Home > ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ > Η ίδρυση των ΕΣ ΕΣ - 13.09.1988


Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ «ΕΣ ΕΣ»
13. 09. 1988

Ένας κομπλεξικός μύωπας και αποτυχημένος στρατιωτικός άφησε τη γεωπονία και κατόπιν εντολής του ανθρώπου που ματοκύλισε τον κόσμο, του Αδόλφου Χίτλερ, ανέλαβε να ιδρύσει και να οργανώσει το «Σώμα Προστασίας» του Εθνικοσοσιαλισμού. Τα φοβερά «Ες Ες». Τη μηχανή που σκόρπιζε το θάνατο και τον όλεθρο στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χάινριχ Χίμλερ. Ήταν τότε μόνο εικοσιεννιά χρόνων. Βαφτισιμιός του πρίγκιπα Χάινριχ φον Βίττελσμπαχ, στην υπηρεσία του οποίου βρισκόταν ο πατέρας του αιμοχαρή νεαρού.
Η αστική οικογένεια Χίμλερ δεν ανήκε στις εύπορες εκείνες φαμίλιες του Μονάχου. Έτσι ο Χάινριχ προσπάθησε να κάνει καριέρα σαν στρατιωτικός. Δεν κατάφερε, όμως, να φτάσει παραπάνω από το βαθμό του υπαξιωματικού στο 11ο βαυαρικό Σύνταγμα Πεζικού «Φον ντερ Ταν». Δεν είχε άλλους πόρους ζωής και έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωπονία. Τ΄ όνειρό του ήταν να αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις και να οργώσει τη γερμανική ύπαιθρο. Η ξένοιαστη ζωή του φοιτητή του δίνει την ευχέρεια για κοσμική ζωή. Ντύνεται Τούρκος σουλτάνους και πηγαίνει σε χορούς, προτιμάει τα εστιατόρια που φημίζονταν για το καλό φαγητό τους και δεν παραλείπει, όποτε του δίνεται η ευκαιρία να κάνει συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου.
Στο ημερολόγιο που διατηρούσε κατέγραφε ακόμα και τα ονόματα κοριτσιών που τον έδιωχναν, τιμωρώντας έτσι την αδεξιότητά του. Σκεπτόταν να αφήσει την Γερμανία και να ξενιτευτεί, γι΄ αυτό είχε αρχίσει τη μελέτη της Ρωσικής γλώσσας. Κάποια μέρα μπήκε στην ίδια τροχιά με αυτή ενός άλλου αστού, με απωθημένα συναισθήματα και έτσι άλλαξε η ζωή του και μαζί με τον αδίστακτο Αδόλφο Χίτλερ βούτηξαν στο αίμα τον κόσμο.
Ο Γάλλος ψυχίατρος Φρανσουά Μπαίλ, εξέτασε στη Νυρεμβέργη, άλλοτε με αλληλογραφία και άλλοτε αυτοπροσώπως, τις «κεφαλές του Ναζισμού». Χαρακτήρισε τον Χίμλερ «άνθρωπο διπρόσωπο, με ανεξιχνίαστο βαθιά υποκριτικό χαρακτήρα, πολύ ψυχρό, φιλόδοξο και με άσβεστη δίψα για εξουσία.
Σε άλλο σημείο ο Γάλλος ψυχίατρος, αναφέρει για την προσωπικότητα του μανιακού, όπως τον χαρακτηρίζει:
«Είναι μοχθηρός και κακεντρεχής άνθρωπος, με εξαιρετική διέγερση και συγχρόνως πραγματική μεγέθυνση του ερωτικού ενστίκτου και μια έντονη ανάγκη για χάδια και στοργικό περιβάλλον. Ο υπερβολικός βαθμός υπερδιεγέρσεως τον οδηγεί σε ξαφνικές αμετάκλητες και άκαμπτες αποφάσεις. Η άγρια επιθυμία να έχει πάντα την τελευταία λέξη σε κάθε συζήτηση, ένα πείσμα και μια σπάνια υποκριτική ικανότης, η εξαιρετική δολιότητά του συνοδεύονταν από μια άκαμπτη και τυραννική φύση, μεγάλη εργατικότητα, αυτοματισμό ρουτίνας, αδιαφορία και μανιακό εγωισμό. Διαθέτει ανεπαρκώς ανεπτυγμένη τη διαμορφωμένη διάνοια και είναι κατάλληλος μόνο για έντονη δράση, δεσποτικός και υποκριτής».
Τα παραπάνω, που περιλαμβάνονται στην ψυχιατρική έκθεση για τον Χίμλερ, αποτελούν ιστορικό ντοκουμέντο, από το οποίο αντλούνται τα συμπεράσματα που οδηγούν στη διαπίστωση πως ο… ασθενής είναι άτομο ανισόρροπο και εξαιρετικά επικίνδυνο, κατάλληλος για
σωφρονιστικό ίδρυμα και όχι για την κοινωνία των ανθρώπων.
Τα αρχικά «Ες Ες» σημαίνουν «Σουτς Στάφελ ντερ Νατσιονάλ Σοσιαλίστισεν Ντόιτσεν Αρμπάϊτερ Παρτάι». Ελληνικά μεταφράζεται «Σώμα Προστασίας του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Εργατών». Επρόκειτο για μια σωματοφυλακή η οποία έγινε στρατός μέσα στην καρδιά της Γερμανίας.
Η πρώτη επίσημη ομάδα, η «Στάμπβαχεν Μπερλίν», γεννήθηκε επίσημα 12 μέρες μετά τις εκλογές, της 5ης Μαρτίου 1933, που ανέδειξαν (;) τον Χίτλερ στην Καγκελαρία του Ράιχ. Τότε μπήκαν και οι πρώτες σταθερές βάσεις στην ναζιστική κυβέρνηση. Η κατάμαυρη ψυχή του Εθνικοσοσιαλισμού, επειδή αισθανόταν ανασφάλεια, είχε ανάγκη από ένοπλες ομάδες, οι οποίες θα βοηθούσαν και θα προστάτευαν τα πρώτα -δειλά και δισταχτικά- βήματα των καινούριων αφεντικών.
Μέσα σε έξι μήνες δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες. Το Μάιο ιδρύθηκε η «Ειδική Ομάδα Ες Ες Τσόσσεν», τον Ιούνιο η «Ειδική Ομάδα Ες Ες Γιούτερμποργκ» και τον Οκτώβριο η «Σωματοφυλακή Ες Ες του Αδόλφου Χίτλερ». Η έδρα της ήταν στην στρατιωτική σχολή του Λίχτερφελντ.
Τον επόμενο Μάιο διέθετε ήδη δύο ένοπλα τάγματα, ένα λόχο πολυβολητών, μία διμοιρία διαβιβάσεων και μια πάντα. Συνολικά διέθετε δώδεκα αξιωματικούς, ογδόντα πέντε υπαξιωματικούς και τριακόσιους σαράντα έξη άντρες, οι οποίοι αποτέλεσαν τον πυρήνα της πολιτοφυλακής, που κάτω από τις σημαίες της συγκέντρωσε, απ΄ όλη την Ευρώπη, περισσότερο από ένα εκατομμύριο εθελοντές. Ο πρώην γεωπόνος έβαλε πολύ γρήγορα αυστηρούς όρους σε ότι αφορούσε την κατάταξη. Αργότερα, ο ίδιος, εξηγούσε:
«Άρχισα πρώτα απ΄ όλα να απαιτώ ορισμένο ύψος. Δεν πήρα άνδρες κάτω από 1.60 γιατί ξέρω πως οι άνθρωποι που το ύψος τους υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο αριθμό εκατοστών, πρέπει να έχουν κατά κάποιο τρόπο το κατάλληλο αίμα. Διαλέγαμε εκείνους που πλησιάζουν περισσότερο από σωματικής απόψεως την ιδανική εικόνα, τον άνδρα του βορείου τύπου. Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η διαλογή δεν θα σταματήσει. Χρόνο με το χρόνο οι απαιτήσεις μας αυξάνονταν αναλόγως της κατανοήσεως που ζωντανεύει διαρκώς περισσότερο μέσω των γερμανικών φυλετικών νόμων και αναλόγως της ανόδου του γερμανικού λαού. Με νόμους που θεσπίσαμε εμείς οι ίδιοι, θέλουμε, λόγου χάριν, να μην έχουν στο μέλλον όλοι οι γιοι μας οικογένειες εγγεγραμμένης στην “
Βίβλο καταγωγής των Ες Ες” το δικαίωμα να γίνουν αυτομάτως μέλη τους.
Θέλουμε να γίνει δεκτό και ν΄ αναγνωριστεί από εμάς σας Ες Ες μόνο ένα μέρος των παιδιών αυτών των οικογενειών. Εξ άλλου, προσπαθούμε να μπορεί να μπαίνει πάντα στα τάγματα προστασίας το επίλεκτο τμήμα και το καλύτερο γερμανικό αίμα ολόκληρου του λαού».
Οι άγαμοι άνδρες, που υπηρετούσαν στα «Ες Ες» δεν μπορούσαν να παντρευτούν αν πρώτα δεν έπαιρναν γραπτή άδεια. Τα κριτήρια επιλογής ήταν τέτοια ώστε να διατηρείται συνεχώς η εικόνα της ανώτερης και τέλειας φυλής. Τις αιτήσεις γάμου τις εξέταζαν στο γραφείο φυλής, το οποίο τηρούσε «Βίβλο καταγωγής των Ες Ες». Κάθε άνδρας είχε αύξοντα αριθμό και την ομάδα αίματος γραμμένη κάτω από τη μασχάλη του με τατουάζ. Οι Γερμανοί, που γινόντουσαν δεκτοί, ορκίζονταν σύμφωνα με τον παρακάτω όρκο: «Ορκίζομαι σε σένα, Αδόλφε Χίτλερ, τον αρχηγό. Ορκίζομαι υπακοή μέχρι θανάτου σε εκείνους που θα ορίσεις αρχηγούς. Είθε να γίνει αυτό με τη βοήθεια του Θεού».
Βέβαια ποτέ κανένας δεν κατάφερε να εξηγήσει τι σχέση ή τέλος πάντων τι θέση είχε ο Θεός με αυτό αθεϊστικό σώμα των ειδωλολατρών, που πίστευε σε μεσαιωνικούς μύθους και περιφρονούσε κάθε εκδήλωση της εκκλησίας.
Η σωματοφυλακή του Αδόλφου Χίτλερ αποτελούμενη από εθελοντές χωρίς προκαταλήψεις, αλλά και χωρίς στρατιωτικές γνώσεις, απέκτησε την πρώτη σκληρή επαφή με την πραγματικότητα των όπλων στο Κέντρο Νεοσύλλεκτων της 3ης περιφερειακής διοικήσεως της Ράιχσβερ, δηλαδή του αναγεννημένου γερμανικού στρατού. Την διοίκησή της ανέλαβε προσωπικά ο συνταγματάρχης Μπους, του 9ου Συντάγματος Πεζικού του Πότσδαμ. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Ταυτόχρονα και άλλοι πυρήνες εθελοντών σχημάτισαν άλλα τάγματα στο Αμβούργο, στο Μόναχο, στο Άρολζεν, στο Ελβάγκεν και στ9ο Βόλτερντίγκεν. Αυτά ονομάστηκαν «Πολιτικά Τμήματα» ή «Εκατονταρχίες Στρατώνος».
Στις 14 Δεκεμβρίου 1934 άλλαξαν ονομασία και μετονομάστηκαν σε «Στρατεύματα Διαθέσεως Ες Ες». Αυτός ήταν ο κορμός γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε ολόκληρος ο στρατός των μαύρων πολιτοφυλάκων.
Τριάντα χιλιόμετρα μακριά από το Μόναχο βρίσκεται το Νταχάου. Εκεί ο Χίτλερ, στις εγκαταστάσεις ενός παλιού πυριτιδοποιείου ίδρυσε το φοβερό στρατόπεδο συγκέντρωσης κομμουνιστών και σοσιαλδημοκρατών, τους οποίους συλλάμβανε η διοίκησης της πολιτικής αστυνομίας της Βαυαρίας. Έτσι μπήκε το θεμέλιο αυτής της οργάνωσης, που αργότερα έγινε το ευρωπαϊκό δίκτυο στρατοπέδων συγκεντρώσεως. Το καλοκαίρι του 1933, τα πρώτα τμήματα των «Ες Ες» έκαναν πολιτικές συλλήψεις. Αργότερα είχαν την ευκαιρία να εξοντώσουν τα τάγματα εφόδου του Έρνστ Ράιμ.
Ο Ράιμ ήταν πολύ ισχυρός, γεγονός που ενοχλούσε αφάνταστα τον Χίμλερ. Σε συνεννόηση με δύο άλλες εξέχουσες προσωπικότητες (!) του ναζισμού, τον Γκαίρινγκ και τον Χάιντριχ, κατάφερε να παγιδεύσει τον Ράιμ, με την ψευδή κατηγορία της προδοσίας κατά του Φύρερ. Πάντως προηγουμένως οι άνδρες του Ράιμ είχαν κλέψει όπλα από στρατώνες και αποθήκες και είχε καταφέρει να ενώσει τους οπαδούς του Χίτλερ σε σώμα 500.000 ανδρών.
Η επιτυχία εξόντωσης του Ράιμ και των ταγμάτων του είναι γνωστή. Στη συνέχεια ο σατανικός Χίμλερ έδωσε διαταγή και οι άντρες του εξαπέλυσαν λυσσαλέες σφαγές και ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα. Το… αφεντικό του, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, έδωσε άδεια στον Χίμλερ να δημιουργήσει τακτικές ομάδες - ένοπλες μονάδες- σύμφωνα με τα πρότυπα του Μουσολίνι.
Όταν πέθανε ο πρόεδρος του Ράιχλ, Φον Χίντεμπουργκ, ο Χίμλερ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και καγκελάριου, ενώ ταυτόχρονα ήταν και διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Εκμεταλλευόμενος την παντοδυναμία του, αποφάσισε, προκειμένου να επανδρωθούν τα «Ες Ες», να δημιουργήσει σχολές αξιωματικών. Οι δύο πρώτες ιδρύθηκαν στο νότιο τμήμα της Γερμανίας: την 1η Οκτωβρίου 1934, στο Μπαντ Τσάιλτς της Βαυαρίας και την 1η Φεβρουαρίου 1935 στο Μπράουνσβάιχ.
Η εκπαίδευση βασίζονταν στα πρότυπα του στρατού, αλλά με τη μόνη διαφορά πως ήταν πιο έντονη. Είχε διάρκεια δέκα μήνες και η επιλογή ήταν πολύ σκληρή. Σε κάθε τμήμα περιλαμβάνονταν 240 μαθητευόμενοι αξιωματικοί, από τους οποίους δεν ζητούσαν κανένα τίτλο σπουδών για να τους κάνουν δεκτούς.
Αργότερα δημιουργήθηκαν άλλες σχολές στην Πράγα, στο Κλάγκενφούρτ και στο Πόζεν Τρεσκάου. Έδρα των σχολών υπαξιωματικών ήταν το Ράντοφτσελ, το Άρχανχάιμ της Ολλανδίας, το Πόζεν Τρεσκάου, το Μπρεσλάου Λίσσα, το Μπύτοβ, το Άιπελ, το Μπράουνσμπεργκ, το Ρεκάι, το Βιντάου και το Νόυσταντ αμ Ρύμπενμπέργκε.
Η προσέλευση ήταν αθρόα. Τα αναίσχυντα αλλά πανίσχυρα «Ες Ες» έγιναν καταφύγιο των δεξιών, που ήθελαν να επικροτήσουν δια πυρός και σιδήρου.
Ο Χίτλερ, ικανότατος δημαγωγός, είχε πάρει τις πρώτες 10.000 μάρκα από τον Σάξονα βιομήχανο Γκρούντμαν. Ακολούθησαν τα 1.000 δολλάρια του Χάνφσταϊγκλ, οι 45.000 μάρκα της Χέλενε Μπέχστάιν και οι 250.000 μάρκα της Φάρμπεν. Έτσι κοντά στους πρώτους πολιτοφύλακες, τους αποτυχημένους διανοούμενους και τους μικροαστούς, βλέπουμε να παρουσιάζονται για κατάταξη πραγματικοί αριστοκράτες, εκπρόσωποι της δεξιάς.
Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, η «Μεγάλη Βίβλος των αξιωματικών των Ες Ες», που βρίσκεται στα χέρια του διώκτη των ναζιστών δολοφόνων Σάιμον Βίζενταλ, θα μας έδινε τη δυνατότητα να διαβάσουμε τα ονόματα του πρίγκιπα του Βάλντεκ και του Πυρμοντ, του δούκα του Μεκλεμβούργου, τους πρίγκιπες Χριστόφορο και Γουλιέλμο της Έσσης, τον βαρώνο φον Τράουνφελν, τον κόμη Μπασσεβιτς Μπερ και άλλους.
Ο μαύρος στρατός αυξήθηκε τόσο πολύ, ώστε, ενώ κόντευε να φτάσει στο τέλος του ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος και η Γερμανία ετοιμάζονταν για την μεγάλη επίθεση, το 20% των ανώτερων αξιωματικών των Ες Ες ήταν ευγενείς που αναζητούσαν περιπέτειες. Το υπόλοιπο ποσοστό, η βάση δηλαδή των μονάδων, αποτελείτο από νεαρούς αστούς, πρώην αστυνομικούς, αγρότες και πρώην πολεμιστές του Ράιχσβερ. Στην αρχή δημιουργήθηκε κάποια σύγχυση ανάμεσα στους πραγματικούς στρατιωτικούς και στις νέες μαύρες ομάδες που ήταν κάτω από τις διαταγές του Χίμλερ. Αργότερα όλα ρυθμίστηκαν κατόπιν διαταγών από τη διοίκηση του Βερολίνου.
……………………………………………………………………………..
(Σ.Σ.: Η εκπομπή, είναι φανερό πως δεν ολοκληρώθηκε σε αυτό το σημείο. Το υπόλοιπο κείμενο δεν βρέθηκε και έτσι δεν παρουσιάζουμε ολοκληρωμένη την εκπομπή για την «ίδρυση των Ες Ες».)Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας - 07.03.1989
Ο Γενάρης στην Ελληνική Λαογραφία - 19.01.1989
Αφιέρωμα στον Γιάννη Κορδάτο - 02.06.1987
Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων - 20.02.1987
Σημαδιακές Πρωτοχρονιές - 04.01.1987
Ελγίνεια μάρμαρα - 04.07.1986
Created by Hellas Internet