Home > ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ > Διάφορα σχόλια για το βιβλίο > Σχόλια και γνώμες


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) - Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 1996 - σελίδα 7
Βιβλίο για το «Ωνάσειο».
Όσα θαυμαστά συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του «Ωνασείου», τις 123 μέρες της νοσηλείας του Α. Παπανδρέου, παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια, στο νέο του βιβλίο, ο δημοσιογράφος Δ. Καρανικόλας.
Με τίτλο «3.000 ώρες αγωνίας - το ημερολόγιο ενός δημοσιογράφου», ο συνάδελφος καταγράφει όσα έγιναν και δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Το παρασκήνιο, τη διαφθορά της εξουσίας, τη μάχη των επιγόνων. Σχεδόν ένα χρόνοι μετά, η ψύχραιμη καταγραφή όσων συνέβησαν στο «Ωνάσειο», αποτελεί μόνο την πρόγευση εκείνων που ακολούθησαν…
ΚΩΔ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής (Ρίζου) - 24 Νοεμβρίου 1996, σελίδα 73
Κυκλοφόρησε σε επιμελημένη έκδοση το βιβλίο του δημοσιογράφου ΔΗΜΗΤΡΗ Γ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ «3.000 ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» / το ημερολόγιο ενός δημοσιογράφου». Στις 282 σελίδες του έχουν καταγραφεί ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, όλα τα στοιχεία που αφορούν τις 123 μέρες νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου στο «Ωνάσειο». Φυσικά, δεν λείπουν τα παραπολιτικά έτσι όπως τα έζησαν και τα παρουσίασαν οι άνθρωποι των ΜΜΕ αλλά και όπως ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ τα αποκρυπτογράφησε από το προσωπικό του ημερολόγιο.
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΦΙΛΙΠΠΟΥΛΗ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ - Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 1996, σελίδα 8
Σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ιατρικό ρεπορτάζ στο «Ωνάσειο» την κρίσιμη περίοδο της νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου, οδηγήθηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν νικηθεί από το άγχος.
Αυτά αποκαλύπτει στο βιβλίο του «3.000 ώρες αγωνίας» ο συνάδελφος Δημήτρης Καρανικόλας, ο οποίος περιγράφει με άγνωστες λεπτομέρειες όλες τις δραματικές στιγμές που πέρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Υπάρχει αλήθεια μεγαλύτερος εχθρός από το άγχος της είδησης; Υπάρχει;

ΕΘΝΟΣ - Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 1996 - σελίδα 10
«3.000 ώρες αγωνίας». Το ημερολόγιο ενός δημοσιογράφου.
Το Ωνάσειο και τα μερόνυχτα αγωνίας, με στοιχεία, αποκλειστικότητες, παρασκήνια, αλλά και μοναδικές καταγραφές είναι το αντικείμενο μιας πρωτότυπης εργασίας του δημοσιογράφου - ρεπόρτερ Δημήτρη γ. Καρανικόλα, που κυκλοφόρησε σε βιβλίο.
Ο συνάδελφος Δημ. Καρανικόλας «κάλυψε» όλη την περίοδο του Ωνασείου και θυμίζει μ΄ αυτήν την έκδοση - «Θουκυδίδης» όλο το ιστόρημα, αλλά κυρίως τα γεγονότα και τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην αληθινά ενδιαφέρουσα αυτή πολιτικά περίοδο.
Πολιτική, ιατρική, δημοσιογραφία και σκοπιμότητες, που διασταυρώθηκαν στο Ωνάσειο πάνω από το προσκεφάλι του τότε πρωθυπουργού, φωτίζονται με το φως της απόστασης και το έμπειρο μάτι του ρεπόρτερ.
Α.

ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ένθετο ΤΑΪΜ ΑΟΥΤ), στις 16 Μαρτίου 1997
Στο εξώφυλλο πολύ σεμνά αναφέρεται το ημερολόγιο ενός δημοσιογράφου. Πρόκειται, όμως, για κάτι πολύ περισότερο από το χρονικό μιας νοσηλείας: το σκηνικό μιας χώρας ολόκληρης πριν, κατά τη διάρκεια και κατόπιν των ιστορικών στιγμών. Ολόκληρη η αλήθεια για το Ωνάσειο. Ο Τύπος, η δεοντολογία και η θρυλική πια δημοσιογραφική τέντα. Οι γιατροί του προέδρου και τα πρόσωπα - πρωταγωνιστές των ημερών. Η αντίδραση των επενδυτών και του ξένου τύπου και η μεγάλη αυλαία. 3.000 ώρες, 274 σελίδες γραμμένες με οξυδέρκεια, ακρίβεια και ευαισθησία".
ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΚΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 1996, σελίδα 9
Οι 123 μέρες νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου στο «Ωνάσειο» αποτελούν ήδη μέρος της νεότερης πολιτικής ιστορίας μας. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γ. Καρανικόλας τις έζησε από κοντά και τις περιγράφει στο βιβλίο του «3.000 ώρες αγωνίας» (εκδόσεις «Θουκυδίδης»), στο οποίο παρουσιάζει, εκτός από τα γεγονότα, και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν.
Γ.ΚΑΡ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - Σάββατο, 8 Μαρτίου 1997, σελίδα 50
Οι τέσσερις μήνες νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου ασφαλώς ήταν από τις μείζονες πολιτικής σημασίας περιόδους για τη χώρα.
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρανικόλας παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς όλα τα γεγονότα αυτής της περιόδου και τα καταγράφει σαν μια ιστορική μαρτυρία. Η κατακλείς του προλόγου του επίσης δημοσιογράφου Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου: «Οι δημοσιογραφικές μαρτυρίες έχουν πάντα μια ιδιαίτερη αξία όταν συμβαίνει να καταγράφονται ψυχρά, αντικειμενικά, αποστασιοποιημένα. Κι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όταν αφορούν σημαντικές πολιτικές στιγμές όπως το τετράμηνο του Ωνασείου… Η προσπάθεια του συναδέλφου Δ.Κ. αποτελεί πολύτιμη δημοσιογραφική προσφορά προς όσους θέλουν να γνωρίζουν τι έγινε, από ποιους έγινε και με ποιους επιχειρήθηκε να γίνει, την ώρα που ο άρρωστος ηγέτης έδινε τον αγώνα της ζωής στο Ωνάσειο». Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του περιλαμβάνει κρίσεις και σχόλια του ξένου τύπου για το βαρυσήμαντο αυτό γεγονός.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 1996, σελίδα 54
3.000 ώρες από τη ζωή του Α. Παπανδρέου
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του δημοσιογράφου ΔΗΜΗΤΡΗ Γ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ «3.000 ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» / το ημερολόγιο ενός δημοσιογράφου». Στις 282 σελίδες του έχουν καταγραφεί ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, όλα τα στοιχεία που αφορούν στις 123 μέρες νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου στο «Ωνάσειο». Φυσικά, δεν λείπουν τα παραπολιτικά έτσι όπως τα έζησαν και τα παρουσίασαν οι άνθρωποι των ΜΜΕ αλλά και όπως ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ τα αποκρυπτογράφησε από το προσωπικό του ημερολόγιο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα καινούρια στοιχεία που περιέχονται στις σελίδες του βιβλίου τα οποία δίνουν νέα διάσταση στο ιστορικό γεγονός της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και αναδεικνύουν τα πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο να πεισθεί ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ να υπογράψει τη σχετική επιστολή.
Γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα της ενημέρωσης, ενώ σε ξεχωριστά κεφάλαια ερευνάται «γιατί δεν μπήκε νωρίτερα στο νοσοκομείο», «τι είναι το Ωνάσειο», ποια ήταν «η αντίδραση των επενδυτών» και το σημαντικό θέμα «Τύπος και δεοντολογία». Επίσης δίνονται όλα τα στοιχεία της απόρρητης έκθεσης για την υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου και αναφέρονται τα σημαντικότερα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου τις κρίσιμες μέρες.
Το βιβλίο διατίθεται από τις «Εκδόσεις Θουκυδίδης».

ΠΟΝΤΙΚΙ - Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 1996, σελίδα 36
Δημήτρης Γ. Καρανικόλας, «3.000 Ώρες Αγωνίας» («Το ημερολόγιο ενός δημοσιογράφου») εκδ. «Θουκυδίδης». Καλύπτοντας για το «Έθνος» τα «γεγονότα του “Ωνασείου”», ο συνάδελφος συγκέντρωσε όλο το υλικό δημοσιευμένο και αδημοσίευτο της περιόδου Νοέμβρης ΄95 - Μάρτης ΄96 και «αναλύοντας τα γεγονότα και μέσα από αυτά την εμπειρία» επιχειρεί «να δώσει τη συνολική εικόνα και να φωτίσει κάποιες άγνωστες πτυχές του τεράστιου θέματος το οποίο περικλείεται στις λέξεις “Ωνάσειο - Ανδρέας Παπανδρέου”», όπως προλογικά λέει. Με άφθονο φωτογραφικό υλικό, με κασέ που το κάνει ευκολοδιάβαστο, με στοιχεία εκτός νοσοκομείου (όπως οι τίτλοι των εφημερίδων) και με σύντομες και κατανοητές ερμηνείες ιατρικών όρων ή παθήσεων, το βιβλίο είναι πολύτιμο για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία του τόπου και «το τέλος του Αντρέα», ενός (πάνω απ όλα) χαρισματικού ηγέτη…

 Created by Hellas Internet