Home > ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ > 31.07.2007 - ΚΗΦΙΣΟΣ: Όχι στη μόλυνση του Σαρωνικού


Βροντερό ΟΧΙ του νομαρχιακού συμβουλίου Πειραιά στη μόλυνση του Σαρωνικού και φραγμός στα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο προτείνει την εκτροπή όλων των ρυπογόνων φορτίων του Λεκανοπεδίου και των γύρω ορεινών όγκων στον Κηφισό ποταμό και από εκεί στο Σαρωνικό.
Με πρόταση του νομάρχη Γιάννη Μίχα το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μη δεχτεί κανένα έργο το οποίο υποβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η αντιπλημμυρική προστασία του κέντρου των Αθηνών, του Μοσχάτου και της Καλλιθέας. Σχεδιάζεται η εκτροπή του Ιλισού, του παλιού ρέματος Κυκλοβόρου και των υδάτινων όγκων που «πέφτουν» στον Κηφισό.
Ο κ. Μίχας επισημαίνει ότι «με τα έργα που σχεδιάζονται θα επιβαρυνθεί ο Κηφισός κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων με τις ρυπογόνες παροχές του Ιλισού, του Κυκλοβόρου που σήμερα λειτουργεί ως αγωγός ομβρίων αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων και των παντοροϊκών δικτύων που σήμερα διοχετεύονται στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό».
Ταυτόχρονα θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση για το Σαρωνικό, αφού τα λύματα από τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό, τα οποία πηγαίνουν για επεξεργασία στην Ψυττάλεια, θα καταλήγουν απευθείας στη θάλασσα.
Ο νομάρχης Πειραιά καταλογίζει στο υπουργείο αδιαφορία και προχειρότητα στο σχεδιασμό: «Το ΥΠΕΧΩΔΕ αδιαφορεί για το γεγονός ότι η μόλυνση του Κηφισού είναι αφόρητη για τους κατοίκους των όμορων δήμων. Αδιαφορεί που ο ποταμός έχει μετατραπεί σε ανήλιαγο οχετό αποβλήτων, όπου ευδοκιμούν μικρόβια. Αδιαφορεί για το θαλάσσιο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου, το πιο πολύτιμο κεφάλαιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία του».
Πάντως, σε καμία περίπτωση «η Νομαρχία δεν είναι αντίθετη με την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νέου Φαλήρου και της ευρύτερης περιοχής», η οποία είναι αναγκαία, υπό τον όρο, όπως παρατηρεί ο κ. Μίχας, «το ΥΠΕΧΩΔΕ να υλοποιήσει στο ακέραιο τις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις του απέναντι στους κατοίκους του Νέου Φαλήρου και της ευρύτερης περιοχής».
Προσθέτει ο κ. Μίχας: «Να υλοποιήσει τους περιβαλλοντικούς όρους του οδικού έργου στον Κηφισό και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων με ισχυρά αντισταθμιστικά έργα. Για να πάει μπροστά αυτή η χώρα θα πρέπει πρώτα από όλα να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του απλού πολίτη προς το κράτος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει κάποτε να ακούσει τη φωνή μας. Όχι άλλες Ψυττάλειες, όχι πια Καζάνια του Θανάτου, όχι έργα που μετατρέπουν τα ποτάμια σε αγωγούς μόλυνσης και σε λεωφόρους για επιχειρηματικά όνειρα και εργολαβικά κέρδη. Όχι άλλη επιβάρυνση στις οικονομικά ασθενέστερες περιοχές. Αυτή η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά έργα που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους πολίτες και το περιβάλλον και για τους λόγους αυτούς δεν μας βρίσκει σύμφωνους».30.07.2007 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ : Ξεπούλησαν και το μπιτς βόλεϊ
25.07.2007 - Βάρκα γιαλό γιαλό, από Πειραιά Γλυφάδα
20.06.2007 - ΚΥΛΙΚΕΙΑ: Αισχροκέρδεια και καπέλο 100% στις παραλίες
11.06.2007 - ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ελεύθερες παραλίες - τέλος στην παρανομία
25.05.2007 - ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ιστορία της, αμαρτίες τους
25.05.2007 - Απεργία πείνας για ελεύθερες παραλίες
21.05.2007 - ΠΛΑΖ ΑΛΙΜΟΥ: Δωρεάν είσοδος, 5 ευρώ η ξαπλώστρα!!!
18.05.2007 - Ξύλο για το λουκέτο
08.05.2007 - ΜΟΣΧΑΤΟ: Ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία
16.04.2007 - Ανάσα ζωής για την Αττική
17.03.2007 - ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ: Απειλή για την Ατική
25.01.2007 - Ο Σαρωνικός κινδυνεύει
13.07.2006 - Παραλία Αλίμο-νο
13.08.2005 - Ακτές Σαρωνικού - Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων
SOS εκπέμπει ο Σαρωνικός
Αναμόρφωση της πλαζ Αλίμου
Μελέτη Μωραϊτη για την πλαζ Αλίμου
Το προφίλ της Μαρίνας Αλίμου
Created by Hellas Internet