Home > ΑΛΙΜΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ > ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ > ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ > ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ
Γεννήθηκε στο Μαρμάρι της Εύβοιας, το 1918. Ήταν το πρώτο από τα έξι παιδιά του Δημήτρη Καρανικόλα και της Βασιλικής Παπανδρέου.
Ο πατέρας του, κατάγονταν από το χωριό Ποταμιά της Θάσου. Ήταν τελωνειακός, δάσκαλος της Βυζαντινής και μιλούσε εννέα γλώσσες. Αντάρτης του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και Βασιλόφρονας του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος όμως έπειτα από την κατοχή ψήφιζε συνειδητά ΕΔΑ διαμαρτυρόμενος για τις διώξεις των παιδιών του. Πέθανε το 1967.
Η μητέρα του, ήταν από το Μαρμάρι. Δισέγγονη του αγωνιστή του 1821 καπετάν Αντώνη Γκίκα, ο οποίος υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του «Λιονταριού της Εύβοιας» Νικολάου Κριεζώτη.
Εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Γαλάτσι, το 1923. Τελείωσε το 8ο Γυμνάσιο και τη Νομική Σχολή της Αθήνας. Η Κατοχή, η φυλάκισή του και η υποτίμηση της αξίας του πτυχίου του στάθηκαν αιτίες να μην ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου.
Από νεαρή ηλικία τον τράβηξε η δημοσιογραφία, η λογοτεχνία και η ιστορική έρευνα. Εργάστηκε στις ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Κι ακόμα στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΑΓΡΟΤΙΚΗ και  στις επαρχιακές ΕΥΒΟΙΑ, ΚΑΒΟΝΤΟΡΟΣ και ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ. Εργάστηκε, επίοσης, στα περιοδικά ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ και στα λογοτεχνικά έντυπα ΚΡΙΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ και ΙΩΛΚΟΣ.
Με τις φροντίδες του θείου του, κορυφαίου γιατρού από τα Στύρα, Δημήτρη Ορφανού - ιδρυτή του ΤΣΑΥ και προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) - διορίστηκε στο ΤΣΑΥ, το 1937. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1946, απολύθηκε, για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης αποκαταστάθηκε βαθμολογικά και συνταξιοδοτικά.
Στα χρόνια της Αντίστασης υπήρξε δημιουργός και πρώτος Γραμματέας του ΕΑΜ Γαλατσίου και από τους τρεις πρώτους ιδρυτές του ΕΑΜ Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Επίσης, ήταν μέλος της Κεντρικής Πανυπαλλικής Επιτροπής (ΚΠΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταναλωτικών Συναιτερισμών.
Έπειτα από την καταδίωξή του και επικήρυξή του κατέφυγε στα λεύτερα βουνά της πατρίδας του και διετέλεσε μέλος της Τριμελούς Γραμματείας του ΕΑΜ Εύβοιας, ως υπεύθυνος Τύπου και Διαφώτισης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ Εύβοιας, εκδίδοντας τα παράνομα αντιστασιακά έντυπα της περιοχής. Στην περίοδο αυτή έγινε μέλος του ΚΚΕ.
Αμέσως μετά τα Δεκεμβριανά, συλλαμβάνεται στις 3 Μαρτίου 1945, στη Νέα Αρτάκη, της Εύβοιας. Το κακουργιοδικείο της Θήβας τον καταδικάζει σε 20ετή κάθειρξη. Το 1952 βγήκε από τη φυλακή με το αιτιολογικό της «ανήκεστης βλάβης», για τα μάτια του. Στα τέλη του ίδιου χρόνου βγήκε οριστικά με χάρη, που του απονεμήθηκε.
Το 1965 ήταν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πρώτου Παμποντιακού Φεστιβάλ, το οποίο οργάνωσε η κοινότητα Ελληνικού, υπό την αιγίδα του τότε υπουργού Εσωτερικών Ηλία Τσιριμώκου.
Το 1966 ανέλαβε τη διεύθυνση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και ήταν υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων. Απολύθηκε αμέσως μετά την κατάλυση της Δημοκρατίας από τη χούντα των συνταγματαρχών.
Το 1959 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο. Ήταν η μελέτη με τίτλο «Ο εκπαιδευτικός όμιλος και η σημασία του στην νεοελληνική αναγέννηση». Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το «Κιλελέρ». Το 1975 κυκλοφόρησε συμπληρωμένη η δεύτερη έκδοση, το 1980 η τρίτη και το 1983 η τέταρτη.
Ο Γιώργος Καρανικόλας έγραψε άλλα 13 βιβλία, ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου. Από το σύνολο του πνευματικού του έργο ξεχωρίζχει το πολύκροτο ντοκουμέντο ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΣΥΜΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ (τρεις εκδόσεις μέσα στο 1976 και η τέταρτη το 1983). Έγραψε επίσης:
ΝΟΘΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1843 - 1961 (Εκδόθηκε το 1963 και η Β΄ έκδοση το 1973)
ΚΑΛΑΜΑΚΙ (1966)
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ (1971 και 1977)
ΝΟΘΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1961 (1974)
Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ (1977)
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΘΕΜΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ (1978)
ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ (1979 & 1987)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ - ο ποιητής του χρέους και της αντίστασης Δοκίμιο (1980)
ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΕΙΣ Κριτικά δοκίμια - (1983)
ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ ΛΑΟΥ (1985)
ΤΟΤΕ… ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ Αφηγήματα - (1994)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ (1995)
Έχει τιμηθεί, για τη συμβολή του στη σύσφιξη των ελληνοβουλγαρικών πνευματικών σχέσεων, με ιδιαίτερες διακρίσεις από το Κρατικό Συμβούλιο της Λ. Δ. της Βουλγαρίας και την Ένωση Βουλγάρων Συγγραφέων.
Τιμητικές διακρίσεις του απονεμήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Λέτσε (Κάτω Ιταλία) και το Δήμο Αθηναίων.
Από το 1983 εκλέγονταν συνεχώς στο Δ. Σ. της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και την περίοδο 1991 - 1992 διετέλεσε πρόεδρός της.


Created by Hellas Internet