Home > e-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ > ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ 2005 > 15.10.2005 - Εφ όλης της ύλης Β΄ μέρος


Το πλήρες κείμενο από το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε ο Δημήτρης Καρανικόλας στον Νικόλα Κονταρίνη και δημοσιεύθηκε στο φύλλο Οκτωβρίου της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ":

ΕΡ.: Ο κ. Ορφανός αποχώρησε από την ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ δηλώνοντας μάλιστα, ότι όσο ήταν στη διοίκηση, δηλαδή πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και μετά, δεν ήξερε τι γινόταν στην παράταξη.
ΑΠ.: Συγνώμη αλλά αυτά προκαλούν θυμηδία. Απλά και ξεκάθαρα κύριε Κονταρίνη. Όταν ισχυρίζεται, και μάλιστα με επιμονή, ότι τέσσερα χρόνια πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν γνώριζε, μπορεί να συμβαίνουν τα εξής:
· Αδιαφορούσε για το τι «έφερνε» στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως πρόεδρος.
· Ο Αλούκος έκανε ότι ήθελε χωρίς να ξέρει ο Θάνος τίποτα.
· Ο Αλούκος έκανε ότι ήθελε κι εκείνος σιωπούσε και απλά «έφερνε» τα θέματα στο Συμβούλιο.
Ότι από αυτά και να είναι ή κάτι άλλο δεν υπάρχει δικαιολογία «δεν γνώριζα».

ΕΡ.: Ναι αλλά έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ;
ΑΠ.: Το ΠΑΣΟΚ δεν δήλωσε ποτέ, δια των εκπροσώπων του, ότι θέλει ή δεν θέλει το Θάνο στον Άλιμο. Αυτά διαδίδονται, από τους περί εκείνον, για λόγους σκοπιμότητας και μόνο.
Θέλω όμως να σας πω και κάτι ακόμα. Κάθε κόμμα δεν εκπροσωπείται, ούτε στον Άλιμο, ούτε πουθενά, από μια ομάδα πολιτών, δυνατή και υπολογίσιμη κατά τα λοιπά, η οποία στηρίζει συγκεκριμένο πρόσωπο. Κάθε κόμμα, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι εξουσίας, έχει ευρύτερους ορίζοντες. Ειδικά το συγκεκριμένο κόμμα, έτσι όπως ανασυγκροτείται. Αλλά αυτά δεν μας αφορούν. Δεν χρειαζόμαστε αυτοχριζόμενο «καθοδηγητή».
Ο Άλιμος έχει ανάγκη από υπερκομματικό υποψήφιο, που να συσπειρώνει στην πράξη και όχι στα λόγια. Από ένα άνθρωπο με πολιτική σκέψη και προβληματισμό. Με κοινωνική υπευθυνότητα και δυνατότητα διοίκησης.

ΕΡ.: Διακρίνω μια αποστροφή στην κομματικοποιημένη πολιτική;
ΑΠ.: Όταν ασχολείσαι ανιδιοτελώς για το κοινό συμφέρον, όταν αφιερώνεις το χρόνο σου για τον τόπο σου δεν μπορεί να σε νοιάζουν τα κόμματα. Όλοι έχουμε την πολιτική μας ταυτότητα. Ο κάθε ένας από εμάς έχει καθορίσει το δικό του πολιτικό πλαίσιο μέσα από το οποίο εκφράζεται. Όμως δεν σημαίνει ότι με αυτό το πλαίσιο, ως γνώμονα, θα δουλεύουμε και για το σπίτι μας. Γιατί ο Άλιμος είναι το σπίτι μας. Κι όσοι το είδαν ως αποκούμπι, είτε γιατί πέρασαν κι έμειναν είτε γιατί τους έφεραν, πήγαν σπίτι τους και στο μέλλον θα πάνε κι άλλοι.

ΕΡ.: Ωραία και τι προτείνετε λοιπόν για τον τόπο σας:
ΑΠ.: Μα το προσδιόρισα πριν λίγο. Ήμουν σαφής. Οι κομματικές ταυτότητες και κομματικές λογικές δεν χωράνε. Ας τα αφήσουμε επιτέλους αυτά. Ο κόσμος έχει ανάγκη από ειλικρίνεια. Μιλάς και συμπεριφέρεσαι με ευθύτητα. Δεν κοροϊδεύεις, Λες την αλήθεια και μόνο. Αυτό οι συνδημότες μας το εκτιμούν. Το αναγνωρίζουν.

ΕΡ.: Διερμηνεύοντας το κοινό αίσθημα θα σας πω ότι όλοι τα ίδια λένε.
ΑΠ.: Αν διαφωνούσα μαζί σας θα ήμουν ανειλικρινής. Τα έργα και όχι τα λόγια, χαρτογραφούν την πορεία των προσώπων μέσα από την διαχρονική και όχι ευκαιριακή παρουσία τους. Όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια.
Κι ο Ματζουράνης προεκλογικά έλεγε ότι πρεσβεύει νέα αντίληψη και νέο ήθος. Τίποτα από αυτά δεν είδαμε. Η πολιτική που ασκεί, η σημερινή διοίκηση, έχει αποτύχει παταγωδώς. Αδιαφορούν για τον τόπο μας και κοιτάζουν να κρατήσουν τις ισορροπίες, οι ομάδες μεταξύ τους, ώστε όταν ο Ματζουράνης αποχωρήσει, και εξαιτίας της πολιτικής του χρεοκοπίας, να επωφεληθούν. Μα έτσι δεν μπορεί μια παράταξη να ασκήσει διοίκηση. Ήδη μέσα σε περίπου τρία χρόνια ο Δήμος είναι υπερχρεωμένος με περισσότερα από 10.000.000 ευρώ.

ΕΡ.: Θεωρείται δηλαδή πως συνολικά η διοίκηση Ματζουράνη έχει αποτύχει;
ΑΠ.: Μόνο εγώ το θεωρώ; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ειλικρινά θα ήθελα να μπορούσα να πω το αντίθετο. Δυστυχώς δεν στάθηκαν στα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν έδειξαν την κοινωνική τους ευαισθησία. Η καθαριότητα παραμένει άλυτο πρόβλημα. Οι κοινόχρηστοι χώροι, και πρώτα απ΄ όλα τα γήπεδα, τα κέντρα νεότητας, οι παιδικές χαρές, δεν συντηρούνται. Οι δρόμοι γεμάτοι λακκούβες και τα πεζοδρόμια σε μαύρα χάλια. Τα σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα.

ΕΡ.: Στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον Άλιμο ποια είναι η θέση σας; Στο θέμα του αεροδρομίου πρώτα.
ΑΠ.: Κάθε σκέψη για να πουληθεί έστω και ένα μικρό κομμάτι γης με βρίσκει αντίθετο. Όπως και η οικοπεδοποίηση και φυσικά το χτίσιμο σπιτιών ή οικοδομημάτων για άλλες χρήσεις. Όλες οι μελέτες πρέπει να συγκλίνουν στη λογική της δημιουργίας ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου και όχι στην αντίληψη του ξεπουλήματος.
Ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει την επιστροφή της έκτασης των περίπου 80 στρεμμάτων, που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή του πρώην αεροδρομίου.
Όποιες εγκαταστάσεις και κτίσματα υπάρχουν να αξιοποιηθούν πλήρως στη λογική της παραχώρησης της χρήσης τους και σε κοινωνικούς φορείς και συλλόγους.

ΕΡ.: Η ένταξη στο σχέδιο της περιοχής που βρίσκεται το πολυκατάστημα Carrefour σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
ΑΠ.: Υπάρχει σημαντικότατη καθυστέρηση και απώλεια τεραστίων εσόδων για το Δήμο. Όλοι όσοι διαχειρίστηκαν ή διαχειρίζονται την υπόθεση έχουν τουλάχιστον ηθικές ευθύνες για το γεγονός ότι ακόμα είναι σε εκκρεμότητα. Η εισφορά σε χρήμα, που με σημερινές τιμές οφείλει να καταβάλει το Carrefour, ξεπερνά τα 3.000.000 Ευρώ.

ΕΡ.: Κτήμα Τράχωνες.
ΑΠ.: Ένα από τα πολυπλοκότερα θέματα, πάνω στο οποίο υπήρξε πολιτική εκμετάλλευση. Το σύνολο της περιοχής πρέπει να ενταχθεί το σχέδιο, να τροποποιηθεί ο ΓΠΣ και ο Δήμος να πάρει την εισφορά σε γη που δικαιούται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει το πολυκατάστασημα της Μάκρο. Η περιοχή πρέπει να αξιοποιηθεί. Να αναδειχθούν τα αρχαία και επιτέλους να απαλλαγούμε από τους κάθε είδους εκμεταλλευτές της.

ΕΡ.: Στην παραλιακή ζώνη είναι και η πλαζ και η Μαρίνα Αλίμου.
ΑΠ.: Η παραλία ανήκει στους δημότες. Είναι κομμάτι του δήμου μας το οποίο, άρπαξε η χούντα, με την περίφημη «Κ» Συντακτική Πράξη και ουδέποτε επεστράφη. Άρα η διεκδίκησή της, ώστε όχι μόνο χωροταξικά να ανήκει στον Άλιμο, είναι δεδομένη.
Ως προς την αξιοποίηση της και μέχρι να επιτευχθεί αυτό: Οργάνωση από το Δήμο των ελεύθερων τμημάτων της παραλίας με πρόσβαση από τους δημότες. Ελεύθερη είσοδο των δημοτών στην πλαζ.
Καμία δραστηριότητα η οποία να επιβαρύνει το περιβάλλον ή να προωθεί συμφέροντα ξένα. Εκμετάλλευση στη λογική και την αντίληψη της κοινής παραδοχής ότι -αν υπάρχει πολιτική βούληση- θα μπορούσε να υπήρχε Δημοτική Επιχείρηση για να εκμεταλλεύεται και να αξιοποιεί την παραλία σε όλο της το εύρος.
Η Μαρίνα αποτελεί «βραχνά» για το Δήμο μας, ο οποίος ουσιαστικά είναι απών από ένα ακόμα κομμάτι που του ανήκει καθ΄ ολοκληρία. Εκατοντάδες εκατοντάδων εκατομμυρίων έχουν διαφύγει, τα οποία θα είχαν αξιοποιηθεί για ανάπλαση και αναβάθμιση όλης της παραλιακής ζώνης.

ΕΡ.: Είπατε πριν ότι η διοίκηση έχει χρέη 10.000.000 ευρώ. Πως αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα;
ΑΠ.: Επιβάλλεται ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών στην απόλυτη λογική της περιστολής τους, με γνώμονα την εξάλειψη της σπατάλης. Είναι βέβαια γενική τοποθέτηση η οποία όμως προσδιορίζει τις προθέσεις, που έτσι κι αλλιώς κινούνται στον άξονα της αξιοποίησης των πόρων, στην βελτίωση της εισπρακτικότητας με ταυτόχρονη μείωση των διαφευγόντων πόρων.

ΕΡ.: Σας ικανοποιεί το επίπεδο διοίκησης του Δήμου, με τη λογική πως η πλειοψηφία είναι εκείνη που δίνει τις κατευθύνσεις;
ΑΠ.: Αν ικανοποιεί εμένα, ενδιαφέρει ελάχιστα ως καθόλου. Προέχει να ρωτήσει κάποιος τους συνδημότες μας τι άποψη έχουν. Υπάρχει ανάγκη για γενικότερη ποιοτική αναβάθμιση. Πρώτο μέλημα, της νέας διοίκησης, πρέπει να είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου, το οποίο είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης κάθε δήμου. Η νέα διοίκηση οφείλει να κάνει μια καθαρή κουβέντα, σε συγκεκριμένο πλαίσιο, πρώτα με τους εργαζόμενους.

ΕΡ.: Πείτε μας, επιγραμματικά, τη γνώμη σας, για πρόσωπα που πρωταγωνιστούν ή πρωταγωνίστησαν στον Άλιμο. Ο Δήμαρχος Κώστας Ματζουράνης.
ΑΠ.: Καλός επιστήμονας. Όταν τον χρειάστηκε η οικογένειά μου ήταν παρών.

ΕΡ.: Βασίλης Ξένος.
ΑΠ.: Αναμφισβήτητα ο πιο πετυχημένος Δήμαρχος. Είχε πεδίο δράσης και δούλεψε.

ΕΡ.: Παύλος Τζιβανίδης.
ΑΠ.: Άφησε εποχή. Πέτυχε πολλά. Κατάφερε να ενώσει πολλούς με διαφορετικές θέσεις και απόψεις.

ΕΡ.: Αργύρης Αργυρίου.
ΑΠ.: Έμαθε πολλά, και ως Δήμαρχος, και τώρα τα αξιοποιεί για να είναι πάντα παρών.

ΕΡ.: Αλέκος Αλούκος.
ΑΠ.: Αποκάρδιωσε όλους όσοι πιστέψαμε πως είναι κάτι διαφορετικό. Αν είχε πολιτική ωριμότητα και δεν ήταν οπορτουνιστής, στην σκέψη, την αντίληψη και την νοοτροπία, θα έπαιρνε σύνταξη ως Δήμαρχος.
Εκτιμώ και σέβομαι τους γονείς της συζύγου του. Ξεχωρίζουν.

ΕΡ.: Αριστείδης Θωμόπουλος
ΑΠ.: Προσηλωμένος στο γράμμα του νόμου. Μπορούσε να έχει καταξιωθεί ως στυλοβάτης της πορείας του Δήμου, έστω και στην αντιπολίτευση.

ΕΡ.: Χρήστος Δουρίδας
ΑΠ.: Απλός, έντιμος, με σταθερές θέσεις και ξεκάθαρη στάση. Αξίζει να συμμετέχει στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.
 
 


18.12.2005 - Κορασίδες για φίλημα
17.11.2005 - "Ακάθαρτες" αυξήσεις
15.09.2005 - Εφ΄ όλης της ύλης
19.07.2005 - Ένας χρόνος τραμ στη ζωή μας
07.06.2005 - Σπίτια το αεροδρόμιο
07.05.2005 - Βουλιάξαμε στο σκουπίδι
27.04.2005 - Στρατηγός χωρίς... άστρα!
20.04.2005 - Ανακριβές δημοσίευμα
18.04.2005 - "Εργαζόμαστε ασταμάτητα για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης".
17.03.2005 - Και νέα συγκέντρωση για το Πάρκο
21.02.2005 - "Ανέβηκαν" οι γυναίκες του ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
18.02.2005 - "Η θέση του Δημάρχου δεν κατακτάται με ευκαιρισκές κινήσεις΅.
16.02.2005 - Υποτονική συγκέντρωση για το Μητροπολιτικό Πάρκο
05.02.2005 - Άγριο παζάρι για το Ελληνικό
02.02.2005 - ΕΛΜΕ: Αδιαφορία ΟΣΚ και υπουργείου Παιδείας για το ΤΕΕ Αλίμου
20.01.2005 - Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημ. Καρανικόλας
02.01.2005 - Ανιέρες συμμαχίες κοινωνικά άστεγων καιροσκόπων
Created by Hellas Internet