Home > ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ > 15.04.2007 - ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: Συνέντευξη Δημάρχου


 

Γιώργος Κουτελάκης: Κάνουμε χρηστή διαχείριση. Ο Δήμος είναι εύρωστος, φερέγγυος, αυτοδύναμος και αυτάρκης

Βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Πολιτικοποιημένος πέρα από τα όρια των… πολιτικάντηδων. Εργατικός και αποτελεσματικός. Προσιτός από τον κόσμο και κοντά σε αυτόν. Δεν ζητάει και δεν κάνει χάρες. Παίρνει ό,τι δικαιούται. «Φαν» του Πανιωνίου, περήφανος και για το Μίλωνα.
Αυτό είναι το στίγμα, όπως εμείς το εισπράττουμε, του Δημάρχου Νέας Σμύρνης. Και δεν είναι το στίγμα που προσδίδει η συνέντευξη που μας παραχώρησε αλλά η «εικόνα» του γενικότερα, η έξωθεν καλή μαρτυρία.
Παραμένει «χαμηλών τόνων», παρατηρώντας πως για να είναι υποψήφιος και το 2010 πρέπει να έχει να κάνει «σημαντικά πράγματα για την πόλη».
Ο Γιώργος Κουτελάκης στιγματίζει την πολιτική παρακράτησης των πόρων της Αυτοδιοίκησης από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., μιλάει για «πολιτική αφυδάτωση και ισοπέδωση» στην Παιδεία και θεωρεί ότι το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού «δεν προσφέρεται για τηλεοπτικές μονομαχίες και για εθνικιστικές υστερίες και φανατισμούς».
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, που παραχώρησε στο Δημήτρη Καρανικόλα*:

Στη λογική τού «δεν κάνουν τα ράσα τον παπά» να προσθέσουμε πως και η γραβάτα δεν κάνει το Δήμαρχο;
Το Δήμαρχο δεν τον κάνει το «φαίνεσθε» αλλά η ουσία του έργου και της προσπάθειας. Ιδιαίτερα όταν «φεύγει» από την πρώτη θητεία και συνεχίζει… Η γραβάτα και τα «ράσα» δεν χωράνε στην Αυτοδιοίκηση. Τα σηκωμένα μανίκια, η απλότητα, η αμεσότητα, η αποτελεσματικότητα, η επαφή με τον κόσμο, η γνώση των προβλημάτων είναι μερικά από τα «ράσα» που οφείλουν να φοράνε οι δήμαρχοι, αν θέλουν να θεωρούνται επιτυχημένοι. Οι «χαρτογιακάδες», οι «κομψευόμενοι» και οι γραφειοκράτες αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή.

Η καταγωγή σας και η απλότητά σας, όπως πιστοποιεί και ο κόσμος, είναι η αφετηρία της κοινωνικής πολιτικής σας σε οικονομικά αδύνατους μετανάστες;
Τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής και ευθύνης είναι υποχρέωση της πολιτικής και των πολιτικών, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στην Αριστερά. Ο σχεδιασμός, η επιμονή, η έμπνευση και η ιεράρχησή τους αποτελεί και θέμα ιδεολογικό. Είναι αλήθεια ότι στη Ν. Σμύρνη έχουμε αναπτύξει στα ακραία όρια του θεσμικού μας πλαισίου λειτουργίας ένα ευρύτατο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, φροντίδας και αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και τους μετανάστες. Τελευταίο μέτρο αυτής της συγκροτημένης πολιτικής, για να αποφύγω εκτεταμένους απολογισμούς, αποτελεί ο μηδενισμός των δημοτικών τελών για τους απόρους και τους πολύτεκνους συμπολίτες μας.

Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι από τύχη γίνατε Δήμαρχος. Λένε ακόμη ότι οι πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες σας βοήθησαν να καθιερωθείτε. Αλήθεια, ποιο είναι το μυστικό;
Αν από τύχη κάποιος μπορεί να κερδίσει εκλογές έχοντας για «αντιπάλους» έναν εν ενεργεία Δήμαρχο τετραετίας (Σιότροπο), έναν Δήμαρχο εκλεγμένο επί 20 χρόνια (Μπεχλιβανίδης) και τον προ τετραετίας υποψήφιο του τότε κυβερνητικού κόμματος (Καρδαρά) τότε ναι, εκλέχθηκα από «τύχη» το 1998.
Το 2006 αντιμετώπισα τον υποψήφιο του πλειοψηφούντος κόμματος στη Ν. Σμύρνη (Ν.Δ.) και την εν ενεργεία βουλευτή (εικοσαετής), συμπολίτισσα και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατσέλη, με μόνο το χρίσμα του ΣΥΝ και της ΑΚΟΑ. Με αυτά τα δεδομένα νικήσαμε στις εκλογές όπως και το 2002. Αν αυτά όλα είναι τύχη τότε είμαι πράγματι πολύ τυχερός. Αν δεν είναι τύχη τότε το μυστικό είναι η λατρεία για την Αυτοδιοίκηση, η αγάπη για την πόλη, η γνώση των προβλημάτων της, η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπισή τους, η επικοινωνία με τον κόσμο και η αντιπάθειά μου στα «δήθεν». Για μένα η Τ.Α. είναι πάθος και τρόπος ζωής από τα 23 μου χρόνια και όχι σημαία ευκαιρίας για κοινωνική καταξίωση και εφαλτήριο για άλλα αξιώματα.

Θα είστε υποψήφιος και το 2010; Είναι εύκολο να σας εμπιστευθεί ο κόσμος και για τέταρτη συνεχόμενη φορά;
Θα είμαι αν έχω να κάνω σημαντικά πράγματα για την πόλη. Θα είμαι αν έχω έμπνευση και διάθεση. Θα είμαι αν είναι θετικός ο απολογισμός αυτής της τετραετίας. Θα είμαι αν νιώθω ότι εξακολουθώ να έχω τη στήριξη, την αγάπη και την εκτίμηση των συμπολιτών μου, όπως στις πρόσφατες εκλογές, ίσως και περισσότερο.

Δαπανήσατε αρκετά χρήματα για τα διατηρητέα κτίρια, τη στιγμή που κάποια από αυτά μπορούσαν -στο πνεύμα τού όλα πωλούνται- να γίνουν πολυκατοικίες.
Κι άλλες πολυκατοικίες; Και ο δημόσιος χώρος; Τα διατηρητέα δεν είναι χρηματιστηριακές ή αγοραίες αξίες. Είναι κοινωνικές και δημόσιες αξίες που πρέπει να προστατεύονται για να προσδίδουν στην πόλη ανάσα, φυσιογνωμία και ποιότητα. Η αγορά διατηρητέων, ελεύθερων χώρων και οικοπέδων προσθέτουν στην πόλη αισθητική, εφεδρεία, ανάσες ζωής, πράσινο και κοινωνικές υποδομές. Είναι τα χρήματα που μαζί με αυτά των δαπανών της κοινωνικής πολιτικής πιάνουν τόπο περισσότερο από όλα τα άλλα.
Θα συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο! Άλλωστε η ισχυρή οικονομική θέση στην οποία έχουμε φέρει το Δήμο, μας επιτρέπει να το πράττουμε με σχετική άνεση.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγαλόπνοο έργο, το οποίο θα συνδέει το περίφημο Άλσος με την Πλατεία και φυσικά κατασκευάζεται ο υπόγειος χώρος στάθμευσης για 600 οχήματα.
Ο διευρυμένος και ενοποιημένος δημόσιος χώρος αποτελεί για μας όραμα, άποψη και αντίληψη όταν δημιουργείται για να αποδοθεί στους πολίτες. Στο παραπάνω πλαίσιο σχεδιάσαμε την ενοποίηση του Άλσους της Ν. Σμύρνης με την Πλ. Καρύλλου και την κεντρική πλατεία Ν. Σμύρνης (100 στρεμ.) Το συνολικό αυτό έργο αλλάζει τη φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης και θα συνεχιστεί με άλλες ενοποιήσεις που θα γίνουν από την είσοδο της πόλης προς την κεντρική πλατεία.

Γενικότερα, όμως, υπάρχει η αίσθηση -και όχι μόνο- πως η Ν. Σμύρνη και πλατείες έχει και πράσινο.
Το πράσινο που διαθέτει η πόλη (5ος πράσινος Δήμος στο Λεκανοπέδιο) και οι πολλές της πλατείες, που αποτελούν πολεοδομική ανάσα και φυσικό ανάχωμα στην τσιμεντοποίηση, είναι πλούτος για την πόλη. Τον πλούτο αυτόν συνεχίζουμε να τον αναπτύσσουμε και να τον διευρύνουμε. Άλλωστε το πράσινο, οι πλατείες και οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρούνται ποτέ αρκετοί για μια αστικοποιημένη πόλη.

Τότε εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα γιατί ξηλώθηκαν οι διαφημιστικές πινακίδες…
Οι πινακίδες της διαφήμισης και των καταστημάτων ξηλώθηκαν για να δώσουν νέα αισθητική στην πόλη. Άλλωστε τα έσοδα από αυτές δεν ισοφαρίζουν σε καμία περίπτωση το «βάρος» της προσβλητικής επιβάρυνσης του δημόσιου χώρου.

Όταν άρχισε ο σχεδιασμός και στη συνέχεια η κατασκευή του τραμ, υπήρχε πρόσφορο έδαφος για κορόνες και αντιπαραθέσεις. Εσείς είστε ο μόνος Δήμος ο οποίος επέλεξε τη συνεργασία.
Είμαστε ο μόνος Δήμος που αναγνώρισε και υιοθέτησε επί της ουσίας τα πλεονεκτήματα του τραμ για τη Ν. Σμύρνη αλλά και την αντίληψη για τα μέσα σταθερής τροχιάς. Συνεργαστήκαμε όχι από ανάγκη αλλά από άποψη. Διορθώσαμε αρκετά σημεία από τις μελέτες και τα εξορθολογήσαμε για τη λειτουργία τους στην πόλη. Σήμερα αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος. Η χρήση του και η εξυπηρέτηση που προσφέρει στους κατοίκους της Ν. Σμύρνης είναι εντυπωσιακή. Με άνεση συνδεόμαστε με το δίκτυο του Μετρό -Ν. Κόσμος- και το κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα συνδεόμαστε με όλο το παραλιακό μέτωπο σύντομα, άνετα, αξιόπιστα και οικολογικά.

Προξενεί εντύπωση το γεγονός πως ενώ δεν ανήκετε πολιτικά στα δύο μεγάλα κόμματα, κατορθώσατε και βρήκατε -και βρίσκετε- πόρους για έργα.
Αξιοποιήσαμε τα υπόλοιπα του Β’ ΚΠΣ και του Γ’ ΚΠΣ. Αξιοποιήσαμε το ΕΠΤΑ και αξιοποιούμε το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Δεν έχουμε πάρει ποτέ χρήματα βοηθείας, επαιτείας και «έκτακτα». Κάνουμε χρηστή διαχείριση. Δεν φορτώνουμε το Δήμο με πλεονάζον προσωπικό. Δεν έχουμε ζημιογόνες «Δημοτικές Επιχειρήσεις». Παραλάβαμε ένα Δήμο χρεωμένο και αναξιόπιστο το 1998 και τον καταστήσαμε σύντομα εύρωστο, φερέγγυο, αυτοδύναμο και αυτάρκη. Πήραμε από τα προγράμματα όσα δικαιούμασταν. Δεν μας χάρισε κανένας ούτε 1 € παραπάνω. Αν είναι επιτυχία ότι δεν μας έκοψαν όσα δικαιούμασταν, τότε… μας βοήθησαν.

Δηλαδή, θέλετε να μας πείσετε ότι πέρασε η εποχή του Δημάρχου κομματάρχη;
Δεν ήμουν ποτέ κομματάρχης γι’ αυτό δυσκολεύομαι να σας απαντήσω. Αν κρίνω από το τι συμβαίνει γύρω μου, μάλλον ενισχύθηκε η λογική του κομματάρχη Δημάρχου. Είμαι σταθερά υπέρ της αυτονομίας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης από κομματικούς και κυβερνητικούς εναγκαλισμούς.

Γι’ αυτό και η υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη δεν στάθηκε εμπόδιο στο να σας εμπιστευθούν οι συνδημότες σας για τρίτη τετραετία;
Η υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας απέναντι σε μια πετυχημένη δημοτική αρχή, που είχε ριζώσει στις καρδιές τους. Ήταν μια «δύσκολη» υποψηφιότητα. Τη σεβαστήκαμε αλλά δεν τη «φοβηθήκαμε».

Η κεντρική εξουσία, πάντως, συνεχίζει να μεταβιβάζει αρμοδιότητες στο πλαίσιο της αποκέντρωσης και ταυτόχρονα να παρακρατά πόρους με τους οποίους θα άλλαζε η εικόνα σε όλους τους Δήμους. Και κυρίως η όποια αντίδραση από πλευράς ΟΤΑ δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
Η κεντρική εξουσία και πριν και τώρα είναι «φοβική» απέναντι στην Τ.Α. Δεν αποκεντρώνει, για να διατηρήσει τον πελατειακό της χαρακτήρα ως ισχυρό στοιχείο του κομματικού κράτους. Η Τ.Α. διεκδικεί ανεπιτυχώς στα σημαντικά, επιτυχώς πολλές φορές στα δευτερεύοντα. Η παρακράτηση πόρων δημιουργεί «κουμπαρά» για «έκτακτες» ενισχύσεις. Η σύγκλιση με την ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση παραπέμπεται στις καλένδες, «βοηθούντων» και των Δημάρχων που έχουν κακή σχέση με τη… διαφάνεια!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών άλλαξε το νόμο με αποτέλεσμα να υπάρχει αλλαγή των ισορροπιών τόσο στην ΤΕΔΚΝΑ όσο και στην ΚΕΔΚΕ. Γίνεται μάλιστα λόγος για αλλοίωση των εκλεκτόρων ώστε τα όργανα αυτά να ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα.
Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του νέου Π.Δ. του κ. Παυλόπουλου, για τον έλεγχο των οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Η τελική έκβαση γίνεται πλεονεκτικότερη για τη Ν.Δ. στην ΚΕΔΚΕ. Αν αδρανοποιηθεί και η ΚΕΔΚΕ στις διεκδικήσεις, όπως έγινε επί ΠΑΣΟΚ και παρακρατήθηκαν πόροι της Τ.Α., τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας και ανάξιοι για την Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμαρχος δεν είναι μόνο ο πρώτος πολίτης στην πόλη του αλλά και πολιτικό πρόσωπο. Γι’ αυτό και σας ζητώ να σχολιάσετε την αντιπαράθεση για τα θέματα της Παιδείας.
Ο αυταρχισμός και ο νεοφιλελευθερισμός της κυβερνητικής πολιτικής «γέννησαν» ένα νέο φοιτητικό κίνημα, αυτόνομο, μαχητικό, πολιτικοποιημένο και ακηδεμόνευτο από κόμματα. Η μάχη ανάμεσα στα ιδιωτικά και τα δημόσια ΑΕΙ, με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται τα πρώτα και την εκπαιδευτική κοινότητα μαζί με την πλειοψηφία της κοινωνίας το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ, αναδεικνύει και καταγράφει ανάγλυφα τις διαφοροποιήσεις των συντηρητικών απόψεων από τις ριζοσπαστικές. Είμαι σταθερά με την πλευρά της δεύτερης ως συνολική και καθολική επιλογή, ιδιαίτερα τώρα σε καιρούς ιδεολογικής και πολιτικής αφυδάτωσης και ισοπέδωσης.

Πολλή φασαρία έγινε, αντιδράσεις υπήρξαν για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Τι λέτε, καλώς ή κακώς;
Ένα εκπαιδευτικό σύγγραμμα δεν μπορεί να προσφέρεται για τηλεοπτικές μονομαχίες και για εθνικιστικές υστερίες και φανατισμούς. Διαφωνώ με τη δημόσια διαπόμπευσή του, παρότι πιστεύω ότι στη Σμύρνη δεν υπήρξε «συνωστισμός» στο λιμάνι της αλλά σφαγή των Ελλήνων. Αν είναι δεκτικό διορθώσεων -και πιστεύω ότι είναι- αυτό αποτελεί θέμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και όχι των «πιέσεων» των τηλεοπτικών παραθύρων.


Για ΠΑΝΙΩΝΙΟ και ΜΙΛΩΝΑ

Γόνος προσφυγικής οικογένειας, χαμένες πατρίδες, ισχυροί δεσμοί με το προσφυγικό στοιχείο και άλλα. Όλ’ αυτά συνθέτουν μια προσωπικότητα η οποία εκτός από Δήμαρχος της πόλης είναι και φανατικός οπαδός του Πανιωνίου. Ή πρώτα οπαδός και μετά Δήμαρχος;
Ο Πανιώνιος είναι σύμβολο, πρεσβευτής, «αλάτι & πιπέρι» για την πόλη μας. Μεγάλωσε, σε αυτόν αθλούνταν και αθλούνται καθημερινά χιλιάδες νέοι της πόλης μας. Είμαστε υπερήφανοι για το Σύλλογό μας παρά το γεγονός ότι στην υπερεκατονταετή ιστορία του (117 χρόνια ζωής ) είχε και στιγμές που τον σημάδεψαν αρνητικά. Παραμένει όμως διαχρονικά ακμαίος, άφθαρτος και λάμπει όπως τα ευγενή μέταλλα. Πρώτα Δήμαρχος, αφού η πόλη δεν μπορεί να έχει Δημάρχους που δεν είναι «φανατικοί» φίλοι του Πανιωνίου.

Όταν χρειάστηκε η δημοτική αρχή ήταν κοντά στην ομάδα.
Και θα είναι πάντα κοντά σε όποια ομάδα της πόλης την έχει ανάγκη. Αυτός είναι ένας από τους ρόλους της και τον έχει «παίξει» όποτε χρειάστηκε με επιτυχία.

Στις 27 Μαρτίου πήγατε στη Ζυρίχη με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ και τον προπονητή για να συζητήσετε σχετικά με το νέο γήπεδο, το Αθλητικό Κέντρο του Πανιωνίου. Θα συμμετάσχετε ενεργά ή μόνο θεσμικά;
Πάντα συμμετέχω σε κάτι που πιστεύω ενεργά και όχι μόνο συμβολικά, εκτιθέμενος πολλές φορές σε «κινδύνους», από τους οποίους ίσως άλλοι να προστατεύονταν. Μου αρέσουν οι μάχες, οι στόχοι, τα αποτελέσματα. Δεν μου ταιριάζει η αναμονή της «γωνίας» αλλά η αδημονία του «πρωταγωνιστή» του αύριο της πόλης μας. Θα συμμετέχω λοιπόν ενεργά. Άλλωστε ο Δήμος είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου του σημερινού και αυριανού γηπέδου. Θα προστατεύσουμε τόσο τα συμφέροντα του Δήμου όσο και του Πανιωνίου, ως διαχρονικοί θεματοφύλακες όχι με αμυντικές προτάσεις αλλά με επιθετικές ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Νέα Σμύρνη σημαίνει και Μίλωνας. Δηλαδή με τον Πανιώνιο δύο μεγάλες ομάδες στις οποίες, όπως και να το κάνουμε, υπάρχει αντιπαλότητα.
Τιμώ απεριόριστα την ιστορία του Μίλωνα. Σύλλογος Ολυμπιονικών, χρυσών μεταλλίων, πρωταθλημάτων, καλλιέργειας αθλητισμού και νεολαίας από το 1926. Σε άλλη πόλη θα ήταν ο μεγάλος αθλητικός σύλλογος. Στη Ν. Σμύρνη μοιραία βρίσκεται στη σκιά του Πανιωνίου. Είναι ευτύχημα για μια πόλη να έχει δύο μεγάλους συλλόγους του επιπέδου του Πανιωνίου και του Μίλωνα. Είμαστε υπερήφανοι και ευτυχείς γι’ αυτό.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο 2ο φύλλο (Aπριλίου) της διαδημοτικής εφημερίδας "εξελίξεις"

 

 

 

 

 01.03.2008 - Νέα Αττική Οδός προς Ελληνικό και Μεσόγεια
15.11.2007 - Ληστεία στο Π. Φάληρο
15.11.2007 - Το τραμ έφτασε στο Ασκληπιείο
03.08.2007 - Τερψιθέα - Αγ. Δημήτριος, πιο γρήγορα στο Μετρό
01.08.2007 - Τέλος (;) στην παρανομία των νυχτερινών κέντρων
28.07.2007 - Χώρος λατρείας στο Μοσχάτο για τους Μουσουλμάνους
27.07.2007 - ΠΑΛΑΙΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ: Πολιτιστικό πάρκο. Οξυγόνο για την πληγωμένη Αθήνα.
15.07.2007 - 15χρονο βαποράκι
20.06.2007 - Π. ΦΑΛΗΡΟ: Συνέντευξη Δημάρχου
19.05.2007 - Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
16.05.2007 - ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα
14.06.2007 - Άρωμα... σκουπιδιών και καλό καλοκαίρι
06.05.2007 - Τα σχέδια για Φαληρικό Δέλτα και Ιππόδρομο
12.04.2007 - Λεωφορείον η... αγανάκτηση
10.04.2007 - ΕΠΑΛ ΑΛΙΜΟΥ: Σκοπιμότητες σε βάρος των παιδιών που φοιτούν σε ακατάλληλο κτίριο.
09.04.2007 - ΜΕΤΡΟ: Επέκταση προς Ελληνικό
27.03.2007 - Ασκληπιείο Βούλας: Δεν πωλείται
28.02.2007 - Ανάπλαση παλιού ιπποδρόμου
21.02.2007 - Αυθαίρετα... βαφτίσια
Created by Hellas Internet