Home > ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ > 13.07.2006 - Παραλία Αλίμο-νο


Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, την Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2006 και αποτελεί έρευνα της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ. Οι φωτογραφίες οι οποίες συνοδεύουν την έρευνα, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, "τραβήχτηκαν" από το ΣΠΥΡΟ ΤΣΑΚΙΡΗ.
ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ οι δημότες καταγγέλλουν, πρωτόκολλα κατεδάφισης βγαίνουν, αλλά η αυθαιρεσία καλά κρατεί

Παραλία Αλίμο-νο
Η ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο μπορεί να είναι όνειρο ζωής για χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Στον Αλιμο όμως αυτά φαίνεται ότι είναι «παιχνιδάκια», αφού έχοντας σοβαρές πολιτικές ...πλάτες λίγο έλειψε να βάλουν στο σχέδιο ακόμα και τη θάλασσα!
Τον Νοέμβριο του 1990 η εκτός σχεδίου περιοχή του δήμου απέκτησε -και μάλιστα με προεδρικό διάταγμα- ρυμοτομικό σχέδιο(!) με πρόσχημα τις ανάγκες της μαρίνας του τότε ΕΟΤ.
Το αρχικό σχέδιο, όπως μάθαμε, προέβλεπε και τη δημιουργία επισκευαστικής βάσης για σκάφη, κάτι που προσέκρουσε στην άρνηση του ΣτΕ και έτσι οι θιασώτες του διατάγματος περιόρισαν τις ρυθμίσεις τους σε μια μικρή μονάδα εξυπηρέτησης και ανεφοδιασμού. Η μαρίνα όμως ήταν μονάχα η αφορμή, αφού, μαζί με τα κότερα, τακτοποιήθηκαν μια σειρά από νυχτερινά κέντρα και επιχειρήσεις αναψυχής που ώς τότε λειτουργούσαν παράνομα ή είχαν μια απλή άδεια αναψυκτηρίου και στην ουσία ήταν μπουζουκομάγαζα.
Με το διάταγμα αυτό η κυρίως παραλία του Αλίμου, μαζί με το δημοτικό κολυμβητήριο και τις εγκαταστάσεις του ναυτικού ομίλου Καλαμακίου, χωρίστηκε σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα, στα οποία παρέχεται η δυνατότητα να κατασκευαστούν κέντρα διασκέδασης με ποσοστά κάλυψης του οικοπέδου που φθάνουν το 16% και ύψος κτιρίων έως και 9 μέτρα, καθώς και εμπορικά κέντρα μικρότερων διαστάσεων.
Μια ιστορία που δεν είναι καθόλου παλιά, αφού επαναλαμβάνεται με διάφορες παραλλαγές ώς σήμερα σε όλη την παραλία του Αλίμου. Το μόνο που λείπει είναι το ρυμοτομικό σχέδιο. Τα νυχτερινά μαγαζιά αλλάζουν απλώς ταμπέλες και τα κοσμικά φαγάδικα διαθέτουν trenty ονόματα, αλλά σε κάθε περίπτωση τα ντεσιμπέλ από τα σύγχρονα μηχανήματα ήχου ενοχλούν ώς τα ξημερώματα τους ενοίκους των κατοικιών που βρίσκονται σε πολλά τετράγωνα πάνω την παραλιακή.

Η ...λεπτομέρεια
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες διαθέτουν μια απλή άδεια αναψυκτηρίου, αλλά αυτό φαίνεται ότι είναι μια μικρή «λεπτομέρεια». Το ίδιο και το κατάφωρο «ξεχείλωμα» του χώρου που εκμισθώνουν από το Δημόσιο ή το δήμο. Εχει διαπιστωθεί ότι στην πράξη τα περισσότερα μαγαζιά διαθέτουν υπερδιπλάσια τραπεζοκαθίσματα από αυτά που αναφέρουν στην άδειά τους και επιπλέον έχουν κατασκευάσει αυθαίρετα κτίσματα, ακόμα και μέσα στη ζώνη του αιγιαλού.
Ενδεικτική είναι η εικόνα στο Β' αλίπεδο, στη ζώνη που ξεκνά από το άγαλμα του στρατηγού Σαράφη και φθάνει κοντά στο Μικρό Λιμανάκι. Τον Ιούλιο του 2005 η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, διαπιστώνει ότι μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στα «Παλιά Λουτρά» (Β' αλίπεδο) υπάρχουν πολλά αυθαίρετα κτίσματα και μάλιστα μέσα στα όρια του αιγιαλού του έτους 1923. Πρόκειται για τουριστικό δημόσιο κτήμα, που έχει εκχωρηθεί από το 1986 στο δήμο και αυτός με τη σειρά του παραχώρησε τη χρήση στο ναυτικό όμιλο. Ο τελευταίος εκμισθώνει το χώρο σε επιχειρηματία που θεώρησε ότι μπορεί να επεκταθεί σε ακτή και θάλασσα.
Σύμφωνα με το έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας και το τοπογραφικό διάγραμμα που διαθέτει η «Ε», εντοπίστηκαν 11 παράνομες κατασκευές, μεταξύ των οποίων ξύλινο δάπεδο 195 τετραγωνικών, μονώροφο κτίσμα 63 τετραγωνικών, σκεπασμένος χώρος 173 τετραγωνικών, στηθαία και περιφράξεις. Συντάχθηκε μάλιστα και μηνυτήρια αναφορά, ενώ εκδόθηκε πρωτόκολλο κατεδάφισης, σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση αλλά και ο ναυτικός όμιλος υποχρεώνονται να αποκαταστήσουν τις αυθαιρεσίες μέσα σε 30 ημέρες. Αν δεν συμμορφωθούν, θα πρέπει να επέμβουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας και να αποξηλώσουν τα παράνομα κτίσματα χρεώνοντας το κόστος στους υπεύθυνους. Εχει περάσει από τότε ένας χρόνος και οι εγκαταστάσεις είναι ανέπαφες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξήθηκαν! Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, αφού και το 1996 είχε εκδοθεί ανάλογο πρωτόκολο κατεδάφισης για αυθαίρετα που βρέθηκαν στη θέση τους εννέα χρόνια αργότερα!
Ο δικηγόρος Αριστείδης Θωμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Αλίμου που εκλέγεται συνεχώς από το 1982, μας μίλησε για τις ευθύνες των τοπικών αρχών. Από τα στοιχεία που μας έδωσε προκύπτει ότι οι πλειοψηφούσες παρατάξεις, παρά τις αλλαγές ανά τετραετία, ακολουθούν την ίδια τακτική έναντι των επιχειρηματιών της παραλίας. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω των έργων του τραμ συμφωνία εκμίσθωσης ακτής στο Καλαμάκι με επιχειρηματία παρατάθηκε δύο φορές και αντί να λήξει το 2006 έφθασε να ισχύει ώς το 2015. Τη μια φορά θεωρήθηκε ότι η επιχείρηση ζημιώθηκε λόγω των έργων κατασκευής του τραμ, την άλλη ότι επιβαρύνθηκε λόγω της κατάρρευσης ενός στηθαίου από το κύμα...
Ιδιαίτερη μνεία κάνει στην περίπτωση του κέντρου που λειτουργεί στο Ακρωτήρι. «Απαγορεύεται η στάθμευση αυτοκινήτων και η περίφραξη του χώρου ώστε να μην εμποδίζεται η πρόσβαση του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο και το μεταβυζαντινό εκκλησάκι των αγίων Κοσμά και Δαμιανού», μας είπε και αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του χώρου. Επικαλείται τον Παυσανία αλλά και νεότερους ιστορικούς που θεωρούν ότι η χερσονησίδα του Αγίου Κοσμά ταυτίζεται με την «Κωλιάδα Ακρα», όπου στην αρχαιότητα λατρευόταν η Δήμητρα και η Αφροδίτη Κωλιάς, η τοπική θεότητα της Αττικής που αργότερα λατρεύτηκε και σε άλλες περιοχές και εθεωρείτο προστάτιδα των επίτοκων. Σε αυτό τον ιστορικό χώρο, που στα τέλη Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. ξεβράστηκαν τα ναυάγια των περσικών πλοίων μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, σήμερα υπάρχει περίφραξη και κλειστές πόρτες που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού. «Από τον Μάρτιο του 2005 έχω ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ακόμη δεν έχω πάρει απάντηση», μας λέει ο κ. Θωμόπουλος. Προσθέτει ότι η περιοχή, εκτός από ιστορική, χαρακτηρίζεται από το διάταγμα του 2004 ως χαρακτηριστικό τοπίο της χλωρίδας και της πανίδας της Αττικής, ενώ ορίζεται ότι οι νομίμως λειτουργούσες χρήσεις εστιατορίου πρέπει να κλείσουν ώς το τέλος του χρόνου.

Και «πόρτα»
Κάγκελα εντοπίζονται και σε άλλα σημεία της παραλίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που μας κατήγγειλαν για κάποιον από τους χώρους που εκμισθώνονται στην εταιρεία με την επωνυμία «Costa del Sol» και σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο. «Λειτουργεί ένα είδος "πόρτας" και απαγορεύεται η είσοδος χωρίς να υπάρχουν κάποια κριτήρια», μας είπαν. Οπως διαπιστώσαμε από το μισθωτήριο, πρόκειται για 15ετή σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2004 από την τότε διοίκηση της κρατικής εταιρείας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ). Ενδιαφέρον έχουν και οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας, που περιλαμβάνουν εφάπαξ μίσθωμα ύψους 440.000 ευρώ και ετήσιο, που για το 2004 ορίστηκε στα 250.000 ευρώ και τα επόμενα έτη αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό. Η μισθωμένη έκταση φθάνει τα 58 στρέμματα και ορίζεται ότι το σχέδιο ανάπτυξης των χώρων θα πρέπει να εναρμονίζεται με το προεδρικό διάταγμα της παραλίας που κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν στην τελική φάση θεσμοθέτησης. Το διάταγμα είναι σήμερα νόμος του κράτους και προβλέπει ότι απαιτείται μελέτη και άδεια για περίφραξη, κάτι που δεν είναι σαφές ότι διαθέτει η εκμισθώτρια εταιρεία. Η εικόνα πάντως ακυρώνει πλήρως τις αναφορές που γίνονται σε παλιότερο μνημόνιο της ΕΤΑ με τον Δήμο Αλίμου (Απρίλιος 2001) που όριζαν μεταξύ άλλων ότι «η λειτουργία-χρήση των ακτών και η εκμετάλλευση των πολιτών με σκοπό το κέρδος δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα και το σκοπό που πρέπει να εξυπηρετούν οι ακτές».
Ετσι, η περίφημη «Costa del Sol» στην Ισπανία είναι ανοιχτή για το κοινό, αλλά η ελληνική συνονόματή της στην παραλία του Αλίμου είναι πανάκριβη. Από τους τιμοκαταλόγους που υπάρχουν προκύπτει ότι η πιο κοντινή ακτή κολύμβησης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας είναι τελικά απλησίαστη για τη μέση οικογένεια. Υπάρχει τέλος εισόδου, επιπλέον χρέωση για ομπρέλα και ξαπλώστρες, που μαζί με το πάρκινγκ και έναν καφέ ανεβάζουν την επιβάρυνση στα 20 ευρώ για κάθε άτομο.
Ακόμη και η δωρεάν είσοδος που έχει προβλεφθεί για τους δημότες Αλίμου τελικά είναι δώρον άδωρον. Εχουν φθάσει στην εφημερίδα καταγγελίες ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην παράκτια ζώνη τούς υποχρεώνουν με διάφορους τρόπους να πληρώνουν για ξαπλώστρες και ομπρέλες!


31.07.2007 - ΚΗΦΙΣΟΣ: Όχι στη μόλυνση του Σαρωνικού
30.07.2007 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ : Ξεπούλησαν και το μπιτς βόλεϊ
25.07.2007 - Βάρκα γιαλό γιαλό, από Πειραιά Γλυφάδα
20.06.2007 - ΚΥΛΙΚΕΙΑ: Αισχροκέρδεια και καπέλο 100% στις παραλίες
11.06.2007 - ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ελεύθερες παραλίες - τέλος στην παρανομία
25.05.2007 - ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ιστορία της, αμαρτίες τους
25.05.2007 - Απεργία πείνας για ελεύθερες παραλίες
21.05.2007 - ΠΛΑΖ ΑΛΙΜΟΥ: Δωρεάν είσοδος, 5 ευρώ η ξαπλώστρα!!!
18.05.2007 - Ξύλο για το λουκέτο
08.05.2007 - ΜΟΣΧΑΤΟ: Ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία
16.04.2007 - Ανάσα ζωής για την Αττική
17.03.2007 - ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ: Απειλή για την Ατική
25.01.2007 - Ο Σαρωνικός κινδυνεύει
13.08.2005 - Ακτές Σαρωνικού - Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων
SOS εκπέμπει ο Σαρωνικός
Αναμόρφωση της πλαζ Αλίμου
Μελέτη Μωραϊτη για την πλαζ Αλίμου
Το προφίλ της Μαρίνας Αλίμου
Created by Hellas Internet