Home > e-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ > ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ 2005 > 15.09.2005 - Εφ΄ όλης της ύλης


Στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ" δημοσιεύθηκε συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο Δημήτρης Καρανικόλας στον Νικόλα Κονταρίνη. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο που αφορά στο πρώτο.
ΕΡ.: Κύριε Καρανικόλα από εκείνους οι οποίοι θεωρητικά αλλά και αντικειμενικά, θα μπορούσαν να ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου, είστε ο μόνος που μέχρι σήμερα δεν έχετε πει ούτε έχετε αφήσει να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Κίνηση τακτικής ή κάτι διαφορετικό;
ΑΠ.: Πριν απαντήσω νοιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για το βήμα επικοινωνίας που μου προσφέρετε μέσω της εφημερίδας σας. Εύχομαι με την ίδια ευσυνειδησία να συνεχίσετε να υπηρετείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το πολλαπλώς βαλλόμενο λειτούργημα της δημοσιογραφίας.
Στην ερώτησή σας, τώρα, κύριε Κονταρίνη. Ο λωτός της εξουσίας είναι φρούτο για τους πεινασμένους. Η ανιδιοτελής προσφορά στον τόπο που γεννήθηκες, που μεγάλωσες, που μεγαλώνουν τα παιδιά σου είναι προσωπική επιλογή. Δεν γίνεται κάτω από το πρίσμα εξαργύρωσής της στο μέλλον.
Το γεγονός πως έχω κάνει συναντήσεις με προσωπικότητες, που ζουν ή εργάζονται ή και τα δύο στο Δήμο μας, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι προλειαίνω το έδαφος για να με χρίσουν επικεφαλής. Είναι κάτι το οποίο δεν με απασχολεί, για έναν βασικό λόγο:
·Προέχει η συλλογική δουλειά απ΄ όλους όσοι έχουμε διάθεση για τη δημιουργία μιας υπερκομματικής, πολυσυλλεκτικής παράταξης απαλλαγμένης από αμαρτίες και βαρίδια του παρελθόντος, πρόσφατου και απώτερου.

ΕΡ.: Λέτε, και σεις και κάποιοι άλλοι, για τη δημιουργία μιας καινούριας παράταξης. Τι είναι αυτή η παράταξη, επιτέλους; Ποιοι συμμετέχουν; Κανείς δεν έχει πει δημόσια κάτι! Θα γίνει επιτέλους;
ΑΠ.: Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας συμμετείχαν εκείνοι που άφησαν το εγώ και υιοθέτησαν το εμείς. Εκείνοι που άφησαν στη άκρη την κομματική τους ταυτότητα και εκείνοι που δεν κοιτάζουν το μέλλον του τόπου μας με υστεροβουλία. Όλοι εμείς, λοιπόν, συγκροτήσαμε το κύτταρο μέσα από το οποίο περιμέναμε -και περιμένουμε- πως θα ξεπηδήσει αυτό το καινούριο, που απαιτούν οι συνδημότες μας.
Η Ομάδα Δουλειάς επεξεργάστηκε ένα κείμενο αρχών. Θεωρητικά είναι μορφοποιημένες και οι βασικές θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τον Άλιμο.
Ωστόσο με λύπη μου σας λέω πως ενώ αυτά έπρεπε να έχουν δημοσιοποιηθεί, περίπου στα μέσα Ιουλίου, δεν έγινε κάτι τέτοιο.

ΕΡ.: Άρα λοιπόν η προσπάθεια αυτή δεν θα τελεσφορήσει. Ποιοι φταίνε γι΄ αυτό;
ΑΠ.: Το ζητούμενο δεν είναι να ρίξουμε κάποιους στην πυρά αλλά να δούμε αν και τώρα συντρέχουν οι προϋποθέσεις να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως οι αυτοαποκαλούμενοι εμπνευστές της συσπείρωσης δεν μπορούν να διοχετεύουν στον τοπικό τύπο ειδήσεις οι οποίες τορπιλίζουν την προσπάθεια και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις.

ΕΡ.: Θα σας ρωτήσω ευθέως. Εννοείτε τον κύριο Ανωμερίτη, ο οποίος φέρεται ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου;
ΑΠ.: Όχι βέβαια. Ο Λεωνίδας είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, ενταγμένο και δομημένο σε συλλογικές διαδικασίες, το οποίο γνωρίζει να σέβεται στην πράξη έννοιες σαν κι αυτές. Έχω συζητήσει μαζί του και θέλει και επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα πολυσυλλεκτικό και υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα ηγηθεί.

ΕΡ.: Ε τελικά ποιο είναι το εμπόδιο;
ΑΠ.: Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να ανακατεύουν και να μπερδεύουν τους πάντες και τα πάντα, αφού δεν βρίσκουν κάτι πιο εποικοδομητικό να κάνουν. Μεμονωμένα πρόσωπα, αρέσκονται στη διάδοση φημών, που ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση.

ΕΡ.: Ο κ. Αλούκος τι ρόλο θα παίξει στις επόμενες δημοτικές εκλογές;
ΑΠ.: Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο και μόνο. Ο κ. Αλούκος, πάντως, με τη συμπεριφορά του, έπειτα από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές και το άτυχο για την ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ αποτέλεσμα, έθεσε τον εαυτό του εκτός της πολιτικής σκηνής του Δήμου μας. Ακόμα και σήμερα θεωρεί ότι διατήρησε το αλάθητο, τόσο στη διάρκεια της θητείας του, ως Δήμαρχος, όσο και στην μετέπειτα περίοδο.
Αδιαφόρησε για την παράταξη, προσπάθησε να ρίξει στο λάκκο με τον ασβέστη τα λάθη που μας οδήγησαν στην ήττα. Είναι φύση και θέση αδιανόητο να αποδίδει την ήττα μόνο στην κακή πολιτική συγκυρία. Κυρίως, όμως, δεν σεβάστηκε το ρόλο του, ως επικεφαλής της παράταξης. Ολιγώρησε και έδωσε τροφή στον εσωπαραταξιακό του αντίπαλο να φτιάξει την ομάδα αμφισβήτησης. Η ομάδα αυτή, αλλά πρωτίστως εκείνος, έχει ευθύνη για την αποδιοργάνωση της παράταξης.

ΕΡ.: Υπάρχει και η καταδικαστική απόφαση για εκείνον, και τον κύριο Φουστέρη, που του στερεί τη δυνατότητα να αναμειχθεί.
ΑΠ.: Από ότι γνωρίζω έχει ασκηθεί έφεση. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο, ούτε υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να σταθούμε σ΄ αυτό. Σας είπα και προηγουμένως πως, άσχετα με την όποια εκκρεμότητα με τη δικαιοσύνη, εκτιμώ ότι ο κ. Αλούκος ολοκλήρωσε τον κύκλο του στα δημοτικά, εδώ στον Άλιμο και η ευθύνη βαρύνει μόνο τον ίδιο.

ΕΡ.: Οι δηλώσεις και οι αναφορές που έχετε κάνει μέχρι σήμερα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι συμπορεύεστε με την κίνηση Πέτσα.
ΑΠ.: Δεν είναι μόνο συμπέρασμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι δεδομένο. Μέχρι σήμερα η μόνη συλλογική προσπάθεια που έχει αναδειχθεί, με κοινωνικοπολιτική εντιμότητα, είναι αυτή του Γιάννη του Πέτσα. Το έχω καταστήσει σαφές στον ίδιο και έχω δηλώσει πως στηρίζω μια τέτοια προσπάθεια, στην οποία και συμμετέχω ενεργά. Ο Πέτσας έχει μια δυναμική που ολοένα αυξάνεται. Η δύναμή του και η διεισδυτικότητα του στον κόσμο είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ όσο κι εγώ αρχικά φανταζόμουν. Το ίδιο και η δυνατότητα συσπείρωσης. Και ξέρετε γιατί; Δουλεύει αθόρυβα, χωρίς φανφάρες και αλαζονεία, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα.
Και κάτι ακόμα σημαντικό. Ο κύριος Πέτσας δεν απέκλεισε ποτέ την προοπτική μιας ευρύτερης συνεργασίας.

ΕΡ.: Δηλαδή θα δεχόσασταν να είσαστε, εσείς και ο κύριος Πέτσας στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον κύριο Ορφανό;
ΑΠ.: Στην παράταξη που έχει δημιουργηθεί, ο Γιάννης ο Πέτσας ποτέ δεν απέκλεισε, αντίθετα το έχει επιδιώξει, να είναι και ο κύριος Ορφανός. Και σήμερα του απευθύνω επίσημη πρόσκληση και μέσα από την εφημερίδα σας να συνεργαστεί μαζί μας, να συμπορευτούμε. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως, γιατί γνωρίζω ότι οι στόχοι του και οι επιδιώξεις του απέχουν από τις δικές μας. Εκείνος πορεύεται έναν δρόμο που αυτόβουλα χάραξε.

ΕΡ.: Μα γιατί είστε κατηγορηματικός: Με τον κύριο Ορφανό είχατε κοινή πορεία και τώρα, ξαφνικά, οι δρόμοι σας δεν συναντιούνται.
ΑΠ.: Είχαμε κοινή πορεία, συντεταγμένοι στην ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ. Αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνούσαμε σε όλα. Από τη μέρα της πομπώδους αποχώρησής του από την παράταξη έχει ακολουθήσει μια πορεία μέσα από την οποία προσπαθεί να επιβάλει την υποψηφιότητά του.
Ο Θάνος αν ήθελε να ηγηθεί παράταξης και αν ήθελε να συμβάλλει στην πρόοδο του τόπου μας θα έπρεπε να είχε αποβάλλει αντιλήψεις και νοοτροπίες που ήδη έχουν απορριφθεί από τους συνδημότες μας. Θα έπρεπε να κινείται σε ευθεία γραμμή και όχι σε τεθλασμένη. Όσο γρηγορότερα αντιληφθεί πως δεν μπορεί κανείς να θέτει εκβιαστικά διλήμματα τόσο πιο γρήγορα θα αποτελέσει καλό συνομιλητή.

ΕΡ.: Οι πληροφορίες μου λένε ότι έχετε κουβεντιάσει μαζί του.
ΑΠ.: Φυσικά. Μάλιστα η τελευταία φορά ήταν στις 25 Αυγούστου. Ωστόσο με λύπη μου πρέπει να σας πω ότι δεν διαπίστωσα διάθεση να πάμε ένα βήμα μπροστά. Μένει στην ίδια νοοτροπία και αντίληψη του παρελθόντος.
Και τώρα, και τις άλλες φορές, του πρότεινα να συζητήσουμε όλοι εμείς που έχουμε τη διάθεση, αξιοποιώντας την όποια εμπειρία μας, ώστε να διαμορφώσουμε κοινές προγραμματικές θέσεις, κοινή στρατηγική. Και μέσα από αυτή τη συζήτηση να συμφωνήσουμε και για τον επικεφαλής. Ο Ορφανός θέλει πρώτα να τον αποδεχθούμε ως επικεφαλής παράταξης και μετά να γίνει η συζήτηση.
Αυτά κύριε Κονταρίνη δεν γίνονται πουθενά. Εμείς με το Γιάννη (Πέτσα) πορευόμαστε και θα χαρούμε στην πορεία να ενταχθεί στη προσπάθειά μας και ο Θάνος και πολλοί άλλοι.


18.12.2005 - Κορασίδες για φίλημα
17.11.2005 - "Ακάθαρτες" αυξήσεις
15.10.2005 - Εφ όλης της ύλης Β΄ μέρος
19.07.2005 - Ένας χρόνος τραμ στη ζωή μας
07.06.2005 - Σπίτια το αεροδρόμιο
07.05.2005 - Βουλιάξαμε στο σκουπίδι
27.04.2005 - Στρατηγός χωρίς... άστρα!
20.04.2005 - Ανακριβές δημοσίευμα
18.04.2005 - "Εργαζόμαστε ασταμάτητα για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης".
17.03.2005 - Και νέα συγκέντρωση για το Πάρκο
21.02.2005 - "Ανέβηκαν" οι γυναίκες του ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
18.02.2005 - "Η θέση του Δημάρχου δεν κατακτάται με ευκαιρισκές κινήσεις΅.
16.02.2005 - Υποτονική συγκέντρωση για το Μητροπολιτικό Πάρκο
05.02.2005 - Άγριο παζάρι για το Ελληνικό
02.02.2005 - ΕΛΜΕ: Αδιαφορία ΟΣΚ και υπουργείου Παιδείας για το ΤΕΕ Αλίμου
20.01.2005 - Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημ. Καρανικόλας
02.01.2005 - Ανιέρες συμμαχίες κοινωνικά άστεγων καιροσκόπων
Created by Hellas Internet