Home > ΑμεΑ > 10.05.2007 - ΑμεΑ: Απαγορευτικό το μπάνιο και η βόλτα. Επιτρέπεται να πάω στη θάλασσα;


Του Γιάννη Γιάλλουρου*

«Νιώθουμε ότι στην Ελλάδα είναι απαγορευτικό για εμάς, τα άτομα με αναπηρικό καρότσι, να πηγαίνουμε στη θάλασσα να κάνουμε μπάνιο, να νιώσουμε τα ίδια αισθήματα με τους συνανθρώπους μας κάνοντας μπάνιο, να συμπεριλάβουμε στα σχέδια των διακοπών μας τις εξορμήσεις στις παραλίες»...
Όταν διαβάζουμε τέτοια φράση, το μυαλό μας αμέσως αντιδρά αρνητικά διαφωνώντας με τη φιλοσοφία αυτή. Λέμε ότι είμαστε Έλληνες, ότι έχουμε έναν από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς, ότι είμαστε η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Κι όμως, η πραγματικότητα τα διαψεύδει όλα αυτά και αποκαλύπτει ότι ζούμε σε μια χώρα όπου κυριαρχεί ο ρατσισμός και η προκατάληψη της περιθωριοποίησης.
Η παραπάνω φράση βγαίνει από τον συμπολίτη μας Γεράσιμο Πόλη, αρχιτέκτονα μηχανικό. Σε ηλικία μόλις 4 μηνών χτυπήθηκε από τον ιό της πολιομυελίτιδας, με αποτέλεσμα να είναι από τότε καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι και να αντιμετωπίζει τεράστιο Γολγοθά για να πάει σε μια παραλία ή κάτι πιο απλό: για να πάει βόλτα για καφέ!
Κι αυτό γιατί στη χώρα μας οι ράμπες και η επιμόρφωση των οδηγών, ώστε να σέβονται τις διαβάσεις πεζών, είναι ανύπαρκτες! Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία είναι συνένοχες για την ανυπαρξία της προσβασιμότητας στα Άτομα με Αναπηρία.
Το 2003 το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να εκπονήσει πρόγραμμα αναμόρφωσης όλων των παραλιών της χώρας μας, συμπεριλαμβάνοντας μέσα την οδηγία της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στις παραλίες. Αρχικά επιλέχτηκαν δύο παραλίες να γίνουν προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρικό καρότσι: η Αγία Τριάδα στη Θεσσαλονίκη και η παραλία της Βούλας στην Αττική (ΠΙΚΠΑ).
Ο Γεράσιμος Πόλης, έχοντας την τεχνογνωσία που χρειάζεται σε αρχιτεκτονικές μελέτες για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρικό καρότσι σε παραλίες, εκπόνησε πατέντα την οποία και έκαναν πράξη τα τεχνικά συνεργεία στις δύο παραπάνω παραλίες, ολοκληρώνοντας τα έργα λίγο πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πάρα πολλοί αθλητές, παράγοντες και επισκέπτες που ήρθαν στη χώρα μας λόγω των Παραολυμπιακών αγώνων ενημερώθηκαν για τις ράμπες πρόσβασης στις παραλίες αυτές και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι προοδευτική χώρα όσον αφορά τα Άτομα με Αναπηρία.
Δυστυχώς, μετά τους Παραολυμπιακούς ο Γολγοθάς για τα άτομα αυτά συνεχίζεται, αφού όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η εκπόνηση της πατέντας πρόσβασης και σε άλλες παραλίες, αλλά και Κ Α Τ Α Ρ Γ Η Σ Α Ν την πρόσβαση στην παραλία της Αγίας Τριάδας αφού την κατεδάφισε το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης με απόφαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το 2006!!! Τραγελαφικές εικόνες και ιστορίες που μας γυρίζουν πίσω 50 χρόνια!!! Για την κατασκευή της λυόμενης εξέδρας έσυραν στα δικαστήρια το δήμαρχο Θερμαϊκού με την κατηγορία της καταπάτησης του αιγιαλού! Αν είναι δυνατόν!
Τώρα πλέον οι αρμόδιοι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να δώσουν λύσεις. Όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη και μόνο. Η πατέντα της αρχιτεκτονικής μελέτης υπάρχει ήδη. Μένει οι πολίτες να τη δουν να γίνεται πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο, τα Άτομα με Αναπηρία περιμένουν να δουν πότε η Ελλάδα θα συμμορφωθεί και θα γίνει μια χώρα χωρίς διακρίσεις και ρατσιστικές προκαταλήψεις. Περιμένουμε, εν έτη 2007...
*O δημοσιογράφος Γιάννης Γιάλλουρος είναι γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδφος, από το 2001. Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύεται στο 3ο φύλλο της διαδημοτικής εφημερίδας "εξελίξεις", που κυκλοφόρησε  στο τέλος Μαΐου. 04.08.2007 - ΑμεΑ: Κοινωνικό κράτος... ή όχι ακόμα;
04.06.2007 - ΑμεΑ: Πώς να πάμε βόλτα; Δρόμοι, φανάρια, μετρό και τραμ τους δυσκολεύουν τη ζωή.
08.04.2007 - Κυκλώματα εκμετάλευσης
28.02.2007 - Μια υπογραφή – Μια φωνή
Created by Hellas Internet