Home > e-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ > ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ 2005 > 05.02.2005 - Άγριο παζάρι για το Ελληνικό


Συνεχίζεται το άγριο παζάρι για τα χρυσοφόρα στρέμματα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, το οποίο μόνο στα όνειρα των κατοίκων των γύρω περιοχών και στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα θα γνει Μητροπολιτικό Πάρκο. Ο τελευταίος «μνηστήρας», με τις ευλογίες της κυβέρνησης, δεν είναι άλλος από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος κάνει και παζάρια.
Το ρεπορτάζ της ΜΑΡΙΑΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗ, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στη σελίδα 18, είναι αποκαλυπτικό:

Ο ΠAΟ απέχει 30 στρέμματα από το Eλληνικό

Kλειδί η υποψηφιότητα της Eλλάδας για διοργάνωση του Εuro 2012 που προϋποθέτει την ύπαρξη γηπέδου 50.000 θέσεων - χωρίς αυτό δύσκολα θα έχει η υποψηφιότητα τύχη.. 70 δίνει το YΠEXΩΔE, αλλά τουλάχιστον 100 ζητούν οι «πράσινοι».
Τριάντα στρέμματα «χωρίζουν» μέχρι στιγμής τον Παναθηναϊκό από το Ελληνικό. Οι άνθρωποι της ΠΑΕ ζητούν μεγαλύτερη έκταση από τα 70 στρέμματα που προσφέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε περίπτωση που δεν δοθούν τα 30 στρέμματα, είναι πολύ πιθανόν οι συζητήσεις να διακοπούν - και να αναζητηθεί «τρίτη λύση» για τη χωροθέτηση νέου γηπέδου.
«Κρυφός» καταλύτης των εξελίξεων ώστε να μετακομίσει ο Παναθηναϊκός από τη Λ. Αλεξάνδρας, είναι η υποψηφιότητα της Ελλάδας για την διοργάνωση του Euro 2012. Από τον φάκελο διεκδίκησης που θα υποβληθεί τον προσεχή Ιούλιο «λείπει» ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 50.000 θέσεων και χωρίς αυτό δύσκολα η ελληνική υποψηφιότητα θα έχει τύχη.
Το Ελληνικό είναι μέχρι στιγμής το πρώτο στην σειρά αξιολόγησης και πολλοί εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει τη λύση στο πρόβλημα της ΠΑΕ, παρότι, όπως σημειώνουν, «ανήκει στη Νομαρχία Πειραιά».
H πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ελληνικό αφορά περίπου 70 στρέμματα, ενώ όπως εκτιμούν από την ΠΑΕ για να είναι βιώσιμη και κερδοφόρος η επένδυση, η έκταση θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 100 στρεμμάτων. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόταση είναι σοβαρή, αλλά περιμένουμε μερικές κινήσεις ακόμα από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ», τονίζει διπλωματικά στέλεχος των «πρασίνων» με γνώση των συνομιλιών.
Το Γουδί. H άλλη πρόταση, για το Γουδί, παρότι συγκεντρώνει τη συντριπτική προτίμηση των φιλάθλων αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες. Στο Γουδί το ΥΠΕΧΩΔΕ προτείνει δύο οικόπεδα: Το ένα πίσω από τα νοσοκομεία στον Δ. Παπάγου και το άλλο στην απέναντι πλευρά της Λ. Κατεχάκη εντός των ορίων του Δ. Αθηναίων. «H επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ μόνο για το γήπεδο, θα μπορούσε ν' αποδώσει στο Γουδί μόνο στην περίπτωση που δοθούν στην ΠΑΕ και τα δύο οικόπεδα. Στο ένα για να γίνει το γήπεδο και στο άλλο για να δημιουργηθεί πάρκινγκ που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες των νοσοκομείων. Και πάλι όμως μιλάμε στην καλύτερη περίπτωση για ένα γήπεδο μικρό, το πολύ 28.000 θέσεων. Και έπειτα πρέπει να δοθούν και οι εμπορικές χρήσεις στην περιοχή. Οποιοσδήποτε σήμερα μπορεί να πάει για καφέ ή φαγητό στου Καραϊσκάκη. Με τις ισχύουσες διατάξεις για το Γουδί, ο κόσμος θα πήγαινε εκεί για αντίστοιχες δραστηριότητες μόνο τις ημέρες των αγώνων. Και αυτό δεν συμφέρει».
Ακόμα όμως και να αυξανόταν ο χώρος στο Γουδί και άλλαζαν οι χρήσεις γης, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι το έργο δύσκολα θα προχωρούσε εξαιτίας της «βροχής» προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατοίκους και φορείς. Αντιθέτως στο Ελληνικό, όπου δεν έχουν ακόμα δοθεί χρήσεις γης, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα προσφυγών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο Ελαιώνας πάλι στο προσκήνιο
Στην πρόταση του κ. Σουφλιά, «Ελληνικό ή Γουδί», τις τελευταίες ημέρες έχει προστεθεί και η παλιά ιδέα του Ελαιώνα, από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, που έχει κάθε λόγο να διευκολύνει τη μετακόμιση του γηπέδου από την καρδιά μιας πυκνοδομημένης γειτονιάς, όπως είναι οι Αμπελόκηποι.
H πρόταση για Ελαιώνα επανήλθε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του Δήμου της Αθήνας. Ο δήμος προτείνει στην ΠΑΕ μια αθηναϊκή γειτονιά, η οποία θεωρητικά μπορεί να ανταποκριθεί στο «λαϊκό αίσθημα της ομάδας», που κατ' αυτόν τον τρόπο θα παρέμενε κοντά στη φυσική της έδρα.
H πρόταση εξετάστηκε, αλλά εκτιμάται ως «δύσκολη» από όλες τις πλευρές. H θέση πρακτικά είναι πολύ κοντά στο γήπεδο Καραϊσκάκη - και ο ΠΑΟ επιθυμεί διακριτή απόσταση.
Επίσης, τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν την επιθυμητή από πλευράς ΠΑΕ «υψηλή επισκεψιμότητα» πολιτών, ώστε να είναι η βιώσιμη η επένδυση.
Όπως λένε ορισμένα στελέχη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός «αν δεν βρεθεί λύση στο Ελληνικό», τότε θα επανέλθει το παλιό, ακραίο σενάριο «ανακατασκευής και επέκτασης» του υπάρχοντος γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας. «Και ας ξεσηκωθούν πάλι και οι πέτρες», σημειώνουν χαρακτηριστικά...

 

 
 
 


18.12.2005 - Κορασίδες για φίλημα
17.11.2005 - "Ακάθαρτες" αυξήσεις
15.10.2005 - Εφ όλης της ύλης Β΄ μέρος
15.09.2005 - Εφ΄ όλης της ύλης
19.07.2005 - Ένας χρόνος τραμ στη ζωή μας
07.06.2005 - Σπίτια το αεροδρόμιο
07.05.2005 - Βουλιάξαμε στο σκουπίδι
27.04.2005 - Στρατηγός χωρίς... άστρα!
20.04.2005 - Ανακριβές δημοσίευμα
18.04.2005 - "Εργαζόμαστε ασταμάτητα για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης".
17.03.2005 - Και νέα συγκέντρωση για το Πάρκο
21.02.2005 - "Ανέβηκαν" οι γυναίκες του ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
18.02.2005 - "Η θέση του Δημάρχου δεν κατακτάται με ευκαιρισκές κινήσεις΅.
16.02.2005 - Υποτονική συγκέντρωση για το Μητροπολιτικό Πάρκο
02.02.2005 - ΕΛΜΕ: Αδιαφορία ΟΣΚ και υπουργείου Παιδείας για το ΤΕΕ Αλίμου
20.01.2005 - Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημ. Καρανικόλας
02.01.2005 - Ανιέρες συμμαχίες κοινωνικά άστεγων καιροσκόπων
Created by Hellas Internet