Home > ΑμεΑ > 04.06.2007 - ΑμεΑ: Πώς να πάμε βόλτα; Δρόμοι, φανάρια, μετρό και τραμ τους δυσκολεύουν τη ζωή.


Του Γιάννη Γιάλλουρου*
Στις 3 Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, με πολύ αυξημένα πρόστιμα σε διάφορες περιπτώσεις παραβάσεων, όπως το αντικανονικό προσπέρασμα και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Και οι δύο αυτές παραβάσεις μπορούν να καταλήξουν ακόμα και σε αφαίρεση της άδειας οδηγήσεως!
Σίγουρα αποτελεί θετικό βήμα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τραγικό γεγονός της πρώτης θέσης που κατέχει η χώρα μας (μαζί με την Πορτογαλία) σε θανατηφόρα ατυχήματα. Σίγουρα πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό και αποφασιστικό βήμα.
Όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό. Σκεφθείτε τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που πάσχουν από κάποια αναπηρία και αντιμετωπίζουν καθημερινό Γολγοθά προκειμένου να περάσουν κάποιο δρόμο. Σκεφθείτε τους να περιμένουν διστακτικά στη διάβαση για να περάσουν στην απέναντι πλευρά.
Η κυβέρνηση προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων του νέου κώδικα. Τι γίνεται όμως με τις χρόνιες απαιτήσεις των ατόμων με αναπηρία, για μια ποιοτική ζωή με ασφάλεια και χωρίς διακρίσεις; Αν λέγαμε ότι έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα θα ήταν ψέμα. Ελάχιστα μέτρα -έως καθόλου- έχουν ληφθεί για την προστασία των ατόμων με αναπηρία στους δρόμους, είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί.
Σκεφθείτε πώς θα ήταν να είστε σε καρότσι και να θέλετε να περάσετε απέναντι σε κάποιο δρόμο. Το ειδικό πλήκτρο που υπάρχει σε πολλά φανάρια για να ανάψει πράσινο ώστε να περάσει ο πεζός απέναντι δεν λειτουργεί. Ή λειτουργεί προβληματικά. Διαπιστώσαμε φανάρι πεζών που έχει πάνω του το πλήκτρο αυτό, να περιμένουμε περίπου 2,5 λεπτά για να ανάψει το πράσινο από τη στιγμή που το πατήσαμε. Σαν να μη λειτουργεί δηλαδή.
Βέβαια όλα αυτά δεν είναι τεχνικά αδύνατον να διορθωθούν. Δυστυχώς στην Ελλάδα διατηρούμε ακόμα τη νοοτροπία ότι ο πεζός δεν έχει προτεραιότητα! «Να κάτσει να περιμένει στο πεζοδρόμιο κι ας υπάρχει διάβαση πεζών μπροστά μου», σκέφτεται ένας επιτήδειος οδηγός.
Έρχονται οι ξένοι στην Ελλάδα και αντικρίζουν ανάλογα φαινόμενα ατασθαλίας και καταπάτησης των διατάξεων του ΚΟΚ! Φανταστείτε τι τραβάνε οι ξένοι με αναπηρία που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας. Ούτε καν όλες οι στάσεις του μετρό είναι κατάλληλες για κωφούς! Έστω κι αν είναι καινούργιο! Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στο σταθμό του Συντάγματος υπάρχουν φώτα προειδοποίησης τα οποία αναβοσβήνουν όταν μπαίνει στο σταθμό ένας συρμός. Γιατί οι άλλοι 28 σταθμοί του μετρό και οι 24 του ηλεκτρικού δεν έχουν φώτα προειδοποίησης;
Και να σκεφθείτε ότι το μετρό είναι έργο τελευταίας σύγχρονης τεχνολογίας και υλοποιήθηκε τον 21ο αιώνα! Και με τις κατάφωρες παραβάσεις του ΚΟΚ, πώς είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι σταθμοί να προσεγγιστούν από τα άτομα με αναπηρία; Χωρίς να αναφέρουμε τις διαρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στους σταθμούς.
Ας ελπίσουμε ότι όλοι οι δήμαρχοι -και ειδικά των παραλιακών περιοχών της νοτιοανατολικής Αττικής- θα λάβουν γενναίες αποφάσεις ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες. (Πράξεις εννοούμε φυσικά και όχι λόγια).
Διότι, ακόμα και τα άτομα με αναπηρία επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να κάνουν τη βόλτα τους και τη βουτιά τους στο Σαρωνικό. Ιούνιο έχουμε, Ιούλιος έρχεται, να περιμένουμε κι άλλο κύριοι για να γίνουν προσβάσιμοι και διελεύσιμοι (!!!) οι δρόμοι;
*O δημοσιογράφος Γιάννης Γιάλλουρος είναι γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδφος, από το 2001. Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύεται στο 4ο φύλλο της διαδημοτικής εφημερίδας "εξελίξεις", που κυκλοφόρησε  στις αρχές Ιουλίου. 


04.08.2007 - ΑμεΑ: Κοινωνικό κράτος... ή όχι ακόμα;
10.05.2007 - ΑμεΑ: Απαγορευτικό το μπάνιο και η βόλτα. Επιτρέπεται να πάω στη θάλασσα;
08.04.2007 - Κυκλώματα εκμετάλευσης
28.02.2007 - Μια υπογραφή – Μια φωνή
Created by Hellas Internet