Home > ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ > 17.03.2007 - ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ: Απειλή για την Ατική


Χιλιάδες σακιά και πάνω από 300.000 τόνοι με λυματολάσπη απειλούν το θαλάσσιο οικοσύστημα στο Σαρωνικό κόλπο και «βυθίζουν» μέρα με τη μέρα την Ψυτάλλεια. Ταυτόχρονα αποτελούν διαρκή απειλή για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, η υγεία των οποίων καθημερινά επιβαρύνεται. Οι επαγγελματίες ζουν το δικό τους εφιάλτη και αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.
Ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας κάνει λόγο για «μεγάλες ευθύνες από τα λάθη, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις, όλων ανεξαιρέτως των διοικήσεων της ΕΥΔΑΠ, που είναι και ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την λειτουργία του έργου όλα αυτά τα χρόνια».
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ καταλογίζει ευθύνες και παραλήψεις σε βάθος χρόνου, εκτιμώντας πως μόνο από το 2004 και μετά αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Η τραγική αυτή κατάσταση επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, πρόσφατα, από τη νέα αυτοψία που πραγματοποίησε η Νομαρχία. Το Μικτό Κλιμάκιο διαπίστωσε:
1. Εναπόθεση της επεξεργασμένης με υδράσβεστο λυματολάσπης σε μία από τις τάφρους.
2. Συνεχίζεται η διεύρυνση του κυττάρου με σκαπτικό μηχάνημα και η επένδυση των τοιχωμάτων του με μεμβράνη.
3. Σε έκταση που καλύπτει 6 στρέμματα, βόρεια του νησιού, γίνεται διάστρωση της επεξεργασμένης λυματολάσπης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία επίπεδης στέρεας επιφάνειας.
4. Παραμένουν διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του νησιού σακιά με λυματολάσπη. Εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στο λεκανοπέδιο νοιώθουν και εκείνοι την απειλή.

Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι εγκρίθηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οι τέσσερις τάφροι, που ανοίχτηκαν για αποθήκευση της λυματολάσπης, έχουν γεμίσει ασφυκτικά, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ενοποίηση και καθ’ ύψος επέκταση δύο τάφρων αλλά και η επέκταση μιας ακόμα. Κι ακόμα χιλιάδες σακιά με λυματολάσπη, που προορίζονταν για μεταφορά στη Γερμανία, παραμένουν διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του νησιού.
Ωστόσο, φαίνεται πως η πολιτεία προσπαθεί να είναι συνεπής σε ότι αφορά τουλάχιστον την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης. Οι εργασίες προχωρούν και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές καλοκαιριού. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση της αποθηκευμένης λυματολάσπης.
Ο Νομάρχης Πειραιά παρατηρεί πως «η λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ), του κορυφαίου αυτού έργου για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων του λεκανοπεδίου, δυστυχώς εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί» και προσθέτει:
«Με αποθηκευμένους, σήμερα, στα σπλάγχνα του πάνω από 300.000 τόνους λυματολάσπης, αποτελεί το βασικό παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων του ευρύτερου Πειραιά, οι οποίοι υφίστανται όλο αυτό το χρονικό διάστημα σαν να είναι κάτοικοι β΄ κατηγορίας τη δυσοσμία, τα σμήνη των εντόμων, την επιβάρυνση της υγείας τους.
Παράλληλα, λόγω της ελλιπούς λειτουργίας του, το ΚΕΛΨ αποτελεί μία τεράστια απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα του Αργοσαρωνικού, που με τόσο κόπο είχε επιτευχθεί η απορρύπανσή του».
Ο κ. Μίχας θεωρεί πως «η κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου ξήρανσης μέσα στο καλοκαίρι του 2007, της λύσης δηλαδή που εξ αρχής είχαμε προβάλει ως της μόνης ικανής να δώσει την οριστική απαλλαγή από το πρόβλημα, θα ρίξει τους τίτλους τέλους στον εφιάλτη που οι συμπολίτες μας περνούν όλα αυτά τα χρόνια».
Μέχρι τότε πάντως το σύνολο των υπηρεσιών της Νομαρχίας παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Ο Νομάρχης είναι σαφής και απόλυτος:
«Μέχρι την ολοκλήρωση του εργοστασίου, δεν θα διστάσουμε -όπως άλλωστε πράξαμε και στο παρελθόν- να συγκρουστούμε με τον οιονδήποτε για να περιφρουρήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα των συμπολιτών μας για σεβασμό στην ποιότητα της ζωής τους».
Όπως υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος της Εταιρίας τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά από το 2004 σοβαρά λάθη, παραλείψεις και αδράνεια πολλών ετών σε ό,τι αφορά την διαχείριση της παραγόμενης στην Ψυττάλεια λυματολάσπης.

Η ΕΥΔΑΠ σε σχετική της ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:
1. Συσσωρευμένη από την περίοδο 2000 - 2003 λυματολάσπη μεταφέρεται με ασφάλεια στη Γερμανία, σύμφωνα με σύμβαση που υλοποιείται από ιδιωτική εταιρεία, μετά από δημόσιο διαγωνισμό.
2. Η παραγόμενη καθημερινώς λυματολάσπη αδρανοποιείται πλήρως και επί τόπου στην Ψυττάλεια, με τη διεθνώς γνωστή μέθοδο της ασβεστοποίησης, μηδενίζοντας τις περιβαλλοντικές οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
3. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η συσσωρευμένη στην Ψυττάλεια λυματολάσπη να μην απειλήσει σε καμία περίπτωση το περιβάλλον και ειδικότερα τον Σαρωνικό.
4. Το εργοστάσιο ξήρανσης της λυματολάσπης, που αποτελεί και την οριστική λύση του προβλήματος, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και θα τεθεί σε λειτουργία τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Η ΕΥΔΑΠ διαβεβαιώνει όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής και ειδικότερα των περιοχών που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις της Ψυττάλειας ότι καταβάλλονται οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες για τον μηδενισμό της όχλησης από τη λυματολάσπη και ότι είναι πλέον πολύ κοντά η οριστική λύση του προβλήματος. Το εργοστάσιο ξήρανσης της λυματολάσπης ολοκληρώνεται και σύντομα τίθεται σε λειτουργία.31.07.2007 - ΚΗΦΙΣΟΣ: Όχι στη μόλυνση του Σαρωνικού
30.07.2007 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ : Ξεπούλησαν και το μπιτς βόλεϊ
25.07.2007 - Βάρκα γιαλό γιαλό, από Πειραιά Γλυφάδα
20.06.2007 - ΚΥΛΙΚΕΙΑ: Αισχροκέρδεια και καπέλο 100% στις παραλίες
11.06.2007 - ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ελεύθερες παραλίες - τέλος στην παρανομία
25.05.2007 - ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ιστορία της, αμαρτίες τους
25.05.2007 - Απεργία πείνας για ελεύθερες παραλίες
21.05.2007 - ΠΛΑΖ ΑΛΙΜΟΥ: Δωρεάν είσοδος, 5 ευρώ η ξαπλώστρα!!!
18.05.2007 - Ξύλο για το λουκέτο
08.05.2007 - ΜΟΣΧΑΤΟ: Ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία
16.04.2007 - Ανάσα ζωής για την Αττική
25.01.2007 - Ο Σαρωνικός κινδυνεύει
13.07.2006 - Παραλία Αλίμο-νο
13.08.2005 - Ακτές Σαρωνικού - Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων
SOS εκπέμπει ο Σαρωνικός
Αναμόρφωση της πλαζ Αλίμου
Μελέτη Μωραϊτη για την πλαζ Αλίμου
Το προφίλ της Μαρίνας Αλίμου
Created by Hellas Internet