Home > ΤΕΧΝΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ > 07.04.2007 - Η αρχαία αγορά της Βούλας


Το εμπορικό κέντρο του αρχαίου Δήμου Αιξωνίδων Αλών, εκεί που χτυπούσε η καρδιά της (σημερινής) Βούλας, μεταξύ 5ου και 4ου 
αιώνα π.Χ., έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Ταυτόχρονα είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται τόσα πολλά νομίσματα, τα οποία μαζί με τα άλλα ευρήματα οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην περιοχή. Ο Δήμος Βούλας ταυτίζεται με τον αρχαίο Δήμο των Αιξωνίδων Αλών και ο εντοπισμός, η αποκάλυψή του και η ταύτισή του οφείλεται στην οικιστική ανάπτυξη τόσο στην περιοχή όσο και στη Βουλιαγμένη.
Η Βούλα, με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα, ήταν κατοικημένη ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Υπάρχουν δε και επιφανειακές ενδείξεις σε διάφορα σημεία κατά μήκος κυρίως των ακτών (Ακρωτήριο Πούντα, νησίδα Κατραμονήσι και χερσόνησος Λαιμού Βουλιαγμένης). Δεν λείπουν και τα ευρήματα των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, ενώ στους ύστερους χρόνους τα στοιχεία πολλαπλασιάζονται. Η αρχή όμως της οικιστικής οργάνωσης του Δήμου των Αιξωνίδων Αλών πρέπει να τοποθετηθεί στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., στην εποχή δηλαδή της μεταρρύθμισης του Κλεισθένη.
Η ονομασία του Δήμου των Αιξωνίδων Αλών οφείλεται στη γεωγραφική του θέση -γειτνιάζει με το Δήμο Αιξωνής (Γλυφάδα)- αλλά και στη φυσική διαμόρφωση της περιοχής, όπως αποδεικνύεται και από την ύπαρξη των αλυκών κατά μήκος των ακτών.
Από τις ανασκαφές της ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) στην περιοχή της Βούλας και συγκεκριμένα στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μυστρά, Αθηναΐδος και Λεωφόρου Βάρης, ήρθε στο φως κτιριακό συγκρότημα που χρονολογείται στον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Αποτελείται από 12 δωμάτια διαφόρων διαστάσεων που αναπτύσσονται γύρω από μία κεντρική αυλή. Ανάμεσα στα δωμάτια αυτά ξεχωρίζει ένα με διμερή διαίρεση και διαστάσεων 5 x 7 μ. που ταυτίζεται με αρχαίο ιερό. Νότια του ιερού εντοπίζεται λίθινος βωμός ενώ τα γυναικεία ειδώλια που αποκαλύφτηκαν (μία κουροτρόφος και μία γυναικεία μορφή σε κατάσταση εγκυμοσύνης) οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα το ιερό ήταν αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα που είχε σχέση με τον τοκετό.
Δυτικά του ιερού εντοπίστηκε μικρό μαγειρείο στο οποίο βρέθηκαν χρηστικά αγγεία in situ. Στα υπόλοιπα δωμάτια, και κυρίως σε αυτά που αναπτύσσονται προς την ανατολική πλευρά της κεντρικής αυλής, βρέθηκαν σημαντικότατα ευρήματα:
· 40 νομίσματα, εκ των οποίων 2 ασημένια και τα υπόλοιπα χάλκινα.
· 45 υφαντικά βάρη.
· 47 μολύβδινα σταθμία (μονάδες μέτρησης βάρους).
Η προϊσταμένη της ΚΣΤ’ ΕΠΚΑ, κ. Έφη Λυγγούρη, επισημαίνει πως «πρώτη φορά βρίσκονται τόσα πολλά νομίσματα στην περιοχή της Βούλας» και προσθέτει:
«Τα σταθμία υποδηλώνουν το δημόσιο και τον εμπορικό χαρακτήρα του συγκροτήματος και μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την αγορά του αρχαίου Δήμου».
Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν σταθμίο με την επιγραφή Δ Η Μ Ω, η μεγάλη έκταση του συγκροτήματος, περίπου 1.500 τετραγωνικά μέτρα, η ύπαρξη δεξαμενής -μνημειακής κατασκευής- διαστάσεων 2 x 2 μ., αλλά και ο θρησκευτικός χαρακτήρας που τεκμηριώνεται με την ύπαρξη του ιερού.
Η κ. Λυγγούρη, αναφερόμενη στην ανασκαφή -της οποίας όπως μας είπε υπεύθυνοι είναι οι αρχαιολόγοι Γιάννος Κουράγιος και Μαίρη Γιαμαλίδου- παρατηρεί ότι «μέχρι σήμερα δεν είχαν ανακαλυφθεί δημόσια κτίρια».
Η πρόθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι τα σημαντικά αυτά αρχαιολογικά κατάλοιπα να προστατευθούν, να αναδειχθούν, να παραμείνουν δηλαδή ορατά και επισκέψιμα, αφού πρόκειται για ένα σημαντικό κτιριακό σύνολο σε «εκτός άστεως Δήμο».09.06.2007 - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Ο ναός του Απόλλωνα αναδύθηκε εκ της λάσπης
03.12.2004 - Τα αρχαία στην περιοχή Τράχωνες
Created by Hellas Internet