Home > ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ > 16.05.2007 - ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα


Η Φώφη Γεννηματά σε μια πολιτική συζήτηση, και όχι συνέντευξη, όπως επεσήμανε, χαρακτηρίζει λαϊκό αίτημα το μήνυμα που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ και προκαλεί την κυβέρνηση να πάει εδώ και τώρα σε εκλογές. Με βαθειά πολιτική υπευθυνότητα μιλάει για αλλαγή της αντίληψης διαχείρισης της εξουσίας, δεν δέχεται καθεστωτικές αντιλήψεις, προγραμματίζει το μέλλον στους άξονες ανάπτυξη – υποδομή και απλώνει ασπίδα προστασίας στο περιβάλλον. Γλυκιά και χαμογελαστή. Απόλυτη σε θέματα αρχών και αξιών. Αυστηρή, πρώτα με τον εαυτό της. Πετυχημένη; Τα έργα μιλούν. Αποδεκτή; Επίσης. Δυστυχώς δεν μας μίλησε για όλους και για όλα, λόγω χώρου και χρόνου. Ωστόσο στο διάστημα που μας φιλοξένησε στο γραφείο της, στην Υπερνομαρχία της Αθήνας, απάντησε χωρίς δισταγμούς και ενδοιασμούς. Απλά, ξεκάθαρα, με ειλικρίνεια, σαφήνεια και αμεσότητα. Η Υπερνομάρχης εργάζεται για μια δίκαιη κοινωνία, δυνατή Ελλάδα με ισχυρό πολίτη, για μια νέα πολιτική ηθική και πρακτική. Συνεργάζεται αρμονικά με τους μη ΠΑΣΟΚ Δημάρχους αλλά και με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο ωστόσο «χρεώνει» την κομματικοποίηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
 Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, που παραχώρησε στο Δημήτρη Καρανικόλα*:

Εδώ και χρόνια λειτουργείται ως αντίβαρο του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Έχετε κερδίσει δυο φορές την Υπερνομαρχία και η αίσθηση που υπάρχει, η οποία κατά περίπτωση μετατρέπεται σε βεβαιότητα, είναι ότι σας ψηφίζουν και από το νεοφιλελεύθερο χώρο.
Τέσσερα χρόνια τώρα σταθήκαμε δίπλα στον κόσμο. Θέλαμε ο κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από το που ανήκει, να μπορεί να πει ότι «κάποιος νοιάζεται για μένα».
Ίσως για το λόγο αυτό οι συμπολίτες μας, μας εμπιστεύθηκαν εκ νέου, ανανεώνοντας τη συμφωνία καρδιάς που υπογράψαμε το 2002. Η σημαντική αυτή νίκη ήταν για μένα μια ψήφος εμπιστοσύνης από τον κόσμο που έκρινε την παρουσία και το έργο μας στην Υπερνομαρχία τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Ένα πολιτικό πρόσωπο όπως εσείς όχι μόνο από τη θέση που κατέχει αλλά γενικότερα και λόγω ονόματος και εξαιτίας της γενικότερης παρουσίας σας πως αντιλαμβάνεται την έννοια κοινωνική προσφορά; Υπάρχει αυτή η έννοια ή θεωρείται ξεπερασμένη;
Υπάρχει. Αλίμονο αν δεν υπήρχε. Πρέπει όμως να ενισχυθεί. Σήμερα ο τόπος δεν χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά αλλαγή στην αντίληψη διαχείρισης της εξουσίας. Να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πράξη τις διακηρύξεις μας. Να βγούμε από τη λογική του νικητή που σαρώνει τα πάντα όταν κερδίζει τις εκλογές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε προσωρινοί διαχειριστές της εξουσίας και όχι καθεστώς. Όσο με αφορά αυτή την πολιτική διδάχθηκα και μόνο αυτή με ενδιαφέρει να υπηρετώ. Χρειάζεται ένα νέο ήθος στην πολιτική, είτε αυτό λέγεται αυτοδιοίκηση, είτε κεντρική εξουσία. Δείτε τι συμβαίνει στα νέα παιδιά. Μη κρυβόμαστε. Η απογοήτευση τους από την πολιτική και τους πολιτικούς είναι διάχυτη. Δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, δεν ασχολούνται. Με ήθος, εντιμότητα, αξιοπιστία, να ξανάρθουμε εμείς κοντά στη νεολαία.

Ο κόσμος, παρά το γεγονός ότι η υπερνομάρχης και ο νομάρχης λιγότερο, δεν είναι τόσο κοντά στον πολίτη όσο ο Δήμαρχος, περιμένει κάτι με το οποίο θα αλλάξει η καθημερινότητά του. Τι μπορεί να είναι αυτό άμεσα;
Οι παρεμβάσεις μας είναι προς όφελος του πολίτη. Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν πετύχαμε να βγάλουμε το θεσμό από τη αφάνεια, από το «διακοσμητικό» ρόλο που έως τότε είχε. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την οικονομική μας ενίσχυση. Κάναμε άλματα στον τομέα της εξυπηρέτησης. Βγάλαμε από το χρονοντούλαπο την αρμοδιότητα της προστασίας της δημοσίας υγείας. Δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων, με παρεμβάσεις σε κάθε δήμο.

Αυτά μέχρι τώρα. Η συνέχεια;
Συνεχίζουμε, με περισσότερα έργα υποδομής και ανάπτυξης. Δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για περισσότερο πράσινο, για λιγότερη ρύπανση του περιβάλλοντος, για να γίνουν οι πόλεις, οι συνοικίες και οι γειτονιές στη Νομαρχία Αθηνών και Πειραιά βιώσιμες, πιο ανθρώπινες. Για περισσότερους και συνεχείς καθημερινούς ελέγχους στην αγορά. Για να επεκτείνουμε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την επιστημονική και τεχνική στήριξη των σωματείων και εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Κοινωνικής Προστασίας. Αυτά είναι που βλέπει ο πολίτης καθημερινά.

Η δομή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης σας περιορίζει ως προς τις δυνατότητες παρέμβασης. Οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι τελικά προς όφελος του πολίτη έστω και σε μεσομακροπροσθεσμο ορίζοντα;
Πιστεύουμε ότι για να λειτουργήσει το Λεκανοπέδιο οργανωμένα, θα πρέπει να δοθεί τέλος στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων και τη διάχυση ευθυνών. Εκτιμώ ότι η ώρα ευθύνης για την κεντρική διοίκηση, σε ότι αφορά στη συζήτηση, για την ουσιαστική αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, έχει φτάσει. Διεκδικούμε το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που θα μας επιτρέψει ακόμα πιο αποφασιστική δράση στην αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων των αστικών κέντρων που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή: διεύρυνση του κοινωνικού τομέα εργασίας, απασχόληση, κοινωνική ένταξη των μεταναστών, ισότητα των φύλων.

Σας δυσκολεύει η συνεργασία με τους Δημάρχους οι οποίοι δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ;
Καθόλου. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα του πολίτη που ζει στην Αττική είναι κοινά. Συνεργαζόμαστε αρμονικά με τους δήμαρχους, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του. Καταθέσαμε μαζί με τους δημάρχους, επιστημονικούς και τοπικούς φορείς, ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Αθήνας και Πειραιά, από το Πέραμα μέχρι τη Γλυφάδα. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας προσφέρει το Δ’ ΚΠΣ, για να προσφέρουμε ποιότητα ζωής και προοπτική στους πολίτες της Αττικής. Για πρώτη φορά προωθούμε σε τόσο σημαντικό βαθμό τη διαδημοτική και διανομαρχιακή συνεργασία δίνοντας λύσεις στη λειτουργία της πόλη. Όμως η Διαδημοτική και Διανομαρχιακή Συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Γιατί μέσα από τις συνεργασίες αυτές μπορούν να δοθούν λύσεις για τη λειτουργία της πόλης. Γι αυτό το λόγο ο σχεδιασμός της ανάπτυξης και των μεγάλων παρεμβάσεων που αφορούν το κυκλοφοριακό, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας.

Ασκήσατε και εσείς έντονη κριτική στον περίφημο νόμο Παυλόπουλου τα αποτελέσματα του οποίου δικαίωσαν πλήρως τον εμπνευστή του, αφού «χάθηκαν» η ΕΝΑΕ, η ΤΕΔΚΝΑ και η ΚΕΔΚΕ.
Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση κομματικοποίησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε με την εκλογή μονοκομματικού προεδρείου στην ΕΝΑΕ, αφού η πλειοψηφούσα παράταξη δεν πρότεινε -όπως συνέβη το 2003- συναινετικές διαδικασίες και διακομματικό προεδρείο. Δεν ήταν καλό ξεκίνημα αυτό. Εμείς έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις μας, που δικαιώθηκαν από την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την κηδεμονία της Αυτοδιοίκησης από την Κυβέρνηση και θα φροντίσουμε η ΕΝΑΕ να συνεχίσει να έχει ισχυρή φωνή. Όσο για την ΤΕΔΚΝΑ και την ΚΕΔΚΕ, δεν έφτανε μόνο το 42%. Η Κυβέρνηση προχώρησε και στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των αντιπροσώπων. Μελέτησε με ποιον τρόπο μπορεί να κερδίσει και εφάρμοσε ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα κλείνει από τη ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα έχουν ανέβει οι αντιπολιτευτικοί τόνοι, εντός και εκτός κοινοβουλίου.
Είναι φανερό ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Η πρόταση μας, για δίκαιη κοινωνία, δυνατή Ελλάδα με ισχυρό πολίτη, το μήνυμά του ΠΑΣΟΚ για μια νέα πολιτική ηθική και πρακτική, παίρνει τα χαρακτηριστικά λαϊκού αιτήματος. Το πρόγραμμα μας αγκαλιάζεται από τους πολίτες, που βλέπουν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος με προοπτική, ότι μπορεί να αλλάξει η ζωή τους. Βλέπουν ότι μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα που να αγγίζει τον άνθρωπο, την οικογένεια, τη γυναίκα, τον συνταξιούχο, τον αγρότη, τους νέους. Να απαντά στις αγωνίες τους για καλύτερη Παιδεία, να θέτει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες, να κρατά τον κόσμο στην περιφέρεια, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Πιστεύετε ότι τα ομόλογα έχουν δημιουργήσει αυτό το κλίμα ή θεωρείτε πως δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο θέμα;
Το σκάνδαλο ξεχείλισε το ποτήρι, που όμως είχε γεμίσει από την αγανάκτηση του κόσμου. Του κάθε πολίτη που δεν μπορεί να ζήσει την οικογένεια του όπως ο ίδιος θέλει, του κάθε πολίτη που δεν βλέπει καμία προοπτική γι αυτόν και τα παιδιά του. Κι επειδή επιχειρείται το τελευταίο διάστημα κι από τον ίδιο ακόμα τον πρωθυπουργό μία προσπάθεια συμψηφισμού, εγώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συκοφαντήσει μία ολόκληρη παράταξη.
Όποιος έχει στοιχεία ας προχωρήσει να κάνει εξεταστικές επιτροπές. Ας προχωρήσουν να πάνε στους εισαγγελείς. Τους προκάλεσε και ο Πρόεδρός μας στη Βουλή και δεν πήρε καμία απάντηση. Ακόμα περιμένουμε. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτή τη συκοφάντηση, την ενοχοποίηση ολόκληρης της πολιτικής ζωής του τόπου. Τα προβλήματα της Ν.Δ. δεν πρόκειται να γίνουν προβλήματα της Ελλάδας. Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Δεν μας αξίζει να μας κοιτάνε εμάς τους πολιτικούς με μισό μάτι.

Ναι αλλά μια έρπουσα φημολογία, η οποία ελάχιστες φορές εκδηλώνεται δημόσια, θεωρεί πως η αντιπολίτευση είναι χαλαρή και άχρωμη, με αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του να βρίσκουν σανίδα σωτήριας.
Έχω μάθει στη ζωή μου να εκφράζομαι δημόσια και να αγνοώ τις φημολογίες και το παρασκήνιο. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Οι οικογένειες παντού τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Η ανεργία θερίζει νέους και εργαζόμενους κοντά στη σύνταξη, που βλέπουν με αγωνία ότι ο κόπος δεκαετιών μπορεί να πάει χαμένος. Ο κόσμος θέλει στήριξη και προοπτική για τα παιδιά του. Αυτή τη στήριξη την περιμένουν από εμάς και η ευθύνη μας είναι μεγάλη.

Δηλαδή θεωρείται ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τις απαιτούμενες λύσεις;
Ο κόσμος πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά μέσα από ένα κράτος δικαίου και κοινωνικής ευαισθησίας, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να προσφέρει. Τι να πει άλλωστε η Κυβέρνηση στους αγρότες που τους υποσχέθηκαν «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» και είχαμε την χειρότερη διαπραγμάτευση, την πιο αποτυχημένη διαπραγμάτευση που έγινε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα να είναι οι αγρότες απροστάτευτοι; Τι να πει στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που υποσχέθηκε να τους στηρίξει; Τι να πει που είναι οι υπεύθυνη για τα περισσότερα λουκέτα που μπήκαν ποτέ στην Ελλάδα; Τι να πει στους χαμηλοσυνταξιούχους που αντί για αυξήσεις βλέπουν να παίζεται ένα άσχημο παιγνίδι με τα αποθεματικά των ταμείων τους, τι να πει στους νέους που τους θερίζει η ανεργία; Ότι καταστρατήγησε το ΑΣΕΠ; Τι να πει για την ακρίβεια; Τι να πει για την υπονόμευση της δωρεάν Παιδείας; Τι να πει για την εγκατάλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Κάθε μέρα που περνά, όλο και περισσότερο, ακόμα και οι πιο πιστοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. απογοητεύονται, αισθάνονται προδομένοι από αυτή την κυβέρνηση.

Βλέπετε σύντομα εκλογές και πότε; Θα κερδίσει ξανά η ΝΔ ή θα χάσει ξανά το ΠΑΣΟΚ;
Θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε στη νίκη. Η μόνη λύση αυτή τη στιγμή για τον τόπο είναι να γίνουν οι εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το ζητήσαμε, το ζητάμε κάθε μέρα. Η Ν.Δ που διατείνεται ανά πάσα στιγμή ότι διαθέτει την εμπιστοσύνη των πολιτών, έχει ένα σοβαρό λόγο να αποδεχθεί την πρόταση μας και να προκηρύξει εκλογές.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο 3ο φύλλο (Μαΐου) της διαδημοτικής εφημερίδας "εξελίξεις"01.03.2008 - Νέα Αττική Οδός προς Ελληνικό και Μεσόγεια
15.11.2007 - Ληστεία στο Π. Φάληρο
15.11.2007 - Το τραμ έφτασε στο Ασκληπιείο
03.08.2007 - Τερψιθέα - Αγ. Δημήτριος, πιο γρήγορα στο Μετρό
01.08.2007 - Τέλος (;) στην παρανομία των νυχτερινών κέντρων
28.07.2007 - Χώρος λατρείας στο Μοσχάτο για τους Μουσουλμάνους
27.07.2007 - ΠΑΛΑΙΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ: Πολιτιστικό πάρκο. Οξυγόνο για την πληγωμένη Αθήνα.
15.07.2007 - 15χρονο βαποράκι
20.06.2007 - Π. ΦΑΛΗΡΟ: Συνέντευξη Δημάρχου
19.05.2007 - Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
14.06.2007 - Άρωμα... σκουπιδιών και καλό καλοκαίρι
06.05.2007 - Τα σχέδια για Φαληρικό Δέλτα και Ιππόδρομο
15.04.2007 - ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: Συνέντευξη Δημάρχου
12.04.2007 - Λεωφορείον η... αγανάκτηση
10.04.2007 - ΕΠΑΛ ΑΛΙΜΟΥ: Σκοπιμότητες σε βάρος των παιδιών που φοιτούν σε ακατάλληλο κτίριο.
09.04.2007 - ΜΕΤΡΟ: Επέκταση προς Ελληνικό
27.03.2007 - Ασκληπιείο Βούλας: Δεν πωλείται
28.02.2007 - Ανάπλαση παλιού ιπποδρόμου
21.02.2007 - Αυθαίρετα... βαφτίσια
Created by Hellas Internet