Home > e-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ > ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ 2004 > 08.09.2004 - Δούρειος Ίππος το Ελληνικό με σπίτια χωρίς πάρκο


Σε «Δούρειο ίππο» κινδυνεύει να μετατραπεί το Ελληνικό. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λογική της πώλησης οικοπέδων σε ιδιώτες και, δια της πλαγίας οδού, επιχειρεί να παρουσιάσει σενάριο έτσι ώστε τα χρήματα από την οικοπεδοποίηση του χώρου να αξιοποιηθούν για την ανάπλαση άλλων περιοχών της Αττικής.
(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
πατήστε εδώ)
Μέχρι όμως που να αποφασίσουν, πως και σε ποιους θα μοιράσουν την πίτα, όχι μόνο η τύχη των εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει νεφελώδης, αλλά και γενικότερα τι θα απογίνουν τα 5.700 στρέμματα.
Το βέβαιο είναι πως μάλλον μόνο στα όνειρά του μπορεί κάποιος να φαντάζεται ότι μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο μητροπολιτικό πάρκο, εκδοχή που αποτελούσε μέρος βαρύγδουπων δηλώσεων πρώην και νυν κυβερνητικών στελεχών.
Είναι γνωστό πως η προηγούμενη κυβέρνηση επεξεργάζονταν το σενάριο «της μερικής οικοπεδοποίησης», έχοντας δεσμευτεί μάλιστα για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου σε έκταση τουλάχιστον 4.000 στρεμμάτων.
Στο θέμα παρενέβη ξαφνικά (;) η δήμαρχος της Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη προτείνοντας την αξιοποίηση του Ελληνικού (βλέπε οικοπεδοποίηση κλπ), ώστε να προκύψουν πόροι οι οποίοι θα διατεθούν για την ανάπτυξη άλλων περιοχών της Αθήνας.
Προτείνεται να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ζώνης υψηλής οικιστικής ανάπτυξης μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθεί όχι μόνο η δημιουργία πάρκου, αλλά η εξαγορά χώρων σε περιοχές με πυκνή δόμηση, όπως η Κυψέλη, η Καλλιθέα και το Περιστέρι.
Πάντως η ανησυχία για το μέλλον των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι διάχυτη και σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελληνικού Ιορδάνη Εφραιμίδη (εφ. ΤΑ ΝΕΑ, 4-5/9/2004) «η έκταση του Ελληνικού κινδυνεύει να έχει την τύχη της πρώην αμερικανικής βάσης του Ελληνικού».
Ο χώρος της πρώην αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό αφέθηκε κυριολεκτικά στην τύχη του αφού η διεκδίκησή του από τοπικούς φορείς ήταν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και τελικά εγκαταλείφθηκε, έπειτα από ένα πρωτοφανές κύμα αρπαγών, που σάρωσε ότι ήταν χρήσιμο σε κάποιους.
Θυμίζουμε πως στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, οι οποίες καλύπτουν έκταση περίπου 2.200 στρεμμάτων, κατασκευάστηκαν δύο κλειστά γυμναστήρια. Στο ένα φιλοξενήθηκαν οι αγώνες της πρώτης φάσης του μπάσκετ ανδρών και γυναικών και στο άλλο οι αγώνες της ξιφασκίας. Υπάρχουν επίσης τα γήπεδα μπέιζμπολ, χόκεϊ και σόφτμπολ, και φυσικά η καλύτερη στον κόσμο -σύμφωνα με τους ειδικούς- τεχνητή πίστα κανόε – καγιάκ - σλάλομ.

Πάντως για μην ξεχνάμε, παραθέτουμε, χωρίς σχόλιο, την δήλωση του τέως (παραιτηθέντος) υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σάββα Τσιτουρίδη σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου. Οι δηλώσεις είχαν γίνει στις 8 Δεκεμβρίου 2003, με αφορμή αποκαλύψεις για τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το χώρο του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό:
«Τα σχέδια για τσιμεντοποίηση του Ελληνικού που είδαν το φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν την εντεινόμενη αναξιοπιστία της κυβέρνησης, την παντελή έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και πολιτικής και την προφανή υποταγή της σε οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, που μέσα από σκοτεινές διαδρομές οργανώνουν και προωθούν την τέλεση ενός νέου, τεράστιου οικολογικού εγκλήματος.
Η διαχείριση τέτοιων σημαντικών υποθέσεων για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο δεν μπορεί να γίνεται με προεκλογικές σκοπιμότητες, πρόχειρα, αποσπασματικά, χωρίς πλήρεις μελέτες περιβαλλοντικών, πολεοδομικών, κυκλοφοριακών και άλλων επιπτώσεων. Μία κυβέρνηση που φεύγει δεν μπορεί, κατά τρόπο που προκαλεί, να λειτουργεί με την καθεστωτική λογική της δημιουργίας τετελεσμένων που θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε πως οι απερχόμενοι δεν θα τολμήσουν, στη θέση του «μητροπολιτικού πάρκου› που εξήγγειλαν, και για το οποίο δεσμεύτηκαν, να προωθήσουν μία τέτοια «μητροπολιτική καταστροφή».
.

 
 


13.12.2004 - Με νίκες γυναίκες και κορασίδες του ΑΟΚ
03.12.2004 - Τα αρχαία στην περιοχή Τράχωνες
30.11.2004 - Και νέα αύξηση στα τέλη καθαριότητας
24.11.2004 - Αγανάκτηση για την αγορά Θουκυδίδου
11.11.2004 - Βαρκούλες αρμενίζουν στο... κολυμβητήριο
26.07.2004 - Νέα διοίκηση στην ομάδα μπάσκετ γυναικών του Α.Ο. ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
01.07.2004 - Πράσινο για το τραμ
24.06.2004 - Αρχίζει το ξεπούλημα
20.06.2004 - Κόμβος "Αλίμου - Ποσειδώνος"
28.05.2004 - "Όχι χωματερή στον 'Αλιμο"
22.04.2004 - Ημερίδα ΤΕΕ: «Αεροδρόμιο Ελληνικού - Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου».
Created by Hellas Internet