Home > ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ > 22.12.2003 - Προϋπολογισμός 2004


Τη Δευτέρα, 22.12.2003, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Αλίμου για το 2004. Ο Δημήτρης Καρανικόλας έλαβε το λόγο και τοποθετήθηκε, αλλά όπως διευκρίνισε λόγω της ώρας θα είναι ιδιαίτερα σύντομος. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο, σύμφωνα με το οποίο επρόκειτο να τοποθετηθεί επί του θέματος:
Συζητούμε αρκετή ώρα για τον προϋπολογισμό του 2004, ο οποίος και θεωρείται και είναι κρίσιμος. Όχι μόνο για την καινούρια χρονιά αλλά γενικότερα για το μέλλον του Αλίμου, το οποίο διαγράφεται μάλλον αρνητικό. Και η διαπίστωση αυτή δεν αφορά μόνο τα στοιχεία, που συνθέτουν τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό, αλλά την πορεία των 12 μηνών της διοίκησης.
Διατυπώθηκαν απόψεις, ακούστηκαν αφορισμοί -αναμενόμενοι άλλωστε- και ελέχθησαν πράγματα που τελικά τάχουμε ξανακούσει. Θα μπορούσαμε λοιπόν να θεωρήσουμε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση, ότι ολοκληρώθηκε ο απαραίτητος κύκλος της κριτικής θεώρησης του προϋπολογισμού. Δε σταθούμε σε αυτά, κατ΄ αρχήν.
Θα σας παραπέμψουμε στην πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και θα σταθούμε στην επισήμανση που γίνεται προς τη διοίκηση και αφορά το αυτονόητο, ότι η δηλαδή η πρόβλεψη εικονικών εσόδων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση του προϋπολογισμού. Υποβάλει μάλιστα την παράκληση, η υπηρεσία προς την διοίκηση, όπως «οι προβλέψεις σας κινηθούν στα όρια του εφικτού».
Ο Προϋπολογισμός είναι το όχημα που χρησιμοποιεί η διοίκηση για να διέλθει από οδούς οι οποίες προσδιορίζουν προθέσεις, στόχους, στρατηγικές, σχεδιασμούς για τον τρόπο -άρα και την ποιότητα- διαχείρισης και φυσικά την αναπτυξιακή προοπτική.
Κοντολογίς είναι ο καθρέφτης της δημοσιονομικής αντίληψης της διοίκησης και των επιλογών της, από τις οποίες εξαρτάται η πορεία του δήμου μας.
Ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός είναι ένα συνοθύλευμα αριθμητικών μεγεθών τα οποία στηρίζονται στη γνωστή συνταγή της δήθεν δημιουργικής λογιστικής, την οποία και φέτος βλέπουμε αποτυπωμένη. Είναι όμως και η αντανάκλαση της πολιτικής που ακολουθήθηκε το 12μηνο, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.
Πρόκειται για προϋπολογισμό ο οποίος συντάχθηκε χωρίς να προηγηθεί μελέτη. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν μπορεί να δώσει λύσεις στις παραλήψεις του παρελθόντος, στις αδυναμίες και τα προβλήματα του παρόντος, δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα ούτε δυστυχώς να αξιοποιήσει την προοπτική ανάπτυξης, που σαφώς υπήρχε στο Δήμο μας -και διατηρείται εν πολλοίς.
Οι συνδημότες μας απαιτούν από όλους μας,, κυρίως όμως από τη διοίκηση να δημιουργήσει, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά, έναν νέο ορίζοντα στον οποίο θα αποτυπώνεται η προοπτική. Πώς όμως μπορεί αυτή η απαίτηση να μετουσιωθεί σε πράξη όταν το ποσοστό υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού είναι από τα χαμηλότερα, εδώ και πολλά χρόνια;
Ένα μόνο παράδειγμα αφορά στην πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό του 2003 εσόδων ύψους 33.733.931 ΕΥΡΩ από τα οποία και εισπράχθηκαν μόλις 14.473.808 ΕΥΡΩ, δηλαδή περίπου το 43%.
Αν θελήσουμε να παραλείψουμε τις διαπιστώσεις μας που αφορούν στη λογιστική αποτύπωση δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για το δια ταύτα, δηλαδή γι΄ αυτό που οι συνδημότες μας εισπράττουν: Τα έργα.
· Η καθαριότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν και πριν την ανάληψη της διοίκησης, από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Η διοίκηση ουδόλως αξιοποιεί το φιλότιμο και την ευσυνειδησία των εργαζόμενων. Αντίθετα δεν τους παρέχει τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα υποστήριξης του δύσκολου έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων. Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχουν σχετικές εγγραφές.
· Η ποιότητα ζωής αφορά και στην εικόνα της πόλης μας η οποία καθημερινά συρρικνώνεται, με την ως δια μαγείας εμφάνιση διαφημιστικών πινακίδων. Τώρα αν η διοίκηση θεωρεί αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τις καντίνες, τα παράνομα κέντρα και τις προχειρότητες στον τομέα του πρασίνου τότε μάλλον αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τις έννοιες των λέξεων.
· Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου μας χρόνια αποτελούσε την προμετωπίδα της πνευματικής προσφοράς της διοίκησης προς τους πολίτες του Αλίμου. Η πορεία του αντιστρόφως ανάλογη με τις προσδοκίες. Το Μουσικό Εργαστήρι έκλεισε. Κανένα ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Καμία επαφή με τους ανθρώπους που παράγουν και προάγουν τον πολιτισμό. Στελέχη τα οποία πήραν κυριολεκτικά στις πλάτες τους το επίπονο και μακρόπνοο σχέδιο της πολιτιστικής άνοιξης του Αλίμου παραγκωνίζονται ή απομακρύνονται.
· Στον αθλητισμό η κατάσταση είναι κυριολεκτικά για γέλια. Να αρχίσουμε με το θατσερικού τύπου μοντέλο διοίκησης, να συνεχίσουμε με το ξεπούλημα των αθλητικών χώρων και να καταλήξουμε στη συρρίκνωση και πλήρη υποβάθμιση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού; Καμία οργάνωση, κανένας προγραμματισμός εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Καμία απολύτως αξιοποίηση της πλούσιας υποδομής που σας παραδώσαμε. Αντί για ανάπτυξη του αθλητισμού έφτασε η διοίκηση να θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των μικρών παιδιών της ακαδημίας των Τραχώνων όταν παραχώρησε το γήπεδο σε ομάδα τοξοβολίας την ώρα της προπόνησης των παιδιών. Η αντίληψη όλα τα εκχωρούμε όλα τα διαπραγματευόμαστε επικρατεί παντού. Και αυτή η αντίληψη είναι αποτυπωμένη και στον προϋπολογισμό με την «Ανάπλαση Αθλητικού Κέντρου Τραχώνων» με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, δηλαδή της εκχώρησης της εκμετάλλευσής του σε ιδιώτη. Και εδώ, και στον Αθλητισμό ο παραγκωνισμός και απομάκρυνση ανθρώπων που είχαν προσληφθεί και επί Αργυρίου είναι ο βασικός τρόπος έκφρασης της νέας πολιτικής.
· Η παιδεία που αποτελεί το καμάρι του δήμου μας χρόνια ολόκληρα φθίνει διαρκώς. Για το πολύπαθο ΤΕΕ δεν χρειάζεται να πούμε απολύτως τίποτα αφού πια όλοι ξέρουν τα πάντα για τους πάντες. Αλλά μόνο ένα θα θυμίσω: και οι κρίνοντες κρίνονται. Το 10ο νηπιαγωγείο: ο κ. Δήμαρχος ήταν παρών στον αγιασμό στο 5ο Δημοτικό Σχολείο στις 11 Σεπτεμβρίου. Δεσμεύθηκε μάλιστα πως σε ένα μήνα θα λειτουργήσει. Ακόμα γίνονται εργασίες. Για τους Συλλόγους Γονέων επίσης αδιαφορεί η διοίκηση. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού έχει ζητήσει δύο φορές συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο εδώ κι ένα χρόνο αλλά ακόμα περιμένει.
· Η διοίκηση όχι μόνο δεν ενισχύει τους επαγγελματίες του δήμου μας αλλά αντίθετα τους οδηγεί σε κυριολεκτικά σε μαρασμό με την απίστευτη έμπνευσή της να διαφημίζει τους Γλυφαδιώτες και τους Φαληριώτες, στο έντυπο της ΑΝΕΔΑ
Έγινε πολύ κουβέντα για κακοδιαχείριση, για ρουσφετολογικές προσλήψεις, από τη διοίκησή μας. Έριξαν λάσπη και πολλά άλλα που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Κι όλα τούτα χωρίς κανείς από τους κυρίους της διοίκησης να σεβαστεί το θεσμικό του ρόλο και να ορθώσει το ανάστημα του για την υπεράσπιση αξιών και όχι προσώπων. Σήμερα όμως δεν ακούσαμε καμία κουβέντα ούτε για τα χρέη των 3.500.000 ΕΥΡΩ ή αν θέλετε 1,2 δις δραχμές, ούτε για τα δάνεια, ούτε βέβαια για τις δεκάδες των προσλήψεων που όπως αναφέρθηκε και στην εισήγηση του κυρίου Αλούκου αγγίζουν τις 500 και είναι άνευ αντικειμένου.
Δεν πιστεύουμε πως χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε περισσότερο. Αυτό που θα ζητήσουμε από τη διοίκηση είναι να αναλογιστεί τις ευθύνες της και αφού -με τη δεδομένη πλειοψηφία που διαθέτει- θα ψηφιστεί έτσι κι αλλιώς ο προϋπολογισμός να δείξει τη νέα αντίληψη και να φέρει στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του καινούριου χρόνου αναμόρφωση η οποία να εξασφαλίζει ανάπτυξη και προοπτική για να μπορέσουμε να δώσουμε θετική ψήφο.


26.02.2008 - Aττική οδός: ασφυξία και κέρδη
29.08.2007 - Όλεθρος δίχως τελειωμό
15.07.2007 - 15χρονο βαποράκι
02.06.2007 - Ο τζόγος των εκλογών
07.01.2007 - "...εκτός ηθικής και δεοντολογίας"
17.11.2006 - "Συνεχίζουμε μαζί. Σας ευχαριστώ".
27.05.2006 - Η Μάχη της Κρήτης
12.05.2007 - Η αστυνομία της συμφοράς
11.04.2007 - Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού
27.02.2007 - Το μελαγχολικό πολιτικό τοπίο.
30.01.2006 - "Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια".
09.01.2006 - Βρωμιά και δυσωδία
01.01.2006 - Να τα πούμε;
15.10.2005 - Εφ΄ όλης της ύλης (μέρος Β)
15.09.2005 - Εφ΄ όλης της ύλης (μέρος Α)
18.04.2005 - "Εργαζόμαστε ασταμάτητα για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης".
18.02.2005 - "Η θέση του Δημάρχου δεν κατακτάται με ευκαιριακές κινήσεις".
09.12.2003 - Ένωση Γονέων Επιστολή στα μέλη του Δ.Σ.
11.11.2003 - Ένωση Γονέων Επιστολή σε Προεδρεύοντα
10.07.2003 - Ένωση Γονέων Επιστολή σε Αντιπρόεδρο-
10.07.2003 - Ένωση Γονέων Επιστολή σε γραμματέα
11.01.2003 - Η ενημέρωση για την Υγεία
01.01.2002 - Αθλητισμός: Παρόν και μέλλον στον Άλιμο
01.01.2000 - Δύο χρόνια διοίκηση
06.12.1999 - Πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2000
Created by Hellas Internet