Home > ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ > Ο ζυγός


Κατασκευή ζυγού ακριβείας, Μάιος 2004
Κεφάλαιο 1ο
Τεχνολογική ενότητα του έργου
1. Εισαγωγή
Τα εργαλεία είναι το χρησιμότερο αντικείμενο για να υπάρξει τεχνολογία. Το πρώτο αδιάψευστο τεκμήριο πολιτισμού στη γη είναι η ύπαρξη ευρημάτων εργαλείων. Τα εργαλεία που βγήκαν πρώτα στην επιφάνεια της γης ονομάζονταν πυγμές και ήταν κομμάτια σκληρής πέτρας αιχμηρή στο ένα άκρο. Μπορεί σήμερα αυτά να μας φαίνονται άχρηστα και χοντροφτιαγμένα, αλλά εκείνη την εποχή η χρησιμότητα τους ήταν μεγάλη. Μπορούσαν να σκάβουν, να τρυπούν και να κόβουν. Καθώς περνούσαν τα χρόνια τα εργαλεία γίνονταν όλο και πιο σύγχρονα και τώρα μπορούν να εξειδικεύονται σε εργασίες αλλά και σε λεπτομέρειες. Όταν θέλουμε να κάνουμε μία συγκεκριμένη εργασία τότε χρησιμοποιούμε και το ειδικό εργαλείο. Μπορούμε να βρούμε πολλών ειδών εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούνται:
· στο μέτρημα
· στο κόψιμο
· στο κράτημα
· στη σχηματοποίηση των διαφόρων υλικών.
Η ακρίβεια, που απαιτείται, εξαρτάται από το είδος του αντικειμένου το οποίο κατασκευάζουμε, όπως για παράδειγμα ένα πιστόνι για μηχανή αυτοκινήτου. Για όχι και τόσο δύσκολες εργασίες χρησιμοποιούνται εργαλεία χειρός και για πιο σύνθετες πολύπλοκα εργαλεία με μεγάλη ισχύ.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, είναι μεταξύ άλλων:
· το ψαλίδι
· το κατσαβίδι
· η πένσα
· ο χάρακας
· η ζυγαριά
· ο διαβήτης
· το μέτρο
· το σφυρί
· το πριόνι
· η λίμα
· το τρυπάνι
· ο γρύλος του αυτοκινήτου
Τα εργαλεία είναι μία πιο απλή κατηγορία μηχανών. Όταν μία συσκευή λειτουργεί, αποδίδει έργο, χρησιμοποιώντας μία συγκεκριμένη μορφή ενέργειας. Σύμφωνα με την δομή τους διακρίνονται σε απλές και έχουν απλή κατασκευή (μοχλός, τροχός) και στις σύνθετες που χρησιμοποιούν άλλες μορφές ενέργειας όπως ηλεκτρική και θερμική και έχουν πολύπλοκη κατασκευή (πλυντήριο, καυστήρας).
Οι πρώτες 5 μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο ήταν ο μοχλός, η σφήνα, ο τροχός, η τροχαλία και ο κοχλίας. Αναφορές μας λένε ότι ο ζυγός ήταν γνωστός στην Αίγυπτο από το 5000 π.Χ. και η τροχαλία από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες σειρά μηχανημάτων που θα απάλλασσαν τον άνθρωπο από κουραστικές εργασίες.
Ο υδραυλικός κοχλίας και το γεωτρύπανο ήταν εφεύρεση του Αρχιμήδη, ενώ η εμβολοφόρος αντλία εφεύρεση το Κτησίβιου. Οι μηχανές με τα χρόνια βελτιώθηκαν και τελειοποιήθηκαν. Ο τροχός νερού τελειοποιήθηκε σε στρόβιλο και σήμερα είναι ένα από τα κύρια μηχανήματα για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Τα μηχανήματα είναι κατασκευασμένα για εργασίες που απαιτούν μεγάλη ακρίβεια. Τέτοια μηχανήματα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία και την συσκευασία διαφόρων ειδών.
2. Πρόλογος
Ο ζυγός και το ζύγισμα
Μία από τις εργασίες για την οποία απαιτείται μεγάλη ακρίβεια είναι το ζύγισμα. Δηλαδή η σύγκριση της μάζας δύο αντικειμένων. Ο ζυγός ακριβείας είναι ένα από τα πιο παλιά μετρητικά όργανα, που επινόησε ο άνθρωπος. Χρονολογείται γύρω στα 5000 π.Χ. και λέγεται ότι εφευρέθηκε από τους Αιγυπτίους και τους Βαβυλώνιους. Η εφεύρεση των σταθμών συνδέθηκε με τη μέτρηση του χρυσού στην Αίγυπτο. Ζυγοί και σταθμά έχουν βρεθεί σε σπίτια, ανάκτορα και τάφους, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αίγυπτο. Ο ζυγός της έκθεσης προέρχεται από την Κρήτη, από τάφο στο Παγκαλοχώρι Ρεθύμνης.
Στην αρχή ζύγιζαν τη σκόνη χρυσού την οποία θα χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή κοσμημάτων και για την ανταλλαγή εμπορευματικών αγαθών.
Οι πρώτοι ζυγοί ήταν φτιαγμένοι από δοκό στερεωμένη με πύρο στο κέντρο της. Τα πρότυπα βάρη ήταν τοποθετημένα στο ένα άκρο, όπου κρέμεται από τη δοκό ο ένας δίσκος. Στο άλλο άκρο και φυσικά στον άλλο δίσκο τοποθετείται το αντικείμενο, που επρόκειτο να ζυγιστεί.
Ο σχεδιασμός αυτός εξακολουθεί να είναι η βασική αρχή και των σύγχρονων ζυγών ακριβείας. Όμως ακόμη και οι πρώτοι ζυγοί είχαν την ικανότητα να ζυγίζουν με υψηλό βαθμό ακριβείας. Ορισμένοι που χρησιμοποιήθηκαν στην Αίγυπτο, γύρω στα 1350 π.Χ., η ακρίβειά τους ήταν 1%.
Οι Ρωμαίοι βελτίωσαν τους ζυγούς. Στην περιοχή όπου είναι το στήριγμα της δοκού προσάρμοσαν ένα τριγωνικό τμήμα ή ένα αιχμηρό υπομόχλιο. Ο ζυγός έτσι ήταν πιο ευαίσθητος και ακριβής, ιδιαίτερα όταν μετρούσε μικρά βάρη. Παρόλο που πέρασαν τόσα χρόνια ο ζυγός παραμένει μία συσκευή που μετρά ένα άγνωστο βάρος και έπειτα το συγκρίνει με ένα γνωστό.
Τα προϊόντα που ζυγίζονταν σε όλη την ανατολική Μεσόγειο ήσαν συγκεκριμένα: τα μέταλλα, το μαλλί, το ελεφαντόδοντο, ορισμένα αρωματικά φυτά. Τα δισκοειδή λίθινα ή μολύβδινα σταθμά, που επικρατούσαν κατά την εποχή των Νέων ανακτόρων στην Κρήτη, αποδίδονται στο λεγόμενο «Μινωικό» σύστημα, με βασική μονάδα βάρους 61- 65,5 γρ. Την ίδια εποχή στην Αίγυπτο, της 18ης δυναστείας, κυριαρχούσε η μονάδα deben των 91 γρ. Το μπρούντζινο σταθμό, σε σχήμα κεφαλής βοδιού από το Δικταίο Άντρο της Κρήτης, έχει αποδοθεί στο Αιγυπτιακό σύστημα.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των σταθμών είναι ότι αποτελούν τα οικονομικά εργαλεία που συνοδεύουν τους εμπορικούς πράκτορες. Αυτό εξηγεί την παρουσία σταθμών, από διαφορετικά μετρικά συστήματα, σε ναυάγιο πλοίων της εποχής του χαλκού, όπως και σε εμπορικά λιμάνια: στην τοιχογραφία αιγυπτιακού τάφου με θέμα την άφιξη εμπορικού στόλου από τη Συρία και το Αιγαίο στο λιμάνι των Θηβών, στο Νείλο, εικονίζεται ο ζυγός στα χέρια του Αιγυπτίου «εμπόρου» που παραλαμβάνει - για λογαριασμό δικό του ή του αφέντη του - το εμπόρευμα.
Στις τοιχογραφίες των αιγυπτιακών τάφων εικονίζεται το ζύγισμα του χρυσού αλλά και το ζύγισμα της καρδιάς του νεκρού, όπως φαίνονται και στο Βιβλίο των Νεκρών. Το κεφάλι της Maat, θεάς της αλήθειας και της τάξης, επιστέφει το ζυγό, το φτερό της θεάς μπαίνει ως αντίβαρο του ιερογλυφικού της καρδιάς στον άλλο δίσκο και ο Thoth, θεός της γνώσης και της γραφής, καταγράφει τα αποτέλεσμα που θα κρίνει την τύχη του νεκρού στον άλλο κόσμο.
Η «ψυχοστασία» στον Όμηρο είναι διαφορετική στη σύλληψη: στους δίσκους τοποθετούνται τα είδωλα ή οι κήρες (θανατικές μοίρες) των ανθρώπων που η χρυσή ζυγαριά του Δία θα κρίνει ποιος θα πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης. Χρυσή είναι η ζυγαριά από το λακκοειδή τάφο ΙΙΙ των Μυκηνών με τις ανάγλυφες πεταλούδες ή χρυσαλλίδες (ψυχές;) στους δύο δίσκους.
Το ζύγισμα προβάλλει άμεσα την παράμετρο της σύγκρισης ανάμεσα σε δύο ποσότητες, δύο αντικείμενα άρα και δύο αξίες, υλικές ή άυλες. Με την αυτόματη αντικειμενική λειτουργία του, ο ζυγός κατείχε κυρίαρχο ρόλο τόσο στην οικονομική ζωή όσο και στην ιδεολογία των κατοίκων του Αιγαίου και της Αιγύπτου.
Κεφάλαιο 2ο
Περιγραφή της κατασκευής
Ο ζυγός ακριβείας είναι η πιο απλή και περισσότερο γνωστή συσκευή μέτρησης στον κόσμο. Για την καθημερινή χρήση χρειάζεται ένας απλός ζυγός ο οποίος να είναι ανθεκτικός. Μόνο όταν τα βάρη είναι μικρά τότε είναι αναγκαία η ακριβής μέτρηση. Επίσης χρησιμοποιείται και σε εργαστηριακές μετρήσεις.
Η δοκός κατασκευάζεται άκαμπτη, από ελαφρύ μίγμα. Στο κέντρο της στερεώνεται σ΄ ένα αιχμηρό άκρο από αχάτη, το οποίο στηρίζεται σε μία πλάκα επίσης από αχάτη στην κορυφή της κεντρικής στήλης του ζυγού. Οι δίσκοι είναι εξαρτημένοι από συνδετήρες οι οποίοι είναι στερεωμένοι σε ειδική πλάκα -και αυτή από αχάτη- και στηρίζονται σε ένα αιχμηρό άκρο, στο άκρο της δοκού. Τα μέρη που λειτουργούν στο ζυγό πάντα προστατεύονται από την σκόνη, τη διάβρωση και την τυχαία βλάβη.
Κεφάλαιο 3ο
Ιστορική εξέλιξη
ο αγρότης, η ζυγαριά και το ζύγισμα
Στην ενότητα που ακολουθεί περιλαμβάνονται τα αντικείμενα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι άνθρωποι της υπαίθρου στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την υλοτομία αλλά και σε άλλες δραστηριότητες. Μερικά από αυτά διασώζονται, αν και τα πιο πολλά δεν χρησιμοποιούνται.
Μέτρημα - ζύγισμα
Το μέτρημα της αγροτικής παραγωγής δεν γινόταν για λόγους εμπορικούς όπως σήμερα. Γινόταν κατ΄ αρχήν για να προσδιοριστούν τα διάφορα δοσίματα όπως παπαδιάτικο, αγροφυλακιάτικο, δεκάτη και ένα σωρό άλλα, που είχαν σχέση με την παλιά ανταλλακτική οικονομία και δεύτερον για να μετρήσει ο παραγωγός ό,τι και αν του έμεινε, για να φάει αυτός και η φαμελιά του. Τα δημητριακά τα μετρούσαν είτε με το βάρος τους, ζυγίζοντάς τα με το καντάρι, είτε με τον όγκο τους.
Συστήματα μέτρησης με βάση τον όγκο.
Χρησιμοποιούσαν σαν μέτρο δοχεία συγκεκριμένης χωρητικότητας, η οποία όμως ήταν διαφορετική σε κάθε τόπο. Για μεγαλύτερη ποικιλία χρησιμοποιούσαν τα μέτρα αυτά σουρωτά ή κοφτά.
1. σύστημα «7,5 –15 και 30 οκάδων»
· Τετάρτι. Xωρούσε εφτάμισυ οκάδες σιτάρι.
· Κουβέλι ή καρδάρι ή κρηνί. Xωρούσε δεκαπέντε οκάδες σιτάρι.
· Κάδος. Χωρούσε τριάντα οκάδες.
2. «Δεκαδικό» σύστημα
· Δεκάρι ή βεδούρι. Ήταν κάδος δέκα οκάδων.
· Κοιλό. Ήταν κάδος είκοσι έως εικοσιτεσσάρων οκάδων
Συστήματα μέτρησης με βάση τη μάζα.
Η συνηθισμένη κατηγορία των χρησιμοποιούμενων ζυγαριών ήταν οι ζυγαριές με μοχλοβραχίονες.. Στα σπίτια χρησιμοποιούνταν το καντάρι, για μεγάλα βάρη και η παλάντζα για μικρότερα. Στα μαγαζιά χρησιμοποιούσαν, για μεγάλα βάρη, την πλάστιγγα (τον δεκαπλασιαστικό ζυγό) και για μικρά βάρη την επιτραπέζια ζυγαριά (τον ζυγό ροβερβάλ). Επίσης λιγότερο χρησιμοποιούνταν (στα σπίτια) οι ζυγαριές με ελατήριο και σπάνια (στα μαγαζιά ) οι «φαρμακευτικού» τύπου ζυγαριές.
1. Στατέρι ή καντάρι (στατήρ ή ρωμαϊκός ζυγός). Το καντάρι, εξεταζόμενο σαν μοχλός, το υπομόχλιό του βρίσκεται στο μέσον του μοχλού και μάλιστα στο σημείο στήριξης του κανταριού. Έτσι από την μια υπάρχει ο σταθερός μοχλοβραχίονας του βάρους κι από την άλλη ο μοχλοβραχίονας του κινούμενου αντιβάρου με τις υποδιαιρέσεις. Η θέση του αντιβάρου, όταν ισορροπήσει ο ζυγός, προσδιορίζει το βάρος (για την ακρίβεια την μάζα) του υπό ζύγιση αντικειμένου. Οι γάντζοι - θέσεις στήριξης- του κανταριού είναι δύο. Χρησιμοποιώντας τον πλησιέστερο στο βάρος γάντζο, ζυγίζονται τα βαριά αντικείμενα (είναι οι λεγόμενες «βαριές» του κανταριού) και χρησιμοποιώντας τον άλλον ζυγίζονται τα ελαφρά (είναι οι «αλαφρές» του κανταριού)
2. Παλάγκο. Ήταν το ξύλο με το οποίο στήριζαν στους ώμους το καντάρι με το υπό ζύγιση βάρος.
3. Παλάντζα. (Από το βενετσ. palanza). Η αρχή λειτουργίας της είναι ίδια με αυτήν του κανταριού και ζύγιζε μικρότερα βάρη. Έχει σταθερό αντίβαρο και κινητό μοχλοβραχίονα αντιβάρου. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ οκάς και κιλού, η παλάντζα έδειχνε και τις δυο ενδείξεις.
4. Κανταράκι. Είναι ζυγός με ελατήριο και ειδικά ζυγός έλξης ελατηρίου. Είναι το δυναμόμετρο της φυσικής. Χρησιμοποιούνταν για μικρά και πρόχειρα ζυγίσματα.
5. Πλάστιγγα. Λειτουργεί με σταθμά δεκαπλασιάζοντας ή εκατονταπλασιάζοντας την ονομαστική τους τιμή ή με κινητό βαρίδι.
6. Ζυγαριά (φαρμακευτικού τύπου). Είναι αυτή που έχει ίσους μοχλοβραχίονες. Η ένδειξη των σταθμών αντιστοιχεί με το βάρος του αντικειμένου.
7. Σταθμά. (κοινώς βαρίδια ή δράμια ή ζύγια). Είναι τα πρότυπα βάρη για την μέτρηση της μάζας των αντικειμένων. Υπάρχουν δύο κατηγορίες:
Α. σταθμά μετρικού συστήματος. Είναι το κιλό, το μισόκιλο κ.λ.π.
Β. σταθμά με βάση την οκά. Είναι η οκά, μισή οκά, δράμια κ.λ.π. 
Κεφάλαιο 4ο
Φάσεις κατασκευής
Για να κατασκευάσω την ζυγαριά εργάστηκα ως εξής:
1. Χρησιμοποίησα ένα κομμάτι πλαστικό 10 επί 16 μ ως βάση της ζυγαριάς.
2. Άνοιξα μία τρύπα στο κέντρο της βάσης και αφού άνοιξα την βόλτα πέρασα και το παξιμάδι.
3. Στην τρύπα της βάσης στερέωσα ένα κομμάτι σίδερο.
4. Στην κορυφή του άνοιξα τρύπα μέσα από την οποία πέρασα το άλλο σιδερένιο κομμάτι, από το οποίο θα κρέμονταν οι ζυγοί.
5. Εκεί που εφάπτονταν τα 2 κομμάτια τα ένωσα με μία βίδα.
6. Στις δύο άκρες της οριζόντιας μεταλλικής ράβδου άνοιξα από μία τρύπα.
7. Στην κάθε τρύπα πέρασα από ένα κρίκο.
8. Στο κάθε κρίκο -αφού άνοιξα 2 μικρές τρύπες με τρυπανάκι- πέρασα 3 σιδεράκια (σύρματα) τα οποία στήριξαν τον κάθε ένα δίσκο.
9. Για να ομορφύνω την βάση έβαλα 4 διακοσμητικά στην κάθε γωνία.
10. Επίσης έβαλα στην βάση 4 «ποδαράκια»
Κεφάλαιο 5ο
Δυσκολίες που αντιμετώπισα
Η μοναδική ίσως αλλά η πλέον σημαντική δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν να ζυγιάσω το μεσαίο τμήμα του ζυγού. Δεν αντιμετωπίστηκε γρήγορα και εύκολα, αλλά χρειάστηκε να μετρήσω ξανά και ξανά και να βάλω κολλητική ταινία μέχρι να ισοζυγιάσει.
Κεφάλαιο 6ο
Αρχή λειτουργίας
Η λειτουργία των μηχανών ζύγισης (ζυγών κλπ) στηρίζεται στις ιδιότητες των μοχλών
Κεφάλαιο 7ο
Χρησιμότητα του έργου
Μία από τις εργασίες για την οποία απαιτείται μεγάλη ακρίβεια είναι το ζύγισμα. Δηλαδή η σύγκριση της μάζας δύο αντικειμένων. Οι ζυγοί ή ζυγαριές είναι όργανα με τα οποία μετράμε το βάρος διαφόρων σωμάτων. Οι δυνατότητες τους ποικίλουν και είναι δυνατό να ζυγίζουν μεγάλα οχήματα ή απειροελάχιστες ποσότητες.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μηχανικών ζυγών. Η λειτουργία του ενός τύπου βασίζεται στην αρχή του μοχλού, ενώ του άλλου στην ελαστικότητα του ελατηρίου.
Με τον ζυγό μοχλού ουσιαστικά συγκρίνουμε τα βάρη και απλώς προσδιορίζουμε το βάρος του σώματος που βρίσκεται στην άλλη. Οι ζυγοί μοχλού βρίσκονται σε στατήρες και σε ζυγαριές με δύο βραχίονες ίσου μήκους.
Παλαιότερα, η χρήση τέτοιων ζυγών ήταν πολύ διαδεδομένη στο εμπόριο. Πριν ακόμα καθιερωθεί το διεθνές σύστημα μονάδων, σε κάθε χώρα ήταν σε χρήση διαφορετικά σταθμά, τα οποία αντιστοιχούν σε τοπικές μονάδες βάρους και υποδιαιρέσεις τους. Σήμερα τείνουν να αντικατασταθούν από ακριβείς ηλεκτρονικές ζυγαριές, που λειτουργούν περίπου όπως οι ζυγοί συμπίεσης ελατηρίου και μετρούν σε χιλιόγραμμα.
Οι ζυγοί ελατηρίου φέρουν ελατήριο, το οποίο συνδέεται με δέκτη που κινείται πάνω σε βαθμολογημένη κλίμακα. Σε ορισμένους τύπους, όπως στις ζυγαριές του μπάνιου ή αυτές που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, το ελατήριο συμπιέζεται λόγω του βάρους. Αντίθετα στα καντάρια που χρησιμοποιούν οι ψαράδες, διάφοροι πλανόδιοι πωλητές, το ελατήριο εκτείνεται.
Μικροζυγός ακριβείας
Ένας μικροζυγός ακριβείας είναι ένας πολύ ακριβής τύπος ζυγού ακριβείας, ο οποίος μπορεί να μετρήσει διαφορές βάρους τόσο μικρές, όσο ένα μικρογραμμάριο. Ο απλούστερος τύπος μικροζυγού ακριβείας είναι ο ζυγός στρέψεως ίνας χαλαζία.
Η δοκός έχει περίπου 10 εκατοστά μήκος, κατασκευασμένη από λεπτή ράβδο και ζυγίζει γύρω στο 50 mg. Μία οριζόντια στρεπτική ίνα χαλαζία διέρχεται σαν πείρος μέσα από το κέντρο της δοκού και αναρτάται σε δύο κατακόρυφες ίνες χαλαζία. Οι ίνες αυτές, που έχουν υποστηρικτικό ρόλο, είναι αυτές που φέρουν το περισσότερο μέρος του φορτίου. Τοποθετούνται περίπου στο μέσο της αποστάσεως μεταξύ της δοκού και κάθε άκρου της στρεπτικής ίνας και έχουν διάμετρο 0,004 mm. Το μπροστινό άκρο της στρεπτικής ίνας συνδέεται με μία άτρακτο και το άλλο προσαρμόζεται στο σκελετό του ζυγού ακριβείας. Κατά την χρήση, το κομμάτι που μετράτε αντισταθμίζεται με βάρη περίπου 1 mg. Κατόπιν, η άτρακτος στο άκρο της στρεπτικής ίνας που παράγεται, επαναφέρει την δοκό στην ακριβή οριζόντια θέση της. Οι συνδεδεμένες με την άτρακτο κλίμακες δίνουν μία απευθείας ανάγνωση της μικρής διαφοράς βάρους του μετρούμενου αντικειμένου και του βάρους που το αντισταθμίζει. Ο ζυγός εσωκλείνεται σ’ ένα μεταλλικό περίβλημα, για να προφυλαχθεί από τις ταλαντώσεις και τις θερμοκρασιακές διαφορές, που θα μπορούσαν να τον προσβάλλουν.

Οι ηλεκτρονικοί μικροζυγοί ακριβείας μετρούν χρησιμοποιώντας ένα μηχανισμό κινητού πηνίου, παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται σε ένα αμπερόμετρο. Στον ένα τύπο του οργάνου αυτού η δοκός συνδέεται στο ένα άκρο με ένα πηνίο κατά τον ίδιο τρόπο όπως η βελόνα του αμπερόμετρου και με ένα μικρό δίσκο στο άλλο άκρο. Αν κάποιο αντικείμενο τοποθετηθεί στον δίσκο, η δοκός θα κλίνει από την οριζόντια θέση της προς τα κάτω. Η δοκός επανέρχεται στην οριζόντια θέση με την διέλευση ηλεκτρονικού ρεύματος δια μέσου του πηνίου. Το απαιτούμενο ρεύμα είναι ανάλογο με το ποσό της δυνάμεως που χρειάζεται να σηκώσει την δοκό. Το ρεύμα μετράται με ένα συνηθισμένο αμπερόμετρο, αλλά είναι βαθμολογημένα σε μονάδες βάρους, αντί για ρεύματος έτσι ώστε το βάρος του δείγματος να μπορεί να διαβαστεί αμέσως.
Μία περισσότερο προηγμένη τεχνική χρησιμοποιεί 2 δίσκους με το πηνίο προσαρμοσμένο στο κέντρο της δοκού. Το αντικείμενο, που μετράται, αντισταθμίζεται προσεγγιστικά χρησιμοποιώντας βάρη και η ακριβής ισορροπία επιτυγχάνεται διοχετεύοντας ρεύμα από το πηνίο. Ένα φωτοηλεκτρικό στοιχείο εντοπίζει τη θέση της δοκού και το ρεύμα ρυθμίζεται αυτόματα, για να την επαναφέρει στην οριζόντια θέση της.
Για μετρήσεις με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια μερικοί μικροζυγοί εξοπλίζονται με εξαρτήματα για την δημιουργία κενού στον χώρο που περιέχει την δοκό και τους δίσκους.
Ζυγός μονού δίσκου
Ο ζυγός αυτός αντί για ένα δίσκο σε κάθε άκρο της δοκού έχει, στο ένα άκρο, ένα αντίβαρο και ένα δίσκο και ένα σύνολο από βάρη στο άλλο μέρος. Τα βάρη και στις δύο πλευρές εξισορροπούνται και όταν είναι να μετρηθεί κάποιο αντικείμενο τοποθετούνται και αφαιρούνται μέχρι να ισορροπήσει και πάλι. Αυτός ο τύπος ζυγού, ο ονομαζόμενος μονού δίσκου, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, στην ιατρική, στα εργαστήρια σε όλον τον κόσμο και είναι πολύ καλύτερος από τον ζυγό με δύο δίσκους, γιατί η λειτουργία του και η ευκολία του είναι ανεπτυγμένες σε μεγάλο στάδιο.
Κεφάλαιο 8ο
Εργαλεία & υλικά – Κοστολόγηση
Για την κατασκευή του ζυγού χρησιμοποίησα τα παρακάτω υλικά, τα οποία μου πρόσφερε ο θείος του πατέρα μου:
· 1 πλαστική βάση
· 1 παξιμάδι
· 3 σιδερένια κομμάτια
· 5 κρίκους
· 5 διακοσμητικά
· 4 ποδαράκια για την βάση
· 1 βίδα
· 2 μεταλλικές ράβδους
· 6 κομμάτια σύρμα
Κεφάλαιο 9ο
Αυτοαξιολόγηση διαδικασίας
Η κατασκευή του ζυγού ακριβείας και η παρουσίαση της εργασίας δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχα τη βοήθεια ανθρώπων που γνώριζαν το αντικείμενο αυτό, αλλά και εκείνων οι οποίοι μου έδωσαν διάφορα στοιχεία. Συγκεκριμένα:
Παρουσίαση εργασίας:
Έγραψα όλα τα κείμενα στον υπολογιστή μου. Με δισκέτα τα μεταφέραμε στον υπολογιστή του πατέρα μου, ο οποίος διαμόρφωσε τα κείμενα, δίνοντάς τους την τελική τους μορφή.
Συλλογή στοιχείων και πληροφοριών:
Ο πατέρας μου με εφοδίασε με σχετικές πληροφορίες από το ιντερνετ και από άλλες πηγές πληροφόρησης, όπως βιβλία ή εγκυκλοπαίδειες από τη βιβλιοθήκη μας. Σημαντική ήταν η βοήθεια του καθηγητή μου κ. Πονηρού που με εφοδίασε με σχετικά έντυπα, όπως και της κ. Μιτσάκη, υπεύθυνης της σχολικής βιβλιοθήκης του γυμνάσιου μας.
Υλικά:
Μαζί με το θείο του πατέρα μου αναζητήσαμε τα κατάλληλα υλικά στο εργαστήριό του.
Κεφάλαιο 10ο
Βιβλιογραφία 
· Εφημερίδα «Ευρυτανικά ΝΕΑ», αριθμός φύλλου 40, 20 Αυγούστου 2003.
· Αποσπάσματα από κείμενα που περιέχονται στην λαογραφική
συλλογή του Αλέκου Χουλιαρά.
· Αρχαιολογικό λεξικό Αλ. Ραγκαβή τόμος 1ος σελίδα 331
· Εγκυκλοπαίδεια ΑΛΦΑ Επιστήμες, τόμος 2ος, σελίδα 307
· Βιβλίο «τεχνολογία για τους μαθητές της Α΄ γυμνασίου».
Κεφάλαιο 11ο
Πηγές
· ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ: www.ics.forth.gr το κεφάλαιο ο ζυγός και το ζύγισμα
· ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ: www.evrytanika.gr από την ενότητα «τεκμήρια του πολιτισμού μας»

 Η γραφή
Τα μέταλλα
Ο υπολογιστής
Created by Hellas Internet