Home > e-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ > ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ 2005 > 18.04.2005 - "Εργαζόμαστε ασταμάτητα για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης".


Η εφημερίδα GO Στα ΝΟΤΙΑ (φύλλο Απριλίου), που μόλις κυκλοφόρησε, έχει ως πρώτο θέμα της τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Καρανικόλας. Η συνέντευξη παρουσιάζεται στο «σαλόνι» με τίτλο «Εργαζόμαστε ασταμάτητα για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Τον Δημήτρη Καρανικόλα τον γνωρίζουμε όχι μόνο από το έργο του στο Δήμο Αλίμου την περασμένη τετραετία επί διοίκησης Αλούκου αλλά από την πολυετή προσφορά του στο χώρο της δημοσιογραφίας. Διαθέτει πυγμή, έχει πίστη και αγωνίζεται για τα ιδανικά της Δημοκρατίας. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει στην πολιτική ζωή του Δήμου Αλίμου. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό απαιτούνται ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις εν όψει των Δημοτικών Εκλογών. Χρειάζεται τόλμη και γι΄ αυτό επιβάλλεται η πολιτική ανοιγμάτων και κοινωνικών συμμαχιών. Ο Δημήτρης Καρανικόλας κάνει μία προσπάθεια για ενότητα συνεργασίας που σκοπό έχει να δοθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα που ταλανίζουν το Δήμο.
Προξενεί εντύπωση το γεγονός πως παρά τα τόσα χρόνια που ασχολείστε με τα κοινά οι παρουσίες σας στον τύπο είναι κυριολεκτικά ελάχιστες και αυτές με ιδιαίτερη διακριτικότητα.
Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά πρέπει να έχουμε ως πρώτο μας μέλημα την προσφορά στους συνδημότες μας και όχι την προσωπική προβολή. Η προβολή του καθενός περνάει μέσα από τις συντεταγμένες της συνεχούς δουλειάς. Αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με σοβαρότητα, μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή.
Τελευταία, όμως, ειδικά μετά από την ανεξαρτητοποίησή σας είστε συνεχώς στην δημοσιότητα. Αλήθεια, τελικά υπήρχε λόγος ή έγινε απλά για να γίνει;
Δύο και πλέον χρόνια έπειτα από το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών, η παράταξη που τιμήθηκε από το 50% των συμπολιτών μας, ήταν και παραμένει ακυβέρνητο καράβι. Η παράταξη άλλαξε προσανατολισμό. Διαφοροποίησε την πορεία της. Μεταλλάχθηκε. Η ευθύνη γι΄ αυτό ανήκει στον Αλούκο αλλά και στον Ορφανό, με τη στάση που κράτησε τα δύο τελευταία χρόνια. Η παράταξη ήταν έρμαιο προσωπικών φιλοδοξιών και καιροσκοπικών φληναφημάτων, μακριά από κάθε έννοια διασφάλισης των συμφερόντων του Δήμου και των Συνδημοτών μας. Χωρίς καπετάνιο, χωρίς πυξίδα, χωρίς χάρτη, χωρίς πορεία.
Ναι, άλλα ξαφνικά, και σεις και όλοι, εγκαταλείψατε το «καράβι» της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ.
Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Καθόλου ξαφνικά. Από τη μέρα που χάσαμε τις εκλογές διαρκώς ζητούσα, από τον τέως Δήμαρχο, να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που όφειλε για να συγκεντρωθεί ο συνδυασμός. Να συζητήσουμε, να δούμε τα λάθη μας και τον τρόπο που θα τα διορθώσουμε και φυσικά να αποταθούμε στους συνδημότες μας, οι οποίοι μας στήριξαν και μας στηρίζουν.
Ο Αλούκος, όμως, ουδέποτε θέλησε να μιλήσει γιατί χάθηκαν οι εκλογές. Να συζητήσει γιατί η παράταξη δύο χρόνια τώρα έχει διαλυθεί. Γιατί δεν υπήρξε ποτέ μέχρι και σήμερα συγκροτημένος αντιπολιτευτικός λόγος.
Ο κάθε ένας από εμάς έπραττε και πράττει κατά συνείδηση. Ο κόσμος της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ είναι εκείνος που με εξέλεξε. Και αυτόν τον κόσμο τον τίμησα και θα τον τιμώ.
Πίστευα ότι έπρεπε να εξαντλήσω κάθε περιθώριο, με τον Αλούκο, μήπως και τον πείσω ότι πρέπει να συμπεριφερθεί σαν επικεφαλής της παράταξης. Σαν υπεύθυνος πολίτης και πολιτικός. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα συναντηθήκαμε και κουβεντιάζαμε για περίπου 3 ώρες. Δυστυχώς και μετά από αυτή τη συζήτηση δεν άλλαξε. Συνέχισε την ίδια τακτική, εγκλωβισμένος στη μοναξιά της ματαιοδοξίας του, μακριά από την καθημερινότητα και κυρίως την πραγματικότητα.
Κύριε Καρανικόλα την περίοδο της διοίκησης Αλούκου ήσασταν κι εσείς μέλος. Τότε ήταν όλα καλά;
Συμμετείχα στη διοίκηση. Και πρέπει να σας πω ότι αυτή η διοίκηση πρόσφερε στους συνδημότες μας. Όχι όμως αυτά που όφειλε. Δεν λύθηκαν τα καθημερινά προβλήματα. Η αλαζονεία κυριαρχούσε. Ο Αλούκος εκμεταλλεύτηκε απολύτως το δημαρχοκεντρικό σύστημα. Δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν. Ήταν δήμαρχος και το κογκλάβιο διοικούσε. Γι΄ αυτό και σήμερα είναι παρωχημένη η δικαιολογία που προβάλλετε από τον Ορφανό ότι δεν γνώριζε. Τέσσερα χρόνια πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν γνώριζε;
Δηλαδή στον Αθλητικό Οργανισμό λειτουργούσατε υπό καθοδήγηση;
Όχι. Θα ήμουν άδικος αν έλεγα κάτι τέτοιο. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι μόνο η παιδεία και ο αθλητισμός δεν ήταν στα χέρια του διευθυντηρίου διοίκησης. Όλα τ΄ άλλα ελέγχονταν από το κογκλάβιο, το οποίο και αποφάσιζε. Και αυτό ο Αλούκος το ανέχθηκε ή είχε λόγους που αναγκάστηκε να το ανεχθεί.
Πως χαρακτηρίζετε σήμερα τη λειτουργία του Αθλητικού Οργανισμού;
Η αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών τα λέει όλα: Το 1999 παραλάβαμε έναν διαλυμένο Οργανισμό με μόλις 200 αθλούμενους, σε τέσσερα αθλήματα και 10 τμήματα, στα οποία εργάζονταν μόνο 6 Καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Τον παραδώσαμε, το 2002, άρτια εξοπλισμένο και οργανωμένο, με περισσότερους από 1.500 αθλούμενους σε 10 αθλήματα και τουλάχιστον 80 τμήματα, με περίπου 30 Καθηγητές. Σήμερα έχει συρρικνωθεί και το σύνολο των αθλουμένων δεν ξεπερνά τα 700 άτομα.
Η κ. Νερούτσου σας αποκάλεσε κλέφτη στο Δημοτικό Συμβούλιο και είπε μάλιστα ότι υπάρχουν διαχειριστικές ατασθαλίες στον Αθλητικό Οργανισμό.
Ακριβώς για το λόγο αυτό της υπέβαλα αμέσως μήνυση στον Εισαγγελέα. Δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, στις 18 Φεβρουαρίου 2005, που ήταν κατηγορούμενη και η υπόθεση αναβλήθηκε. Δεν υπέβαλλε ποτέ μήνυση, παρά τα όσα περί του αντιθέτου διέδιδε. Αυτά λένε πολλά. Πάρα πολλά. Ξέρετε γιατί δεν υπέβαλλε μήνυση; Γιατί δεν είχε ούτε ένα στοιχείο. Γιατί η διαχείριση στον Αθλητικό Οργανισμό ήταν υποδειγματική.
Μια που μιλάμε για αθλητισμό… Είστε πρόεδρος της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Α.Ο. ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ, η οποία με το που αναλάβατε ανέβηκε κατηγορία.
Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι γιατί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε και να επαναλειτουργήσουμε όλα τα τμήματα και η πρώτη ομάδα να ανέβει στην Α΄ κατηγορία. Η δουλειά είναι και εδώ ομαδική. Έτσι έχω μάθει να δουλεύω. Ο αντιπρόεδρος Γιάννης Προυντζόπουλος, ο γραμματέας Άρης Κιουρκτσόγλου, η έφορος Βίκυ Νικολαϊδου, ο προπονητής Ντίνος Τσακίρης και οι παίκτριες συνεργαστήκαμε γι΄ αυτό το αποτέλεσμα. Ο τρόπος δουλειάς μας και ο προγραμματισμός μάς κάνει να πιστεύουμε πως οι επόμενες επιτυχίες για το ΚΑΛΑΜΑΚΙ δεν είναι μακριά.
Έχει μέλλον το γυναικείο μπάσκετ; Υπάρχουν στο δήμο μας οι κατάλληλες υποδομές;
Όλοι όσοι συμβάλλουμε στη λειτουργία της ομάδας είμαστε «μπασκετάνθρωποι». Προερχόμαστε από το μπάσκετ. Παίξαμε μπάσκετ, γι΄ αυτό και το αγαπάμε. Δεν είμαστε ουρανοκατέβατοι, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ομάδες, τις οποίες κρατάνε στα χέρια τους άνθρωποι άσχετοι. Ασχολούμαστε με την ομάδα γιατί αναμφισβήτητα έχει μέλλον. Όσο για τις υποδομές στο δήμο μας, ασφαλώς θα χρειάζονταν περισσότερες. Χρειάζεται ένα ακόμα κλειστό γυμναστήριο και αυτό που υπάρχει να αναμορφωθεί. Παρά ταύτα με τον κατάλληλο προγραμματισμό, από τους υπεύθυνους και την σωστή αντιμετώπιση των σωματείων, μπορεί να διευρυνθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης του μαζικού και σωματειακού αθλητισμού αλλά και του πρωταθλητισμού.
Με το κολυμβητήριο τι γίνεται;
Μπορούσε να έχει λειτουργήσει εδώ και μήνες. Κάθε λίγο και λιγάκι είναι έτοιμη, η διοίκηση, για εγκαίνια. Η ουσία είναι πως με λάθη και επί δικής μας διοίκησης, αλλά κυρίως με την αδυναμία της παρούσας διοίκησης να το λειτουργήσει -ήταν έτοιμο σχεδόν το σύνολο του έργου- οι κάτοικοι του δήμου μας στερήθηκαν αυτό το οποίο περίμεναν χρόνια.
Διακρίνω στα λόγια σας μια απογοήτευση από τη διοίκηση Ματζουράνη;
Η απογοήτευση προέρχεται από την πλήρη αδυναμία της. Θα σας μιλήσω με αριθμούς. Το χρέος του Δήμου ξεπερνάει σήμερα τα 7.000.000 ΕΥΡΩ, ενώ σε μόλις δύο χρόνια τα δάνεια που σύναψε η διοίκηση είναι περίπου 10.000.000 ΕΥΡΩ.
Οι καταστηματάρχες της οδού Θουκυδίδου βρίσκονται σε απόγνωση, από το έργο, το οποίο έγινε μπούμερανγκ για τη διοίκηση. Η καθαριότητα σε μαύρα χάλια. Ο εξοπλισμός καθαριότητας, για τον οποίο έχουν εδώ και περίπου 10 μήνες εγκριθεί τα χρήματα και έπρεπε να έχει αγοραστεί πριν τους Ολυμπιακούς, δεν έχει έρθει στο Δήμο. Στα μεγάλα ζητήματα όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο η διοίκηση λειτουργεί μόνη της. Γι΄ αυτό και οι κινητοποιήσεις ήταν ανεπιτυχείς. Κτήμα Τράχωνες, ένταξη της περιοχής Κόντινεντ στο σχέδιο, Μαρίνα Αλίμου παραμένουν στα συρτάρια. Πρώτα απ΄ όλα όμως αυτό που ονομάζουμε καθημερινό πρόβλημα η διοίκηση δεν το έχει ακόμα αγγίξει.
Μάλιστα. Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ διαλύθηκε, όλοι θέλουν να γίνουν Δήμαρχοι, ο Θωμόπουλος έμεινε μόνος του, για την παράταξη Ματζουράνη ακούγονται και λέγονται πολλά. Τι θα γίνει τελικά;
Ο Άλιμος δεν αντέχει κι άλλα πισωγυρίσματα. Υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί μια καινούρια παράταξη. Ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις. Μια παράταξη που να ενώνει και να συσπειρώνει όλους όσοι έχουν όρεξη για δουλειά. Με αρχές απαράβατες. Στίγμα της παράταξης αυτής να είναι ο άνθρωπος. Ο συνδημότης μας και όχι ο φίλος και οι παρεούλες. Στήριγμά της οι θεσμοί. Να πορευθεί με γνώμονα την ειλικρίνεια, την εργατικότητα, την αξιοπρέπεια.
Στο πρόσωπό σας θα δούμε τον επικεφαλής αυτής της παράταξης;
Αυτό που με απασχολεί έντονα, εδώ και καιρό, αυτό για το οποίο εργαζόμαστε ασταμάτητα είναι για τη δημιουργία αυτής της παράταξης. Και δεν σας κρύβω ότι η ανταπόκριση είναι μεγαλύτερη από ότι περιμέναμε.
Ποιοι εργάζεστε; Ποιοι περιμένατε; Εσείς κ. Καρανικόλα και ποιοι άλλοι;
 Όλοι εμείς που αποτελούμε τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας. Έχουν γίνει συζητήσεις με πολλούς. Κάποιοι είχαν ή έχουν -με διαφόρους τρόπους- συμμετοχή στα κοινά. Άλλοι όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Όμως η κοινωνική τους πορεία τους, η επαγγελματική τους γνώση αλλά πρώτα απ΄ όλα η διάθεσή τους μπορούν να εγγυηθούν ότι μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει η συμμετοχή τους σ΄ αυτή την προσπάθεια.
Θα συνεργαστείτε με τον κ. Ορφανό;
Οι απόψεις που έχει εκφράσει και αυτή τη διετία (πεζοδρόμηση Θουκυδίδου), το τι έχει ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο (privilege) και φυσικά ο ισχυρισμός «δεν γνώριζα τι γινόταν την τετραετία της διοίκησής μας», ενώ ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελούν βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες. Πάντως ειλικρινά επιθυμώ να ξαναβρεθώ μαζί του στο ίδιο τραπέζι. Θα το προσπαθήσω και για δεύτερη φορά, μήπως ο επόμενος κύκλος συνομιλιών έχει σημεία προσέγγισης.
Υπάρχει και η υποψηφιότητα του κ. Πέτσα.
Ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, ανεξάρτητος. Ανακοίνωσε τη δημιουργία παράταξης. Είναι προσγειωμένος και συγκροτημένος. Έχει μια δυναμική δεδομένη. Δουλεύει πάνω σε συγκεκριμένο στόχο, με εξαιρετικά καλή προοπτική. Σε όλα τα κρίσιμα θέματα οι απόψεις μας ταυτίστηκαν, όπως ταυτίζεται και στην συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων που περνάνε από το Δ.Σ.
Ποιος θα κερδίσει τις εκλογές; Ποιος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος;
Κατ΄ αρχήν δεν ξέρουμε όλους τους υποψήφιους. Είναι νωρίς ακόμα. Η σημερινή διοίκηση έχει σοβαρά προβλήματα συνοχής. Καθημερινά απομακρύνεται από τον κόσμο. Στις εξετάσεις που δίνει σε όλα τα επίπεδα έχει πάντα χαμηλή βαθμολογία. Τα θετικά αφορούν προσωπικές δραστηριότητες και όχι συλλογική δουλειά.
Πάντως θα ευνοηθεί, θα έχει το προβάδισμα, η παράταξη εκείνη η οποία θα έχει επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής και θα είναι απαλλαγμένη από αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ο λόγος τον οποίο θα διατυπώσει, ο επικεφαλής και θα δεσμεύει την παράταξη, προς τους συνδημότες μας πρέπει να έχει ειλικρίνεια, συνέπεια, διάρκεια και προοπτική. Όποια παράταξη κάνει και δεσμευτεί με αυτές τις βασικές αρχές θα κερδίσει και τις εκλογές.
 
 


18.12.2005 - Κορασίδες για φίλημα
17.11.2005 - "Ακάθαρτες" αυξήσεις
15.10.2005 - Εφ όλης της ύλης Β΄ μέρος
15.09.2005 - Εφ΄ όλης της ύλης
19.07.2005 - Ένας χρόνος τραμ στη ζωή μας
07.06.2005 - Σπίτια το αεροδρόμιο
07.05.2005 - Βουλιάξαμε στο σκουπίδι
27.04.2005 - Στρατηγός χωρίς... άστρα!
20.04.2005 - Ανακριβές δημοσίευμα
17.03.2005 - Και νέα συγκέντρωση για το Πάρκο
21.02.2005 - "Ανέβηκαν" οι γυναίκες του ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
18.02.2005 - "Η θέση του Δημάρχου δεν κατακτάται με ευκαιρισκές κινήσεις΅.
16.02.2005 - Υποτονική συγκέντρωση για το Μητροπολιτικό Πάρκο
05.02.2005 - Άγριο παζάρι για το Ελληνικό
02.02.2005 - ΕΛΜΕ: Αδιαφορία ΟΣΚ και υπουργείου Παιδείας για το ΤΕΕ Αλίμου
20.01.2005 - Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημ. Καρανικόλας
02.01.2005 - Ανιέρες συμμαχίες κοινωνικά άστεγων καιροσκόπων
Created by Hellas Internet