Home > ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ > Μαγειρέματα εφτά χρόνων για την ψήφιση


Μαγειρέματα εφτά χρόνων για την ψήφιση
Το κείμενο που ακολουθεί περιέχεται στον δικτυακό τόπο www.eone.gr και φέρει την υπογραφή της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΖΑΚΟΥ
Τον Απρίλιο του 1996 ο Κώστας Λαλιώτης δηλώνει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Iουλίου το νομοσχέδιο με το οποίο θα καθορίζονται όλα τα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων και θα προβλέπονται με σαφήνεια οι 3 Xώροι Yγειονομικής Tαφής (XYTA) και τα εργοστάσια ανακύκλωσης των ανακτήσιμων υλών, καθώς και οι 6 σταθμοί μεταφόρτωσης.
Σημειώνεται ότι η μελέτη αυτή θα πρέπει να δοθεί σε όλους τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, που πρέπει να διατυπώσουν τις απόψεις τους μέσα σε ένα μήνα. Στη συνέχεια το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στα νομαρχιακά συμβούλια, ενώ μέσα σε 10 ημέρες θα πάρει θέση και το περιφερειακό συμβούλιο Aττικής.
Το 1997 προεγκρίνεται τελικά η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στις περιοχές (Πηγάδι Παπά Αυλώνα, Μαυροβούνι Γραμματικού και Οβριόκαστρο Κερατέας), όπως προτείνουν οι μελέτες του Πολυτεχνείου.
Οι εμπλεκόμενοι δήμοι και κοινότητες όμως προσφεύγουν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση επικαλούμενοι την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, ενώ υποστηρίζουν ότι η προεπιλογή των τριών θέσεων για τη δημιουργία ΧΥΤΑ είναι αντισυνταγματική λόγω και του δασικού χαρακτήρα ή της αρχαιολογικής αξίας των επίμαχων περιοχών.
Αρχικά οι θιγόμενοι δήμοι κέρδισαν σε πρώτη φάση τα ασφαλιστικά μέτρα (οι εργασίες που συνόδευαν την προέγκριση σταμάτησαν), αλλά όχι και την υπόθεση στο ΣτΕ που έδωσε το «πράσινο φως» στο υπουργείο να προχωρήσει σε ορισμένες επιπρόσθετες μελέτες για την καταλληλότητα των περιοχών.
Έτσι το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφασίζει να επέμβει στο θέμα χωρίς να περιμένει τις νομαρχίες να αποφασίσουν. Τονίζει μάλιστα ότι το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει εγκριθεί και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 δισ. δραχμές.
Από το 1998 έως και το 2002 όπου οι δήμοι και οι κοινότητες που επιλέχθηκαν δεν συναινούν αλλά και δεν προτείνουν εναλλακτικές λύσεις και περιοχές όπου θα χωροθετηθούν οι ΧΥΤΑ ξεσπά άγρια κόντρα μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και των νομαρχών της Αττικής.
Ο Κώστας Λαλιώτης δίνει τελεσίγραφο στους νομάρχες προκείμενου έως την 31η Ιουλίου του 2000 να υποδείξουν τους κατάλληλους χώρους και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα βάλει φρένο στις χρηματοδοτήσεις του προς τις νομαρχίες. Αν δεν υποβληθούν οι προτάσεις, οι ΧΥΤΑ θα δημιουργηθούν στον Αυλώνα, το Γραμματικό και την Κερατέα. Με επιστολή του μάλιστα στις 5 Ιουλίου, ο Κώστας Λαλιώτης, επισημαίνει ακόμη ότι θα καταθέσει το φάκελο με τις 20 παράνομες χωματερές της περιοχής στον εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Με τη σειρά του, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Δημήτρης Φράγκος, πετά το μπαλάκι των ευθυνών στον Κώστα Λαλιώτη, τον οποίο μάλιστα καλεί να προχωρήσει στις αποφάσεις του.
«Να χωροθετήσετε οριστικά σε οποιοδήποτε σημείο επιλέξετε ως κατάλληλο για ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική, με την υπόσχεση ότι εμείς, τουλάχιστον, θα ζητήσουμε ευθαρσώς από το νομαρχιακό συμβούλιο και τη νομαρχιακή επιτροπή να μην προσφύγουν κατά της αποφάσεώς σας αυτής», τονίζει. Την ίδια, περίπου, στιγμή ο κ. Φράγκος ζητά ευθύνες από τον υπουργό για το γεγονός ότι στην περιοχή ευθύνης του εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομες και ως εκ τούτου ανεξέλεγκτες χωματερές, στις οποίες εναποτίθενται 600 τόνοι απορριμμάτων ημερησίως.

Τελευταία διορία
Τελικά ο υπουργός θέτει νέα προθεσμία, αυτήν τη φορά μέχρι το τέλος του 2000, στον νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Δ. Φράγκο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση στην περιοχή Αν. Αττικής των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Μάλιστα ανακοινώνει στον νομάρχη ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να βοηθήσει τη Νομαρχία με 50.000.000 δραχμές για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της στον τομέα των απορριμμάτων, ενώ θα στηρίξει «οικονομικά, τεχνικά και πολιτικά» τις αποφάσεις που θα λάβει η Νομαρχία για την επίλυση του ζητήματος. Ο υπουργός θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση τουλάχιστον της πρώτης φάσης των σχετικών μελετών το τέλος του 2000.
Από το 2000 έως και το 2002 όμως δεν επετεύχθη καμία πρόοδος στο θέμα. Αντίθετα ή λύση κωλυσιεργεί καθώς έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες όχι μόνον επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για το χρονίζον αυτό πρόβλημα, αλλά αλληλοκατηγορούνται για υποκριτική συμπεριφορά. «Εγκρίθηκαν 50 εκατομμύρια για την Ανατολική Αττική από το ΥΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Λαλιώτη, αλλά η Νομαρχία δεν πήγε ποτέ να τα εισπράξει, ώστε να έχει ένα άλλοθι για να μην πάρει αποφάσεις που έχουν κόστος», υποστηρίζει ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Μιχάλης Κυριακίδης.
«Τίποτα δεν την εμποδίζει να το κάνει ακόμα και αυτή τη στιγμή, ώστε να προχωρήσει στη χωροθέτηση». «Δεν μας έστειλαν ούτε μία δραχμή», επιμένει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής Α. Αντωνίου, ο οποίος εκτιμά ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω της Περιφέρειας, θέλει, τελικά, να επιβάλει τις δικές του λύσεις και επιλογές στον χώρο της Ανατολικής Αττικής και χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό διάφορα τεχνάσματα και νομικίστικα τερτίπια.
Το 2002 η νέα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου αποφασίζει να ξεκαθαρίσει το θέμα άμεσα και αποφασιστικά. Έτσι τον Μάιο ανακοινώνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα χωροθετηθεί η νέα χωματερή στην Ανατολική Αττική, ακόμα και αν διαφωνούν οι εμπλεκόμενοι δήμοι.
Η λύση παρατείνεται για ακόμα μερικούς μήνες λόγω των αντιδράσεων των δήμων και τις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τον Ιανουάριο του 2003 αρχίζει εκ νέου ο διάλογος για τα σκουπίδια της ανατολικής αττικής και την δημιουργία νέου ΧΥΤΑ.
Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου διαμηνύει στους φορείς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Αττικής να ορίσουν τοποθεσία στην περιοχή τους για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, σε διαφορετική περίπτωση το ίδιο το υπουργείο θα κάνει τη ρύθμιση.
Τον Απρίλιο του 2003 η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Μιχάλης Κυριακίδης έχουν στα χέρια τους την Έκθεση Αξιολόγησης των περιοχών Τρύπες, Μαυροβούνι, Λατομείο Κυριακού και Κερατέα, οι οποίες και θα χωροθετηθούν ως χώροι Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας και Διαχείρισης Αποβλήτων.
Στο μεταξύ ορισμένοι δήμοι, όπως για παράδειγμα της Κερατέας και του Γραμματικού, έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν την αντίθεσή τους με κινητοποιήσεις.
Τελικά, όπως ανακοίνωνει η υπουργός, θα χωροθετηθούν με νόμο τέσσερις περιοχές στην Ανατολική και μία στη Δυτική Αττική. Οι προεπιλεγμένες περιοχές που θα χωροθετηθούν, ύστερα από έκθεση αξιολόγησης που ζήτησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι η Κερατέα, η Λαυρεωτική και ειδικότερα το Λατομείο Κυριακού, το Γραμματικό και το Πολυδένδρι. Στη Δυτική Αττική συζητείται είτε επέκταση της χωματερής στη Φυλή είτε στη Μάνδρα. Όπως τονίστηκε στην ίδια σύσκεψη, θα υπάρξουν και περίπου 18 χώροι μεταφόρτωσης σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Στις 10 Απριλίου το Υπουργικό συμβούλιο ανάβει το πράσινο φως στο νομοσχέδιο για τις νέες χωματερές στην Αττική κάνοντας δεκτή την εισήγηση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Βάσως Παπανδρέου, για να προχωρήσει με νομοθετική παρέμβαση στη χωροθέτηση. Στην Ανατολική Αττική έχουν προεπιλεγεί οι θέσεις Κερατέα, Λατομείο Κυριακού, Τρύπες και Μαυροβούνι και στη Δυτική συζητείται είτε η επέκταση της χωματερής προς τη Φυλή, είτε η δημιουργία νέας στην περιοχή της Μάνδρας. Παράλληλα, θα ολοκληρωθούν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για κάθε περιοχή. Από τα αποτελέσματά τους φαίνεται πως θα κριθεί τελικά πού ακριβώς θα γίνουν οι νέοι ΧΥΤΑ.

Ψήφιση στη Βουλή
Με ανταρσίες, διαρροές και «όχι», τόσο από κυβερνητικούς βουλευτές, όσο και από την αντιπολίτευση, ψηφίζεται στις 12 Ιουνίου 2003 η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Αττική. Από το ΠΑΣΟΚ, την καταψήφισαν οι κύριοι Πάγκαλος, Βρεττός, Γιαννάκης και Παπαηλίας, οι οποίοι είχαν ζητήσει, μαζί με το ΚΚΕ και το ΣΥΝ, την ονομαστική ψηφοφορία. Από τη διαδικασία απείχαν 35 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε ταχθεί υπέρ της επίμαχης ρύθμισης. Τελικά, η τροπολογία εγκρίθηκε με 142 ψήφους υπέρ και 123 κατά.
Σε λάθος μέτωπο δίνεται η μάχη των σκουπιδιών, εκτιμά η Greenpeace και η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης.
Θεωρούν ότι, σε πέντε χρόνια, μπορεί να μειωθεί κατά 80 έως 90%, ο όγκος των παραγόμενων αποβλήτων, αν ξεκινήσει σύντομα η ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης και ανακύκλωσης υλικών.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι των επίμαχων περιοχών, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με άλλους τρόπους, μεταξύ των οποίων, νομικές διαδικασίες...
 
 


26.08.2008 - ΡΕΜΑ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ: Κόκκινη κάρτα από το ΣτΕ
28.02.2008 Καταργήθηκε το αεροδρόμιο του Ελληνικού
18.01.2008 - Άρχισαν οι εκδηλώσεις για το Αεροδρόμιο Ελληνικού
16.01.2008 - "3 μέρες για μια ζωή"
27.11.2007 - Κυβέρνηση της ζαρντινιέρας και της μπετονιέρας
25.11.2007 - ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Κάδμιο και κλοφέν απειλούν τη ζωή μας
13.11.2007 - "Πράσινο ταμείο" για το Ελληνικό
13.10.2007 - Οι "4" Δήμαρχοι για το Ελληνικό
11.10.2007 - Εξαιρεί το ΠΕΧΩΔΕ την χρηματοδότηση από την ΕΕ για το Πάρκο στο Ελληνικό
02.08.2007 - Δηλώσεις Σουφλιά για Ελληνικό
07.05.2007 - ΥΜΜΗΤΟΣ - ΝΑΙ στο πράσινο ΟΧΙ στο τσιμέντο
10.04.2006 - Πάρκο 4.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό
05.05. 2004 - Χωματερή στον Άλιμο
08.12.2003 - Η ΝΔ για το Ελληνικό
26.10.2003 - Ρέμα Πικροδάφνης
25.10.2003 - Ο Συνασπισμός για το Ελληνικό
12.06.2003 - Η GREEANPEACE για τους ΧΥΤΑ
03.04.2003 - Δηλώσεις Σημίτη
03.04.2003 - Τσιμέντο 1.000 στρέμματα στο Ελληνικό
13.07.1998 - Ημερίδα για το αεροδρόμιο του Ελληνικού
06.07.1998 - Το ΤΕΕ για το Ελληνικό
Αεροδρόμιο Ελληνικού: σύντομη ιστορική αναδρομή
Τι είναι οι ΧΥΤΑ
Η ιστορία των ΧΥΤΑ
Πρόταση των 4 Δημάρχων
Created by Hellas Internet