Home > ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ > Αναμόρφωση της πλαζ Αλίμου


ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΖ ΑΛΙΜΟΥ

Χρυσώνοντας το… χάπι στους Δήμους, που διαθέτουν οργανωμένες πλαζ,  και ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου,  η εταιρία (Ε. Τ. Α. ) η οποία διαχειρίζεται την περιουσία του ο  Ε. Ο. Τ.  προσφέρει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες, χωρίς ιδιαίτερες επενδύσεις, να έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Είναι προφανές πως ουσιαστικά χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια, προσπαθώντας να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά σχήματα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση υπαναχώρησε στην δια στόματος της τότε υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου υπόσχεση περί επιστροφής των ακτών στους δήμους. Ο νέος υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, έχοντας το «πράσινο φως»  ακύρωσε, με συνοπτικές διαδικασίες, την υπόσχεση, εφαρμόζοντας άλλη λογική και άλλη στρατηγική.
Με την ανατροπή της προεκλογικής (1999) πολιτικής απόφασης περί παραχώρησης των ακτών στους δήμους η κυβέρνηση παρουσιάζει δείγματα αναξιοπιστίας. Ταυτόχρονα προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά και απορίες αφού το φιλέτο της παραλίας στο οποίο ερίζουν πολλοί αξίζει δεκάδες δις δραχμές, εν όψη μάλιστα και των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.
Οι Δήμαρχοι Αλίμου, Βάρκιζας, Βούλας και Βουλιαγμένης εγκλωβίστηκαν από τις αιφνιδιαστικές κινήσεις της  Ε. Τ. Α. και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τάσου Χωμενίδη, ο οποίος ενεργούσε κατ΄ εντολή στελεχών της κυβέρνησης. Όμως με παρατεταμένη αντεπίθεση κατάφεραν, τουλάχιστον, οι δήμοι να έχουν λόγο και σημαντικό μάλιστα στα όσα θα συμβαίνουν στο εξής στις πλαζ και ειδικά στις οργανωμένες. Και για να… γράφουμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους, ο Άλιμος και οι άλλοι δήμοι,  απέκτησαν:
1. Συμμετοχή στη διοίκηση της ακτής.
2. Καθορισμό των χρήσεων.
3. Οικονομικά οφέλη.
Αυτό είναι το ένα σκέλος. Εκείνο που αφορά τις οργανωμένες πλαζ.  Και μια που γράφουμε για τον Άλιμο, για τη γνωστή ακτή ΕΟΤ Αλίμου. Τι γίνεται όμως με τα δυο ελεύθερα τμήματα τις παραλίας του Αλίμου; Το ένα ανάμεσα στο ΟΣΤΡΙΑ και την πλαζ (10 στρέμματα) και το άλλο στα παλιά Λουτρά Αλίμου (20 στρέμματα);
Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ερίζουν για την εκμετάλλευσή τους; Ο δήμος θα αξιοποιήσει μόνος του αυτό το ανυπολόγιστης αξίας περιουσιακό του στοιχείο; Αν ναι με ποιο τρόπο. Αν όχι η δημοτική αρχή όφειλε ήδη να έχει δημοσιοποιήσει της προθέσεις της έτσι ώστε «η γυναίκα του Καίσαρα και να φαίνεται και να είναι τίμια». Πώς θα ωφεληθούν οι δημότες και ο δήμος;
Εκ των πραγμάτων η Δημοτική Αρχή ήταν αναγκασμένη να… «χορέψει» στο ρυθμό της ΕΤΑ και να προστατεύσει – έστω και με τους περιοριστικούς όρους που ετέθησαν - τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών. Κάτω από τις συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο παρασκήνιο αλλά και από τις παρεμβάσεις του τότε Δημάρχου Αλίμου, Αλέξανδρου Αλούκου και των ομολόγων του, το αποτέλεσμα για τον Άλιμο κρίνεται θετικό.
Ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Αλίμου και την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α. Ε. (Ε. Τ. Α.),  που εκπροσωπεί τον ΕΟΤ. Το μνημόνιο συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Απριλίου 2001 και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως στο μνημόνιο γίνεται αναφορά σε μελέτη για την διαμόρφωση και ανακαίνιση της ακτής ΕΟΤ Αλίμου, η οποία έχει συνταχθεί από την αρχιτεκτονική ομάδα «ΑΡΣΙΣ» και με επικεφαλής τον καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Μωραϊτη, για λογαριασμό της ΕΤΑ και η οποία ουδέποτε δόθηκε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εμείς εξασφαλίσαμε τη μελέτη, την οποία και παραθέτουμε, χωρίς να εντοπίσουμε κάτι το ύποπτο. Άρα λοιπόν η τότε διοίκηση γιατί την  απέκρυψε; Σύμπτωση ή από συνήθεια;
Στο μνημόνιο προσδιορίζεται ο ρόλος του Δήμου στη λειτουργία της ακτής και ταυτόχρονα ο τρόπος αναβάθμισής της, δηλαδή τα έργα που θα πραγματοποιηθούν από τον επιχειρηματία
Τα βασικά σημεία του μνημονίου, όπως αυτό ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, και υπεγράφη από τον κ. Δήμαρχο για λογαριασμό του Δήμου, τον εκπρόσωπο της ΕΤΑ και τον επιχειρηματία, είναι τα εξής:
1. ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: Ο Δήμος είναι αποδέκτης των αρνητικών συνεπειών, που συνεπάγεται η προσέλευση στην ακτή  χιλιάδων ανθρώπων.  Γι΄ αυτό είναι λογική και ταυτόχρονα πολιτικά αδιαπραγμάτευτη η αξίωση του Δήμου Αλίμου να μην παρατηρεί, αλλά να παρεμβαίνει καθοριστικά στο θέμα χρήσης και εκμετάλλευσης των ακτών.
2. ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ: Την ευθύνη για τις ακτές – παραλίες, που είναι προέκταση των ορίων του, πρέπει, τυπικά και ουσιαστικά, να έχει ο ίδιος ο Δήμος Αλίμου, πράγμα που επιβάλλει να επανέλθουν σ’ αυτόν.
3. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ: Η ακτή Αλίμου αποτελεί ελκυστικό χώρο θερινής και υπαίθριας αναψυχής. Επιβάλλεται η αναβάθμιση των προσφερομένων στο κοινό υπηρεσιών, προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας αλλά και της συνολικής τουριστικής εικόνας του δήμου και της χώρας.
4. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Η βιώσιμη ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής με ανάπτυξη χώρων πρασίνου και χρήσεων που προβλέπονται από το σχέδιο προτάσεων του ΟΡΣΑ και των προτεινομένων χρήσεων γης σύμφωνα με το ΠΔ ΦΕΚ 166Δ/87.
5. Η ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗΣΗ: Η εκτέλεση των έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού θα γίνει σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του Αρχιτέκτονα καθηγητού του Ε.Μ.Π. Κωνσταντίνου Μωραΐτη. Η αναβάθμιση των ακτών, αφορά αποκλειστικά σε έργα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων που υπάρχουν και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Κατά συνέπεια δεν προβλέπεται ουδεμία πρόσθετη δόμηση.
6.ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ: Εξασφάλιση ελάχιστων δωρεάν υπηρεσιών που αφορούν την κολύμβηση,  την καθαριότητα των όλων των χώρων, την  ασφάλεια, πλήρη πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης και αναγκαίας ιατρικής υποστήριξης καθώς επίσης ναυαγοσωστικής κάλυψης. Το κόστος των παραπάνω υπηρεσιών θα καλύπτεται από το εισιτήριο εισόδου.
7. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.: Ορίζεται 5μελές διοικητικό όργανο (Διοικητικό Συμβούλιο), που έχει την ευθύνη διοίκησης της ακτής – παραλίας Αλίμου και στο οποίο προεδρεύει ο Δήμαρχος Αλίμου.  Αποτελείται από δύο πρόσωπα που ορίζονται από το Δήμο Αλίμου και είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι και δύο πρόσωπα που ορίζονται από την Ε. Τ. Α.
8. Ο ΡΟΛΟΣ  ΤΟΥ  Δ. Σ.: Το Δ.Σ. της ακτής έχει καθοριστική και δεσμευτική για τον επενδυτή άποψη που αφορά: το ωράριο, τις χρήσεις και τη φυσιογνωμία της ακτής, την τιμή του εισιτηρίου εισόδου και ασκεί τον αποκλειστικό έλεγχο στο είδος (χρήσεις) και την ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών.
9. ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ: Ο Δήμος Αλίμου λαμβάνει απ’ ευθείας από τον επιχειρηματία – εκμεταλλευτή οικονομικό αντάλλαγμα, που ανέρχεται σε ποσοστό ... % επί των εισπράξεων και δεν είναι κατώτερο από ... δραχμές το μήνα. (Τα ποσά αυτά δεν έχουν καθοριστεί ακόμη). Το ποσοστό αυτό αυξάνει κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες για κάθε επόμενο του πρώτου έτους εκμετάλλευσης. Το αντάλλαγμα αυτό θα προκύψει κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με το ανάδοχο σχήμα. Δεν απαιτείται συμμετοχή του Δήμου στο μετοχικό κεφάλαιο.
10. ΔΩΡΕΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ: Ο Δήμος Αλίμου έχει  εξασφαλίσει δωρεάν είσοδο για τους Δημότες.
11. ΣΤΟ ΔΗΜΟ Η ΧΡΗΣΗ: Με τη λύση της σύμβασης, που θα καταρτιστεί, η χρήση της ακτής, με τις εγκαταστάσεις της, περιέρχεται στο Δήμο Αλίμου, χωρίς να καταβάλει αποζημίωση.
12. Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Ο Δήμος Αλίμου συμμετέχει με εκπρόσωπό του στη διαδικασία αξιολόγησης των προτεινόμενων επιχειρηματικών σχεδίων.
13. ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΚΤΕΣ:  Για τις χρήσεις και τη λειτουργία του Α’ Αλιπέδου του Δήμου Αλίμου (μεταξύ ΕΟΤ-ΟΣΤΡΙΑ) και του Β’ Αλιπέδου (Λουτρά Αλίμου), θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.
14. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ: Στις νέες θέσεις εργασίας θα έχουν προτεραιότητα οι δημότες Αλίμου εφ’ όσον πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται από το διαχειριστή.
Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ
Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω η αναβάθμιση της ακτής Αλίμου, αφορά αποκλειστικά σε έργα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων που υπάρχουν και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Παραθέτουμε τις λειτουργίες (χρήσεις), οι οποίες είναι απολύτως δεσμευτικές τόσο για την Ε.Τ.Α. όσο και τον επιχειρηματία:
Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων εισόδου, περιφράξεις – αποδυτηρίων- W.C.
Ναυαγοσωστική κάλυψη, ώστε να τηρούνται πλήρως οι απαιτούμενες από το νόμο προδιαγραφές.
Λειτουργία πλήρους εξοπλισμένου Ιατρείου για Α’ Βοήθειες.
Δημιουργία λειτουργίας Παιδικής Χαράς.
Δημιουργία γηπέδων τένις, μπάσκετ, 5 x 5 και ανάπτυξη της λειτουργίας τους.
Καθαριότητα και συντήρηση : άμμου, περιβάλλοντος χώρου, φυτών και εγκαταστάσεων.
Οργάνωση παραλίας με ξαπλώστρες, ομπρέλες, κινητά αναψυκτήρια.
Πισίνα εκμάθησης κολύμβησης παιδιών.
Δημιουργία και λειτουργία beach-bar.
Οργάνωση Αθλητικών και Πολιτιστικών εκδηλώσεων Beach-Volley, Polo, κλπ.
Οργάνωση σημείων πώλησης γρήγορου φαγητού – αναψυκτικών.
Οργάνωση εστιατορίου – ταβέρνας.
Οργάνωση – λειτουργία κινηματογράφου.
Οργάνωση – λειτουργία νεροτσουλήθρας.
Club Δημοτών.
Οργάνωση – λειτουργία θεματικών εκθέσεων.
Η διαδικασία επιλογής του επιχειρηματικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει την εκμετάλλευση της ακτής Αλίμου, θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.  Ο επιχειρηματίας,  που τελικά θα επιλεγεί, θα έχει την υποχρέωση να καταβάλει κάθε χρόνο στην Ε. Τ. Α. συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα αναλογεί στο μίσθωμα και ποσοστό το οποίο θα καθορίζεται από τα έσοδα της ακτής.
Η διάρκεια των συμβάσεων αφορά αρχικά την περίοδο 2001 – 2005 . Η οριστική διάρκεια θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των δέκα χρόνων.
Τα σχήματα που είχαν προεπιλεγεί για τον Άλιμο είναι τα ακόλουθα τέσσερα:
ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΖΕΥΣ: εταιρίες ΟΜΙΚΡΟΝ, Αττικές εκδόσεις, F & K  Group, Orasis, Oyzounis, Tagaris
ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΕΡΑ: εταιρείες Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή & Συμμετοχών, ΙΜΑΚΟ, εκδόσεις Λυμπέρη, efg eurobank properties A. E., Everest, VCO Communication Resourxes, Ευ Ζην Α. Ε., Mad TV.
ΟΜΙΛΟΣ  ΣΑΡΩΝ: εταιρείες Καραγιάννης, εκδόσεις Τερζόπουλος, όμιλος επιχειρήσεων Ν. Μπαλάφας, MASTER OUTDOOR, νεκταρ TODAY’ S.
ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΤΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ: εταιρίες Αττικάτ, Terina, Ιθάκη, Αχινός.
 


31.07.2007 - ΚΗΦΙΣΟΣ: Όχι στη μόλυνση του Σαρωνικού
30.07.2007 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ : Ξεπούλησαν και το μπιτς βόλεϊ
25.07.2007 - Βάρκα γιαλό γιαλό, από Πειραιά Γλυφάδα
20.06.2007 - ΚΥΛΙΚΕΙΑ: Αισχροκέρδεια και καπέλο 100% στις παραλίες
11.06.2007 - ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ελεύθερες παραλίες - τέλος στην παρανομία
25.05.2007 - ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ιστορία της, αμαρτίες τους
25.05.2007 - Απεργία πείνας για ελεύθερες παραλίες
21.05.2007 - ΠΛΑΖ ΑΛΙΜΟΥ: Δωρεάν είσοδος, 5 ευρώ η ξαπλώστρα!!!
18.05.2007 - Ξύλο για το λουκέτο
08.05.2007 - ΜΟΣΧΑΤΟ: Ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία
16.04.2007 - Ανάσα ζωής για την Αττική
17.03.2007 - ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ: Απειλή για την Ατική
25.01.2007 - Ο Σαρωνικός κινδυνεύει
13.07.2006 - Παραλία Αλίμο-νο
13.08.2005 - Ακτές Σαρωνικού - Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων
SOS εκπέμπει ο Σαρωνικός
Μελέτη Μωραϊτη για την πλαζ Αλίμου
Το προφίλ της Μαρίνας Αλίμου
Created by Hellas Internet