Home > ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ > 08.05.2007 - ΜΟΣΧΑΤΟ: Ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία


Με μπουλντόζες έπεσαν τα σύρματα της ντροπής, όπως λένε οι κάτοικοι, στην παραλία του Μοσχάτου. Ένταση και μικροεπεισόδια αλλά αντεγκλήσεις, ανάμεσα στο Δήμαρχο της πόλης και τον πρόεδρο της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα». Γενικότερα «μπάχαλο», με ζημιωμένους τους κατοίκους της περιοχής, που όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, τους άρπαξαν την παραλία. Πάντως το βέβαιο είναι πως ήδη άρχισε και φανερά η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Δήμο και την εταιρία.
Ο πρόεδρός της κ. Χατζηεμμανουήλ υποστηρίζει ότι «ο δήμαρχος θέλει να εγκαταστήσει στην περιοχή δημοτικά καφενεία»Ο Δήμαρχος της πόλης Ταξιάρχης Παπαντώνης χαρακτηρίζει το ύφος του κ. Χατζηεμμανουήλ αλαζονικό και παρατηρεί πως «τα Ολυμπιακά Ακίνητα κάνουν λόγο για ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και οικολογικό πάρκο, αλλά αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν ποιοι θα είναι οι χρήστες και διαχειριστές»
Πάντως το Μοσχάτο διεκδικεί διακόσια σαράντα στρέμματα για να μη χαθεί μία από τις ελάχιστες ελεύθερες παραλίες στη νότια πλευρά του Λεκανοπεδίου. Ο Δήμαρχος εκφράζει το φόβο του γιατί δεν αποκλείει την περίπτωση η έκταση να δοθεί ως αντάλλαγμα προκειμένου να εξυπηρετηθούν άστεγες ΠΑΕ και ταυτόχρονα να «ξεπληρώσουν» κάποιοι γραμμάτια σε ημέτερους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει να ζητήσει και να διεκδικήσει την παραχώρηση όλης της έκτασης στο Δήμο. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει το σύνολο των εξόδων για τη διαμόρφωση του πάρκου και την κατασκευή των προβλεπόμενων γηπέδων. Το αίτημα αρχικά έγινε δεκτό από τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» αλλά πρόσφατα τα δεδομένα άλλαξαν.
Η εταιρία που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες απέστειλε σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού με το οποίο παραχωρούνται στο Δήμο Μοσχάτου μόλις 160 στρέμματα, με την υποχρέωση να δημιουργήσει το άλσος, χωρίς δικαίωμα δόμησης ακόμα και τοποθέτησης λυόμενων κατασκευών. Η χρήση παραχωρείται για 15 χρόνια και ο Δήμος οφείλει να υποβάλει μελέτη ανάπλασης μέσα σε τρεις μήνες, αλλιώς θα ακυρωθεί η παραχώρηση. Ωστόσο τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» θα διαχειριστούν τα υπόλοιπα 80 στρέμματα διατηρώντας το δικαίωμα να κατασκευαστούν υποδομές σε επιφάνεια 2.500 τετραγωνικών. Αυτό με κοινή λογική μεταφράζεται ότι η εταιρία θα το εκχωρήσει σε ιδιώτη.
Ο κ. Παπαντώνης, εκφράζοντας τη βούληση των κατοίκων αλλά και διατυπώνοντας τη θέση της δημοτικής αρχής, έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι «είναι η μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει ο Δήμος πρόσβαση στη θάλασσα έπειτα από δεκαετίες και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε τελεσίγραφα. Θα αντιδράσουμε δυναμικά».
Η έκταση αυτή των 240 στρεμμάτων, ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού, δημιουργήθηκε από μπαζώματα στη δεκαετία του '70 και χρειάστηκαν αγώνες της δημοτικής αρχής το 1986 προκειμένου να καταργηθεί η «χωματερή» και το εμπόριο με τα μπάζα. Οι ελαφρές εγκαταστάσεις για τα αθλητικά σωματεία της περιοχής, που στο μεταξύ είχαν δημιουργηθεί, γκρεμίστηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Δόθηκε, όμως, τότε η διαβεβαίωση ότι μετά το 2004 θα γινόταν ανάπλαση της έκτασης, ώστε να δημιουργηθούν χώροι άθλησης και αναψυχής, καθώς επίσης και οικολογικό πάρκο.31.07.2007 - ΚΗΦΙΣΟΣ: Όχι στη μόλυνση του Σαρωνικού
30.07.2007 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ : Ξεπούλησαν και το μπιτς βόλεϊ
25.07.2007 - Βάρκα γιαλό γιαλό, από Πειραιά Γλυφάδα
20.06.2007 - ΚΥΛΙΚΕΙΑ: Αισχροκέρδεια και καπέλο 100% στις παραλίες
11.06.2007 - ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ελεύθερες παραλίες - τέλος στην παρανομία
25.05.2007 - ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ιστορία της, αμαρτίες τους
25.05.2007 - Απεργία πείνας για ελεύθερες παραλίες
21.05.2007 - ΠΛΑΖ ΑΛΙΜΟΥ: Δωρεάν είσοδος, 5 ευρώ η ξαπλώστρα!!!
18.05.2007 - Ξύλο για το λουκέτο
16.04.2007 - Ανάσα ζωής για την Αττική
17.03.2007 - ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ: Απειλή για την Ατική
25.01.2007 - Ο Σαρωνικός κινδυνεύει
13.07.2006 - Παραλία Αλίμο-νο
13.08.2005 - Ακτές Σαρωνικού - Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων
SOS εκπέμπει ο Σαρωνικός
Αναμόρφωση της πλαζ Αλίμου
Μελέτη Μωραϊτη για την πλαζ Αλίμου
Το προφίλ της Μαρίνας Αλίμου
Created by Hellas Internet