σε φάει".
Χωρίς κόπο, λίγα λεπτά αργότερα και ενώ ο εργάτης ήταν πεσμένος στο πλακόστρωτο και δεν ανέπνεε, αστυνομικοί συνέλαβαν τον Κοκκοτό και τον οδήγησαν στο τμήμα.
Επηρεασμένος από το ούζο που είχε πιει και σε συνδυασμό με τα ηρεμιστικά φάρμακα που παίρνει, ήταν σε άθλια κατάσταση. Παραδέχτηκε ότι τον σκότωσε και υποστήριξε ότι βρισκόταν σε θέση άμυνας.
Η συνέχεια δόθηκε σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα. Από κει και μετά η αναγκαστική διαβίωση σε κάποιο κελί, στον Κορυδαλλό ή κάπου αλλού. Εκεί που θα περάσει μερικά χρόνια. Και όταν βγει, ενδεχομένως νάχει μετανιώσει, ακόμη περισσότερο, για ότι έγινε εκείνη τη νύχτα.
Αυτό που  οπωσδήποτε δεν μπορεί να σκεφτεί τώρα, ο ψηλόσωμος γενειοφόρος, είναι η επανένταξή του στην κοινωνία, η οποία δεν θάχει αλλάξει και πολύ τότε ...
*Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 3 Οκτωβρίου 1992, στην πλατεία Ομονοίας, 30χρονος μαχαίρωσε και σκότωσε 55χρονο εργάτη. Υποστήριξε, ο δράστης, ότι το θύμα  του έκανε ανήθικες προτάσεις. Αλήθεια ή όχι δεν έχει και τόση σημασία. Γεγονός είναι πως παρόμοιες σκηνές συμβαίνουν καθημερινά όχι μόνο σ΄ αυτή την πλατεία.

 


Συνέντευξη: Λάμπρος Κανελλόπουλος, πρόεδρος unicef - περιοδικό SALVE τεύχος Δεκεμβρίου 2004
Το αληθινό πρόσωπο του "Ωνασείου" - ΕΘΝΟΣ 02.02.1996
Τα τελευταία λόγια της Μελίνας - ΕΘΝΟΣ 10.03.1994
ΙΚΑΡΙΑ: Η φωτιά που καίει ακόμα - ΕΘΝΟΣ 23.02.1994
"Νίκησε" δυο φορές το θάνατο - ΕΘΝΟΣ 23.07.1992
Γλύτωσε με πρότυπο τον Ιώβ - ΕΘΝΟΣ 15.04.1992
ΓΑΒΡΙΕΛΑ: Η θεά του αγοραίου έρωτα - ΕΘΝΟΣ 27.08.1991
'Αδειασε η αγκαλιά της μάνας - ΕΘΝΟΣ 24.07.1991
Created by Hellas Internet