Home > ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ > Είδη και κατηγορίες ρεπορτάζ


Είδη και κατηγορίες ρεπορτάζ

 


Τα ρεπορτάζ χωρίζονται σε επτά κατηγορίες χωρίς να λαμβάνεται υπ΄ όψιν το είδος του ρεπορτάζ (αστυνομικό, δικαστικό).
1. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ: Περιλαμβάνει θέματα που συνέβησαν τις τελευταίες ώρες πριν από την έκδοση της εφημερίδας ή πρόκειται να συμβούν στο διάστημα μέχρι την έκδοση του επόμενου φύλλου.
2. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Έχει ως αφορμή τη συλλογή στοιχείων ή την αξιοποίηση πληροφορίας για κάτι που έγινε στο παρελθόν ή γίνεται τώρα και δεν είναι γνωστό ή κάτι για το οποίο δεν δόθηκε σημασία από άλλα Μ.Μ.Ε.
3. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Γίνεται για συγκεκριμένο θέμα και αποδεικνύεται από τα στοιχεία πως έχει διαπραχθεί παρανομία από κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα σε βάρος των καταναλωτών.
4. ΕΠΟΧΙΚΟ: Περιλαμβάνει θέματα που ανακυκλώνονται ανάλογα με τις εποχές (φορολογική δήλωση, συμβουλές στους αγοραστές το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα, για τους υποψήφιους των ΑΕΙ).
5. ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Περιέχει στοιχεία μνήμης για κάποια επέτειο, για μια σημαντική προσωπικότητα. Αφορά πρόσωπα που βρίσκονται στη ζωή και με μια πράξη τους ή ενέργειά τους πρόσφεραν σημαντικό έργο στην κοινωνία. Επίσης αυτό το είδος ρεπορτάζ επεκτείνεται σε θέματα αυτοκινήτου, αθλητισμού, πολιτισμού.
6. ΑΓΟΡΑΣ: Έχει στόχο την πληροφόρηση του αναγνώστη για καταναλωτικά θέματα. Συνοδεύεται με πίνακες τιμών, με οδηγίες για το τι πρέπει να αποφύγει, καταλόγους καταστημάτων ή ειδών που αποτελούν ευκαιρία αγοράς.
7. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: Το ρεπορτάζ αυτό στηρίζεται σε στοιχεία τωρινά και παλαιότερα προκειμένου να γίνει σύγκριση με αφορμή τις πυρκαγιές του 2000 πόσες ήταν τα προηγούμενα χρόνια και σε τι εκτάσεις κάηκαν δάση.

 

 

Τα ρεπορτάζ, ανάλογα με το είδος τους, μπορούν να χωριστούν σε πολλές κατηγορίες. Οι βασικότερες από αυτές είναι:
1. ΕΛΕΥΘΕΡΟ: Ο προθάλαμος ή η σχολή δημοσιογραφίας για πόλους όλους όσοι ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους. Είναι, κατά κανόνα, το δεύτερο σε ανθρώπινο δυναμικό τμήμα μιας εφημερίδας, έπειτα από το αθλητικό. Ο ελεύθερος ρεπόρτερ αποτελεί το «πασπαρτού» ή τον «καμικάζι» της εφημερίδας. Καθημερινά απασχολούνται με διαφορετικό θέμα με αποτέλεσμα να αποκτούν πολύτιμη εμπειρία, να αυξάνουν την ικανότητά τους να «βγάζουν» ειδήσεις, να αντιμετωπίζουν τα γεγονότα και με κρητικό πνεύμα και καθημερινά να περιορίζουν τα λάθη τους.
2. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ: Από τα σημαντικότερα τμήματα μιας εφημερίδας. Οι δημοσιογράφοι που το αποτελούν έχουν ως αντικείμενο κάθε τι που συμβαίνει και απασχολεί τις αρχές Ασφαλείας, εκτός από το Λιμενικό που είναι αρμοδιότητα του Πειραϊκού ρεπορτάζ.
3. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ: Επίσης σημαντικό τμήμα το οποίο ασχολείται με ότι συμβαίνει στο χώρο της δικαιοσύνης. Συχνά υπάρχει συνεργασία με το αστυνομικό ρεπορτάζ αφού οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα και τον ανακριτή.
4. ΠΕΙΡΑΪΚΟ: Στα θέματα της αρμοδιότητας των συντακτών που το στελεχώνουν περιλαμβάνεται το υπουργείο Ναυτιλίας, ότι συμβαίνει στο λιμάνι του Πειραιά και τα άλλα λιμάνια αλλά και ότι άλλο συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά (αστυνομικό, δικαστικό, τοπική αυτοδιοίκηση).
5. ΠΟΛΙΤΙΚΟ: Οι δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ αυτού παρακολουθούν τις δραστηριότητες των κομμάτων και των πολιτικών.
6. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ: Έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση των εργασιών της Βουλής των Ελλήνων, η οποία ασκεί τη νομοθετική εξουσία.
7. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ: Στο ρεπορτάζ αυτό είναι «χρεωμένα» τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Εμπορίου και οι φορείς (τελωνεία, οικονομικές εφορίες) που υπάγονται σε αυτά.
8. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Οι δημοσιογράφοι αυτού του τμήματος επεξεργάζονται τις ειδήσεις που έρχονται μέσω των ανταποκριτών ή των πρακτορείων και προτάσσουν ότι γίνεται στο εξωτερικό και αφορά τη χώρα μας.
9. ΑΘΛΗΤΙΚΟ: Το πλέον πολυμελές τμήμα μιας εφημερίδας, το οποίο παρακολουθεί την αθλητική δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας.
10. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ: Καλύπτει θέματα βιβλίου, μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών, αρχαιολογίας.
11. ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ: Οι δημοσιογράφοι αυτού του τμήματος επεξεργάζονται τις ειδήσεις που έρχονται από τους ανταποκριτές και αφορούν γεγονότα που έγιναν στην περιφέρεια.
12. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ και Μ.Μ.Ε.: καλύπτει θέματα που αφορούν τον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο.
13. ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ: Κάθε υπουργείο είναι «χρεωμένο» και σε ένα δημοσιογράφο.
Το άλλα είδη ρεπορτάζ σε μια εφημερίδα έχουν σχέση με τη δομή της και τον προσανατολισμό της.

 Γλωσσάρι δημοσιογραφίας
Σχόλιο και είδηση - διαχωρισμός
Είδη και κατηγορίες εφημερίδων
Η τέχνη της πειθούς
Συνέντευξη
Τηλεοπτική παραγωγή
Διαφήμιση
Προπαγάνδα
Εισαγωγικές σημειώσεις - οικονομικό ρεπορτάζ
Αγαθά και εργασία
Προϋπολογισμός
Το κέρδος σκοπός των επιχειρήσεων
Το χρήμα και το τραπεζικό σύστημα
Created by Hellas Internet