Home > ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ > 20.06.2007 - Π. ΦΑΛΗΡΟ: Συνέντευξη Δημάρχου


Μιλάει πάντα, ή σχεδόν πάντα, σε πρώτο πρόσωπο. Η επιθετικότητα στο λόγο και η ηρεμία στις κινήσεις του, προσδιορίζουν το χαρακτήρα του συνομιλητή μας. Ξέρει τι θέλει και το κατακτά με τη στρατηγική που ο ίδιος καταστρώνει. Δείχνει την αποφασιστικότητα και την τόλμη ενός ανθρώπου ο οποίος με το 53% ξαναβγήκε Δήμαρχος στο Παλαιό Φάληρο. Επιβεβαιώνει ότι ο «τσαμπουκάς» στον τρόπο διοίκησης είναι αποδεκτός, κατά πλειοψηφία. Ο Διονύσης Χατζηδάκης δεν μασά τα λόγια του. Ούτε φυσικά κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Διεκδικεί αυτό που πιστεύει ότι δικαιούται, μέχρις εσχάτων. Κι αν χρειαστεί «αμολάει» και τις τορπίλες του, προς κάθε κατεύθυνση. Πολιτικοποιημένος και κομματικοποιημένος. Στενή προσωπική σχέση, αλλά κυρίως ειλικρινής φιλία με τον Κώστα Μητσοτάκη και την οικογένειά του.
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, που παραχώρησε στο Δημήτρη Καρανικόλα*:

Σχολιάστηκε ποικιλότροπα ότι δεν ήσασταν στους αγώνες της παραλίας. Υιοθετείτε την άποψη του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο Δήμαρχος Ελληνικού έκανε την απεργία για λόγους εντυπωσιασμού;
Ψυχή και σώμα είμαι υπέρ του δημάρχου του Ελληνικού. Απλώς δεν συμμετείχα στις κινητοποιήσεις για έναν απλούστατο λόγο. Όταν εγώ έκανα κινητοποιήσεις για το τραμ ήμουν μόνος, σαν καλαμιά στον κάμπο.

Οι κινητοποιήσεις για το τραμ σας βοήθησαν στην εκλογή σας. Πάντως το τραμ έγινε μέρος της καθημερινότητας για τον Φαληριώτικο λαό.
Η θέση μας ήταν κατά της συγκεκριμένης χάραξης και όχι κατά του τραμ. Το τραμ δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από ότι επέλυσε. Αποδείχθηκε δηλαδή αυτό το οποίο υποστηρίζαμε από την αρχή. Και να σας πω και κάτι; σαν άνθρωπος δεν μπορούσα να χωνέψω ότι ένα τραμ 20 χιλιομέτρων έπρεπε να πληρωθεί 125 δις. Από κει και πέρα το θέμα ήταν πολιτικό δεν ενεπλάκην άλλο. Αγωνίστηκα για το χωροταξικό. Δεν το έκανα πολιτικό. Κι όποιος το κατάλαβε, το κατάλαβε.

Πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε στο Tae Kwo Do η λειτουργία του συγκροτήματος των κινηματογράφων. Δημιουργήθηκε σοβαρό θέμα στον Τύπο. Έγινε λόγος για αρχαία, για το λιμάνι του Θησέα, ότι τα θάψατε.
Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Όλα αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Ο προϊστάμενος της Αρχαιολογίας θεώρησε αυτά τα μικρά υπολείμματα που βρέθηκαν ότι είναι μη αξιοποιήσιμα και έδωσε εντολή να διαλυθούν. Με έγγραφό μου ζήτησα από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Αρχαιολογική υπηρεσία και τον Υπουργό να μην καταστραφούν τα μη αξιοποιήσιμα και να παραμείνει ο χώρος ως έχει και έτσι είναι ο χώρος.

Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Τι άμεσα και έμμεσα οφέλη έχει για το Φάληρο;
Έχει, πρώτον οικονομικά οφέλη. Στο τέλος του χρόνου ο Δήμος θα εισπράξει πάνω από 800.000 ευρώ. Δεύτερον αξιοποιήθηκε μια χωματερή, με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρχε ΠΔ που προέβλεπε να χτίσουμε 12 ορόφους με συντελεστή 2,4. αντί γι΄ αυτό, αφού φέραμε το θέμα στη Βουλή, έγιναν μόλις 5 όροφοι με συντελεστή δόμησης 1,4. Όπου βρίσκομαι και όποιος με ρωτάει γι αυτό το θέμα θα ευχαριστώ την κα Βάσω Παπανδρέου η οποία έβαλε πραγματικά πλάτη και στάθηκε αντρίκια για να ελαττωθούν αυτοί οι εξωφρενικοί συντελεστές και οι όροφοι. Σκεφτείτε να ήταν 40 μέτρα ύψος. Τώρα είναι μόνο 15.

Για τη Μαρίνα, στο «Τροκαντερό» καταθέσατε προσφυγή στο ΣτΕ την οποία αργότερα αποσύρατε. Διαφορετική πολιτική σκέψη, πιέσεις άνωθεν, τι ακριβώς έγινε;
Αποσύρθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πήραμε όλη την παραλία του Φαλήρου (174 στρέμματα), όλο το πάρκο του Φλοίσβου, με τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις. Ο κινηματογράφος είναι πλέον δημοτικός, το Sea Park είναι δημοτικό και προσθέτει έσοδα στο Δήμο. Μας έδωσαν 50 στρέμματα για να χτίσουμε το Κλειστό Γυμναστήριο του Μπάσκετ με χρηματοδότηση του κράτους, 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχει και αντίλογος που λέει πως δεν έχουν ακόμα το κλειστό γήπεδο να γυμναστούν και οι ομάδες του Φαλήρου είναι και πολλές και σημαντικές, με μεγάλη ιστορία.
Στην ιστορία του Δήμου ποτέ δεν είχαμε τέτοιες εγκαταστάσεις όσες έχουμε σήμερα. Το κλειστό θα δημοπρατηθεί μέσα στο χρόνο και υπολογίζουμε μέσα σε δύο χρόνια να είναι έτοιμο. Είναι το πρώτο έργο, με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Πως θα αξιοποιηθεί το πάρκο του Φλοίσβου;
Με παιδότοπο, όχι σαν αυτόν του Αλίμου. Θα είναι ελεύθερος για όλο τον κόσμο. Ο κινηματογράφος ήδη λειτουργεί είναι ένα κομψοτέχνημα. Δημοπρατήσαμε και το sea park όπου θα γίνει ένα εστιατόριο. Το νοικιάσαμε, σύμφωνα με τη διαδικασία. Όχι σε ανθρώπους της νύχτας!

Είστε διατεθειμένος να τα βάλετε μαζί τους;
Τα έχω βάλει με τους ανθρώπους της νύχτας. Ξέρετε ότι για πολύ καιρό κινούμουν με την προστασία της αστυνομίας; Δέχτηκα πολλές απειλές. Είναι κάτι όμως που ανήκει στο παρελθόν. Τελείωσαν αυτά.

Δηλαδή είστε από τους δημάρχους που «καθάρισαν» με το μέτωπο της παραλίας:
Δεν υπάρχει στο Φάληρο κανένα νυχτερινό κέντρο. Ούτε θα υπάρξει όσο ζω και όσο υπάρχω.

Μπάτης και Έδεμ. Δύο παραλίες, σημεία αναφοράς, για μικρούς και μεγάλους, για πολλές γενιές. Είναι ελεύθερες αλλά δίνουν την αίσθηση ότι είναι αναξιοποίητες.
Υπάρχει σχέδιο. Ήδη φέτος βάλαμε 25 πεντάμετρους φοίνικες. Τουαλέτες που πήραμε από το πάρκο, αυτές που έμειναν από του Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχουν δύο πύργοι ναυαγοσωστών. Φρεζάρουμε την άμμο δύο φορές την εβδομάδα. Μπαίνουν και ομπρέλες με ευθύνη του Δήμου χωρίς να πληρώνει κανείς. Θέλουμε η παραλία αυτή να μείνει ακριβώς έτσι. Ελεύθερη. Δεν θα μπει κανένας ιδιώτης. Δύο μικρές ξύλινες καντίνες πουλάνε αναψυκτικά και παγωτά, οι οποίες έχουν νοικιαστεί προς 30.000 ευρώ. Καμία καρέκλα, κανένα τραπέζι.

Πως και έχετε ξεφύγει από τη λογική που εφαρμόζουν πολλοί συνάδελφοί σας; Η καντίνα το βράδυ να γίνεται μαγαζί με καρέκλες…
Η αρχή μου στηρίζεται σε δύο λέξεις: αρετή και τόλμη…

Κάτι που να υποθέσω ότι «κουβαλάτε» από τη θητεία σας στο Ναυτικό;
Χρειάστηκε αγώνας αλλά όταν βάλω κάτι στο μυαλό μου δεν με σταματάει τίποτα.

Σήμερα ο ναύαρχος που έγινε δήμαρχος πως νιώθει…
Δεν βλέπω διαφορά. Αντιλαμβάνομαι το Δήμο σαν ένα μεγάλο ανιτορπιλικό. Όπως διοικούσα στο ναυτικό, διοικώ και εδώ.

Δηλαδή ρίχνετε και τορπίλες;
Προς όλες τις κατευθύνσεις. Εμένα ο κόσμος με αγαπάει αλλά και με φοβάται. Ξέρουν πως αν κάνουν αστοχία δεν γλιτώνουν. Ας είναι και ο καλύτερός μου φίλος.

Πάντως έγκαιρα έχετε προειδοποιήσει εχθρούς και φίλους ότι το 2010 θα είστε ξανά υποψήφιος. Κάτι που σημαίνει ότι δεν «παίζει» κανένα σενάριο διαδοχής.
Εφόσον η υγεία μου είναι καλά, και πιστεύω ότι έχω ακόμα κάτι να προσφέρω, θα είμαι και πάλι υποψήφιος. Πρέπει να ολοκληρώσω και το έργο, να τελειώσω το κομμάτι από το Αβέρωφ μέχρι την Αγία Σκέπη. Θέλω το πέρασμά μου από το Π. Φάληρο να αφήσει κάτι. Όραμά μου ήταν να κρατήσω τα νέα παιδιά στο Φάληρο. Δεν θέλω να φεύγουν και να πηγαίνουν στη Γλυφάδα, στη Νέα Σμύρνη. Αυτό το όνειρο το έκανα πραγματικότητα. Δημιουργήσαμε αθλητικές εγκαταστάσεις. Χώρους που να μπορούν να κάθονται οι νέοι και όχι να φεύγουν από δω. Μόνο έτσι αγαπάς τον τόπο σου και τον προσέχεις.

Θα σας πως τρία ονόματα: Χρυσοβερίδης, Δούμας Φωστηρόπουλος. Στις προηγούμενες εκλογές ήταν απέναντι και τώρα είσαστε μαζί. Πως έτσι;
Αντιλήφθηκαν ότι ο Δήμαρχος δεν ήταν αλεξιπτωτιστής. Είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ και πως τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετεί είναι του Δήμου. Το κατάλαβαν, το παραδέχονται και το λένε και δημόσια. Αλλά τι ρωτάτε εμένα. Ρωτήστε τους ίδιους όχι εμένα.

Δεν έχει ακουστεί ποτέ ότι Δήμαρχος συναλλάσσεται κάτω από το τραπέζι. Πως έγινε αυτό;
Και ούτε θα ακουστεί ποτέ. Δεν αγοράζεται καρφίτσα αν δεν την ελέγξω, αν δεν δω πως είναι στην αγορά και αν δεν κάνω τις τελικές επαφές. Ξέρετε τι εφαρμόζω στη Δημαρχιακή Επιτροπή; Κάνω διαγωνισμό και πετυχαίνουμε μια τιμή. Αμέσως παίρνω τον δικαιούχο τηλέφωνο και του λέω είσαι μειοδότης. Αν δεν κάνεις έκπτωση θα αναβάλω το διαγωνισμό. Και πάντα το πετυχαίνω.

Είναι σε εξέλιξη το έργο της αποχέτευσης…
Ναι. Αυτή τη στιγμή το Φάληρο σκάβεται και γίνεται το δευτερεύον σύστημα αποχέτευσης, προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ. Δεν βάζει μία δραχμή ο Δήμος. Τα πήραμε όλα από τη Νομαρχία. Υποβάλλαμε μελέτες. Ήμουν από πάνω, τους κυνηγούσα, πήρα τα χρήματα και η παρακολούθηση του έργου γίνεται από εμάς.

Αυτό που ζητάει πολύ σήμερα ο κόσμος στο Φάληρο είναι η αναβάθμιση της αγοράς, ειδικά της Αγίου Αλεξάνδρου, δεν έχει γίνει κάτι μέχρι σήμερα.
Πραγματικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτή η αγορά όμως δεν είναι δομημένη για να είναι αγορά. Είναι ένας χώρος που μπορείτε να βρείτε και ψαράδικο και κρεοπωλείο και πάρα πολύ καλά καταστήματα.

Ωστόσο αυτά τα καταστήματα πρέπει να επιβιώσουν ακόμα κ αν δεν είναι δομημένη αγορά, όπως λέτε.
Η Αγίου Αλεξάνδρου θα μας απασχολήσει αφού λύσουμε άλλα θέματα. Τώρα λύσαμε το θέμα να φύγει ο Δήμος από το κέντρο, μέσα από τη βαβούρα και να πάει προς τη θάλασσα. Γι αυτό και δίνω προτεραιότητα στο πάρκο του Φλοίσβου και η μαρίνα να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Και η περιοχή από το Τροκαντερό μέχρι την Αγία Σκέπη. Μετά θα κοιτάξουμε την αγορά. Να την ομορφύνουμε, να τη φωτίσουμε καλύτερα.

Με το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση τι γίνεται;
Τι μπορούμε να κάνουμε από τη στιγμή που κάθε οικογένεια έχει και ένα και δύο και περισσότερα αυτοκίνητα; Η στάθμευση είναι τρομερά δύσκολο θέμα, διότι δεν υπάρχουν οικόπεδα. Και αν υπάρχει οικόπεδο είναι τόσο ακριβό να το αγοράσεις που είναι τελείως αδύνατον.

Σίγουρα πάντως μπορεί ο Δήμαρχος να βελτιώσει τις συνθήκες που εμείς δημιουργούμε.
Προσπαθώ. Έκανα ένα κόμβο εκεί στην Αγία Τριάδα για να μπορεί ο κόσμος να περνά από τη μια πλευρά στην άλλη άφοβα. Βεβαίως αυτό έχει φέρει μια κυκλοφοριακή αναστάτωση αλλά πρέπει να μάθουμε να βρίσκουμε και άλλους δρόμους. Δεν μπορεί να περνάς μέσα από το Φάληρο για να βγεις στην παραλία. Μπορείς να βγεις από τη λεωφόρο Αμφιθέας. Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί τα απορριμματοφόρα της Νέας Σμύρνης να περνούν από τη Ζησιμοπούλου. Το συζήτησα βέβαια με το Δήμαρχο και συμφώνησε το δημοτικό συμβούλιο να μην περνάνε πλέον τα βαριά και μεγάλα οχήματα. Ζούμε επίσης και σε μια κοινωνία που χτίζεται ότι υπάρχει ελεύθερο. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω τελειώνουν 135 πολυκατοικίες στο Φάληρο. Δεν μένει πλέον ούτε ένα οικόπεδο, όλα έχουν χτιστεί.

Αλήθεια με τη γραφειοκρατία τι σχέσεις έχετε;
Μεγάλη γραφειοκρατία…. Αυτό που με ερεθίζει, το φοβερότερο από όλα, είναι η … ανθρώπινη βλακεία! Προσπαθούσα να φτιάξω το Φλοίσβο, ο οποίος ήταν έτοιμος να καταρρεύσει. Είχε γίνει νεροφάγωμα. Τώρα ήρθε η έγκριση. Αν περίμενα εγώ τις εγκρίσεις αυτών των ανθρώπων θα είχε καταρρεύσει όλη η πλατεία του Μπάτη.

Ναι αλλά αν κατηγορηθείτε ότι παραβιάζετε το γράμμα του νόμου τι γίνεται;
Δεν παρανομώ για την τσέπη μου. Παρατυπώ για το συμφέρον του Φαλήρου. Αυτό ναι το κάνω. Ούτε για μένα το κάνω, ούτε για φίλο μου, ούτε για κουμπάρο. Έχω πολλούς γνωστούς και ελάχιστους φίλους.

Με την καθαριότητα, το Φάληρο έχει σοβαρό πρόβλημα.
Έτσι είναι, αλλά μαζεύουμε καθημερινά 130 με 140 τόνους απορρίμματα. Δεν έχουμε σταθμό μεταφόρτωσης και είμαστε μείον 39 υπαλλήλους. Βεβαίως η καθαριότητα δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε. Σας θυμίζω όμως ότι όταν οι άλλοι δήμοι, με τις απεργίες, είχαν πνιγεί στο σκουπίδι εμείς δεν είχαμε σκουπίδια. Ήταν να κάνουμε κάτι με το Ελληνικό αλλά το ΣτΕ το απέρριψε. Και είναι κρίμα που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ΤΑ είναι αυτό των απορριμμάτων. Αυτό θα το βρούμε μπροστά μας.

Οι σχέσεις σας με την οικογένεια Μητσοτάκη είναι στενές, ποτέ δεν το κρύψατε άλλωστε. Δημιουργεί προβλήματα στη σχέση σας με τη Ρηγίλλης;
Κανένα πρόβλημα. Απεναντίας έχω την εκτίμηση όλου του κόσμου. το ότι είμαι σταθερός σε έναν άνθρωπο που παράγει πολιτική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος πολιτικός αυτή τη στιγμή που να παράγει πολιτική.

Να το θεωρήσω αυτό μομφή στον Πρόεδρο της κυβέρνησης;
Όχι. Είναι ο τελευταίος των μοϊκανών. Και εν πάση περιπτώσει είναι ένας άνθρωπος που όποτε του ζήτησα κάτι – βέβαια έχουμε και φιλική σχέση – μου συμπαραστάθηκε και άνοιξε όλες τις πόρτες.

Αν σας ζητούσα να συγκρίνετε τον Κώστα Καραμανλή με τον Γιώργο Παπανδρέου…
Δύο πολιτικοί οι οποίοι ανήκουν σε άλλη εποχή. Πιστεύω πως όλη η ΝΔ είναι ο Κώστας Καραμανλής. Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο και για το ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή εννοείται ότι η ΝΔ έχει πρόβλημα στα στελέχη της;
Φυσικά. Υπάρχουν στελέχη που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Και για να γίνω κατανοητός. Προσωπική μου γνώμη είναι πως η ΝΔ είναι χωρίς τον παρόντα αρχηγό δεν περπατάει ενώ το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον παρόντα αρχηγό μπορεί να περπατήσει.

Σας απασχολεί αν χάσει η ΝΔ τις επικείμενες εκλογές;
Είμαι στέλεχος, είμαι μέλος της ΚΕ του κόμματος, εκλεγμένο. Νομίζω όμως ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να χάσει τις εκλογές.

Επειδή είναι καλή ή επειδή είναι κακό το ΠΑΣΟΚ;
Λίγο και από τα δύο.

 

 

 

 

 

 01.03.2008 - Νέα Αττική Οδός προς Ελληνικό και Μεσόγεια
15.11.2007 - Ληστεία στο Π. Φάληρο
15.11.2007 - Το τραμ έφτασε στο Ασκληπιείο
03.08.2007 - Τερψιθέα - Αγ. Δημήτριος, πιο γρήγορα στο Μετρό
01.08.2007 - Τέλος (;) στην παρανομία των νυχτερινών κέντρων
28.07.2007 - Χώρος λατρείας στο Μοσχάτο για τους Μουσουλμάνους
27.07.2007 - ΠΑΛΑΙΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ: Πολιτιστικό πάρκο. Οξυγόνο για την πληγωμένη Αθήνα.
15.07.2007 - 15χρονο βαποράκι
19.05.2007 - Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
16.05.2007 - ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα
14.06.2007 - Άρωμα... σκουπιδιών και καλό καλοκαίρι
06.05.2007 - Τα σχέδια για Φαληρικό Δέλτα και Ιππόδρομο
15.04.2007 - ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: Συνέντευξη Δημάρχου
12.04.2007 - Λεωφορείον η... αγανάκτηση
10.04.2007 - ΕΠΑΛ ΑΛΙΜΟΥ: Σκοπιμότητες σε βάρος των παιδιών που φοιτούν σε ακατάλληλο κτίριο.
09.04.2007 - ΜΕΤΡΟ: Επέκταση προς Ελληνικό
27.03.2007 - Ασκληπιείο Βούλας: Δεν πωλείται
28.02.2007 - Ανάπλαση παλιού ιπποδρόμου
21.02.2007 - Αυθαίρετα... βαφτίσια
Created by Hellas Internet