Home > e-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ > ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ 2004 > 24.11.2004 - Αγανάκτηση για την αγορά Θουκυδίδου


Ιστορίες καθημερινής τρέλας διαδραματίζονται εδώ και καιρό στην αγορά του Καλαμακίου, στην οδό Θουκυδίδου. Η φωτογραφία αντιστοιχεί με χίλιες και παραπάνω λέξεις αλλά όπως και να το κάνει κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτό που βιώνουν οι καταστηματάρχες και οι πολίτες: Οι χώροι στάθμευσης ανεπαρκείς, το πλάτος του δρόμου οριακό για τη διέλευση βαρέων οχημάτων (λεωφορείων, φορτηγών, ασθενοφόρων, τροφοδοσίας κλπ), η κατασκευή επικίνδυνη σε αρκετά σημεία για τους πεζούς με την τοποθέτηση κακής ποιότητας κυβόλιθων και τζάμια τα οποία είναι παγίδες θανάτου.
Το αποτέλεσμα; Ένα έργο το οποίο ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για την αναβάθμιση της αγοράς Θουκυδίδου έγινε μπούμερανγκ για τους καταστηματάρχες και κυρίως για τη διοίκηση του Δήμου:
· Η κίνηση των καταστημάτων έχει φτάσει σε σημείο που ορισμένοι από τους καταστηματάρχες να πιστεύουν και όχι άδικα ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
· Η Δημοτική Αρχή επιδεικνύει μια άνευ προηγουμένου αδιαλλαξία και αρνείται ακόμα και να συζητήσει με τους εκπροσώπους των καταστηματαρχών για την εξεύρεση λύσης.
Υπό το βάρος της ασφυκτικής πίεσης όλων των ενδιαφερομένων (καταστηματαρχών, κατοίκων, καταναλωτών) η Δημοτική Αρχή αποφάσισε με καθυστέρηση πολλών μηνών να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη χθεσινή συνεδρίαση (Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2004).
Η ένταση που προκλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε προηγούμενο  και η εικόνα ήταν εικόνα ντροπής και προβληματισμού από όλους για όλα:
· Καταστηματάρχης έβριζε με χυδαίο τρόπο τον Δήμαρχο.
· Με την ίδια χυδαιότητα απευθύνθηκε και στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
· Υπήρξαν φραστικά επεισόδια και μεταξύ άλλων παρευρισκομένων.
· Η δυνατότητα συντονισμού της συζήτησης περιορίστηκε στο επίπεδο των «εξ απαλών ονύχων» συστάσεων προς τους… θορυβούντες!!!

Στο δια ταύτα, όμως, ουδείς είχε να προτείνει κάτι με το οποίο να αλλάζει η εικόνα από την επόμενη μέρα. Από τις τοποθετήσεις ξεχωρίσαμε τα εξής:
1. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Τσαμπαρλής αρκέστηκε σε ιστορική αναδρομή, επιφυλασσόμενος στη συνέχεια να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση.
2. Ο επικεφαλής της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ κ. Αλέκος Αλούκος υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της διοίκησής του να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου.
3. Ο επικεφαλής της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Πολιτών για τον Άλιμο κ. Αριστείδης Θωμόπουλος επανέλαβε πως η παράταξή του ήταν αντίθετη με τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου και με τον τρόπο εκτέλεσής του και ζήτησε νέα μελέτη για τη βελτίωση του έργου.
4. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θάνος Ορφανός πρότεινε να γίνει πεζόδρομος η οδός Θουκυδίδου, πρόταση η οποία έτυχε της αποδοκιμασίας των παρευρισκομένων καταστηματαρχών.
5. Ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών δικηγόρος και τέως δημοτικός σύμβουλος κ. Τάσος Κεφαλάς ανέφερε πως το θέμα δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (επί διοίκησης Αλούκου) και πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση Μεικτής Επιτροπής για την αντιμετώπιση και διερεύνηση του θέματος, με στόχο την μερική τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και την εξεύρεση επιπλέον θέσεων στάθμευσης.
6. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Φουστέρης πρότεινε την άμεση άμβλυνση του προβλήματος με την δημιουργία «καθέτων» προς το δρόμο θέσεων στάθμευσης.
7. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Καρανικόλας παρατήρησε πως δεν διατυπώθηκαν προτάσεις προκειμένου από την επόμενη κιόλας μέρα να βελτιωθεί η κατάσταση και πρότεινε τα εξής:
· Την αυστηρή αστυνόμευση τόσο της οδού Θουκυδίδου όσο και των καθέτων και παραλλήλων προς αυτή δρόμους, μέχρι τουλάχιστον την 10η Ιανουαρίου 2005, ώστε να υπάρχουν διαρκώς κενές θέσεις στάθμευσης τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο την τόνωση της κίνησης στην αγορά της ημέρες των γιορτών.
· Σε συνεργασία και συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης «Ξύλινο» να διατεθεί ο χώρος στάθμευσης της επιχείρησης, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου άλλες 50 θέσεις στάθμευσης τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
· Σύσταση Επιτροπής για διερεύνηση του προβλήματος.
· Εκπόνηση μελέτης και υποβολή συγκεκριμένης πρότασης για τροποποίηση του έργου. Με δεδομένο δε πως ακόμα δεν έχει παραδοθεί το έργο, μπορεί να υπάρξει αναμονή και έπειτα από την τροποποίηση να γίνει η παράδοση.
· Άμεση κάλυψη των σημείων, στα πεζοδρόμια, ώστε να σταματήσουν τα ατυχήματα και τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των πεζών.
· Άμεσες μετατροπές, σε συγκεκριμένα σημεία των πεζοδρομίων κατά μήκος της οδού Θουκυδίδου, για τη δημιουργία καθέτων θέσεων στάθμευσης.

Ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Κώστας Ματζουράνης, πήρε το λόγο, έπειτα από τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και των εκπροσώπων των καταστηματαρχών. Υπενθύμισε πως η παράταξή του δεν ήταν αντίθετη με το έργο όπως άλλωστε είχε αναγγείλει προεκλογικά αλλά τόνισε πως είναι αντίθετος με την καθετοποίηση των θέσεων στάθμευσης και την μείωση του πλάτους των πεζοδρομίων.
Η συζήτηση διεκόπη και για τεχνικά προβλήματα (χάλασαν τα μικρόφωνα και δεν ήταν δυνατή η ηχογράφηση των ομιλιών, άρα και η τήρηση πρακτικών). Θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2004, στις 18.00, στην αίθουσα «Βασίλης Κατσής», όπου και συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο (Φαν Βάικ & λεωφ. Ποσειδώνος).

 


13.12.2004 - Με νίκες γυναίκες και κορασίδες του ΑΟΚ
03.12.2004 - Τα αρχαία στην περιοχή Τράχωνες
30.11.2004 - Και νέα αύξηση στα τέλη καθαριότητας
11.11.2004 - Βαρκούλες αρμενίζουν στο... κολυμβητήριο
08.09.2004 - Δούρειος Ίππος το Ελληνικό με σπίτια χωρίς πάρκο
26.07.2004 - Νέα διοίκηση στην ομάδα μπάσκετ γυναικών του Α.Ο. ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
01.07.2004 - Πράσινο για το τραμ
24.06.2004 - Αρχίζει το ξεπούλημα
20.06.2004 - Κόμβος "Αλίμου - Ποσειδώνος"
28.05.2004 - "Όχι χωματερή στον 'Αλιμο"
22.04.2004 - Ημερίδα ΤΕΕ: «Αεροδρόμιο Ελληνικού - Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου».
Created by Hellas Internet