Home > ΑμεΑ > 08.04.2007 - Κυκλώματα εκμετάλευσης


Του Γιάννη Γιάλλουρου*

Μια κοπέλα μπαίνει σε καφετέρια γνωστής αλυσίδας και αφήνει σε κάθε ανυποψίαστο πελάτη 2 - 3 μπρελόκ με αρκουδάκι, στυλό και ημερολόγιο. Μερικοί της αφήνουν ένα δύο κέρματα, ακόμη και χωρίς να ψωνίσουν. Η κοπέλα με βιαστικό ύφος μαζεύει τα μπρελόκ και τα βάζει μέσα στη μαύρη τσάντα της. Επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο σε καμιά δεκαριά ακόμη καφετέριες. Και σε ταβέρνες μερικές φορές.
Όλοι μας αντικρίζουμε σχεδόν καθημερινά την παραπάνω εικόνα. Πίσω από το παρασκήνιο κρύβεται ένα καλοστημένο κύκλωμα εκμετάλλευσης κωφών ανθρώπων που προέρχονται κυρίως από την πρώην Γιουγκοσλαβία και τις χώρες της πάλαι ποτέ ενωμένης ΕΣΣΔ (όπως π.χ. Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία). Χώρες στις οποίες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς τα όρια της φτώχειας σε αυτές αγγίζουν πολλές οικογένειες.
Τα κυκλώματα που δρουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία στη χώρα μας έχουν καταφέρει την εξάπλωσή τους σε πολλά τουριστικά μέρη (κυρίως σε νησιά), ειδικά μετά τις εορτές του Πάσχα. Εξ ου ο λόγος που επιλέξαμε αυτό το θέμα, της εκμετάλλευσης των κωφών.
Τέτοια χρονική στιγμή συνήθως οργανώνεται και γίνεται η μοιρασιά της πίτας (παραλιακά μέρη Αττικής, νησιών και λοιπών τουριστικών θέρετρων) στα κυκλώματα. Και βέβαια αξίζει να τονίσουμε ότι τη μεγαλύτερη μερίδα των κερδών αποκομίζει ο «νταβατζής», ενώ ο επαίτης πολλές φορές δεν κερδίζει ούτε ένα ευρώ όταν το μπρελόκ πωλείται στα τρία ευρώ!
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, πολλές φορές είναι κωφοί αυτοί που εκμεταλλεύονται τους αλλοδαπούς κωφούς! Στην πλειονότητά τους οι αφεντάδες είναι Έλληνες.
Πολιτεία, Αστυνομία και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ισχυρίζονται ότι κάνουν τα αδύνατα δυνατά για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων. Δυστυχώς, κύριοι, τα γεγονότα άλλα δείχνουν... Όχι εξάλειψη, αλλά εξάπλωση...
Στόχος τους οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας για τις υπέροχες παραλίες και τα εκθαμβωτικά μνημεία της... Δεν είναι και λίγο όταν κάποιος τουρίστας δέχεται καθημερινή ανελέητη «επίθεση» από επαίτες. Απρίλιο έχουμε ακόμα, κύριοι. Προλαβαίνετε να αλλάξετε τα πράγματα στο παρασκήνιο, πριν αυτά εμφανιστούν στη σκηνή...
*O δημοσιογράφος Γιάννης Γιάλλουρος είναι γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδφος, από το 2001. Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύεται στο 1ο φύλλο της διαδημοτικής εφημερίδας "εξελίξεις", που κυκλοφόρησε  στο τέλος Απριλίου. 

 04.08.2007 - ΑμεΑ: Κοινωνικό κράτος... ή όχι ακόμα;
04.06.2007 - ΑμεΑ: Πώς να πάμε βόλτα; Δρόμοι, φανάρια, μετρό και τραμ τους δυσκολεύουν τη ζωή.
10.05.2007 - ΑμεΑ: Απαγορευτικό το μπάνιο και η βόλτα. Επιτρέπεται να πάω στη θάλασσα;
28.02.2007 - Μια υπογραφή – Μια φωνή
Created by Hellas Internet