Home > ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ > 04.03.2007 - Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο


Το όραμα έγινε πραγματικότητα. Ασύλληπτη νίκη ενάνμτια στη γραφειοκρατεία του νεότερου Ελληνικού κράτους.
Το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο (Β.Α.Κ.) είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό, κλιματιζόμενο, κλειστό γυμναστήριο της χώρας. Είναι αναπτυγμένο σε ιδιόκτητο οικόπεδο, συνολικής έκτασης 9,5 στρεμμάτων, στον Άλιμο. Κατασκευάστηκε με πόρους που προέρχονται από δωρεές και κάθε είδους προσφορές Κωνσταντινουπολιτών και ολοκληρώθηκε με την συμβολή του κράτους, έναντι της παραχώρησης για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αποτελείται από δύο ορόφους. Την κυρίως αίθουσα, ύψους 9 μέτρων και διαστάσεων 45Χ35 και την κάτω αίθουσα η οποία έχει ύψος 3,8 μ. και διαστάσεις 55Χ40. Όλοι οι χώροι κλιματίζονται πλήρως και ο φωτισμός του καλύπτει απολύτως τις προδιαγραφές που θέτουν οι Παγκόσμιες Ομοσπονδίες, για τη διεξαγωγή αγώνων. Το Β.Α.Κ. μπορεί να φιλοξενήσει στις κερκίδες του 500 θεατές, ενώ η φιλοξενία των αγωνιζομένων ομάδων γίνεται σε υπερσύγχρονα αποδυτήρια. Επίσης διαθέτει πολυάριθμα γραφεία, μπαρ και βοηθητικούς χώρους. Όλα αυτά καλύπτουν εμβαδόν 4.700m2.
Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν δύο γήπεδα τένις και δύο γήπεδα μπάσκετ – βόλεϊ, στα οποία αθλούνται καθημερινά δεκάδες παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που ανήκουν στον Α. Ο. ΤΑΤΑΥΛΑ και στον Α. Σ. ΠΕΡΑ, για τους οποίους κυρίως κατασκευάστηκε αυτό το έργο.
Για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκε να ξεπεραστούν δυσεπίλυτα γραφειοκρατικά εμπόδια και με διαδοχικά Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις ο Συντελεστής Δόμησης αυξήθηκε τρεις φορές. Αυτό αποτελεί πανελλήνια μοναδικότητα στη νεώτερη πολεοδομική ιστορίας της χώρας μας.
Και τούτο γιατί οι άνθρωποι που ανέλαβαν να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια κατάφεραν να πείσουν τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες για τις αγαθές και ειλικρινείς προθέσεις, για τους υψηλούς ομολογουμένως στόχους και φυσικά ότι η όλη προσπάθεια δεν υποκρύπτει ιδιοτελείς σκοπούς.
Το Βυζαντινό Κέντρο είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, που οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την υλοποίηση του έργου μετέβαλαν έναν μεγάλης έκτασης σκουπιδότοπο σε χώρο άθλησης του Δήμου Αλίμου αλλά και των γειτονικών δήμων.
Το Κλειστό Γυμναστήριο σε συνδυασμό με το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που είναι ακριβώς δίπλα, το υπό ανάδειξη Αρχαιολογικό Πάρκο στο κτήμα Γερουλάνου, το γήπεδο Τραχώνων (που γιατί άραγε ο Δήμος δεν το κάνει στάδιο;), τα σχολεία και το ανεκμετάλλευτο και εγκαταλελειμμένο Δημοτικό Πάρκο στο Λόφο Πανί μπορούσαν να αποτελούν ένα πρότυπο υπερτοπικό Κέντρο Εκπαίδευσης, Άθλησης και Πολιτισμού.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το 1986 με πρωτοβουλία του οραματιστή του έργου ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΓΙΩΤΗ και επί προεδρίας Δημήτρη Αράπογλου (Α. Ο. ΤΑΤΑΥΛΑ) και Ιωάννη Εμιρζέ (Α. Σ. ΠΕΡΑ) συστάθηκε επιτροπή με σκοπό την αγορά κατάλληλου οικοπέδου ώστε να κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο, το οποίο και θα στέγαζε τις δραστηριότητες των δύο Συλλόγων. Η Επιτροπή αυτή αποτέλεσε τον πυρήνα ομάδας 40 Κωνσταντινουπολιτών, στην οποία μετείχαν 20 από τον κάθε Σύλλογο. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν και τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΑΤΑΥΛΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΩΤΩΝ».
Μετά τη δημοσίευση του καταστατικού συγκροτήθηκε το κύτταρο του πυρήνα που αποτελείτο από τους Μιχάλη Παγιώτη, Αριστοφάνη Χριστοφορίδη, Βλαδήμηρο Μπάλα, Διονύση Σακαλάκη, Στέργιο Παπαστήλο και Σταύρο Μαυρομμάτη. Οι έξι αυτοί άνδρες έπειτα από επίπονη αναζήτηση κατέληξαν στην αγορά του εν λόγω οικοπέδου, συνολικής έκτασης 16 στρεμμάτων, στην περιοχή Τράχωνες, στο Άνω Καλαμάκι. Από αυτή την έκταση των 16 στρεμμάτων, έπειτα από την καταβολή της προβλεπόμενης από το νόμο εισφοράς σε γη απέμειναν 9,5 στρέμματα για τη δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου.
Η περιοχή ήταν ζώνη οικιστικού ελέγχου, εκτός σχεδίου, σε άμεση γειτνίαση με την εντός σχεδίου περιοχή Λουτρό του Δήμου Αλίμου. Ουσιαστικά αγοράστηκε ένας σκουπιδότοπος, ο οποίος αρχικά καθαρίστηκε και δεντροφυτεύτηκαν. Αμέσως μετά κατασκευάστηκαν τα ανοιχτά γήπεδα τένις, μπάσκετ και βόλεϊ, όπου άρχισαν να τα χρησιμοποιούν οι αθλητές των δύο Συλλόγων και αρκετοί νέοι της γύρω περιοχής.
Αργότερα, μετά από συνεχείς, επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες του αρχιτέκτονα μηχανικού ΑΝΤΩΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ, υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα που καθόριζε τον αθλητισμό ως συμβατή χρήση γης με κατοικία. Έπειτα από αυτή τη θετική εξέλιξη, έγινε ο καθορισμός των όρων δόμησης του Κλειστού και εκδόθηκε η πολυπόθητη άδεια οικοδόμησης.
Το έργο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια της Γ.Γ.Α.. Ωστόσο έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις προκειμένου το Κλειστό, αλλά και οι άλλοι χώροι, να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των διεθνών αγώνων (ελεύθερο ύψος αγωνιστικού χώρου 9μ). Το 2003, με κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και του υφυπουργού Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε Ολυμπιακό προπονητήριο, για την ξιφασκία.
Νωρίτερα, το 2001, η τότε διοίκηση του Β.Α.Κ. σε μια ύστατη προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου, και ενώ όλοι οι πόροι είχαν εξαντληθεί, λόγω της σημαντικής προόδου του έργου, ζήτησε και πέτυχε την κρατική υποστήριξη.
Στη συνέχεια, και ενώ υπήρχαν όλες οι μελέτες των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, εκπονημένες από το μέλος του Β.Α.Κ. Ιωάννη Κεσκίνογλου, εγκεκριμένες από τη Γ.Γ.Α., προτάθηκε -με κοινή απόφαση της Διοίκησης του Β.Α.Κ. και των δύο Αθλητικών Σωματείων που την απαρτίζουν- η προσωρινή (Ιούλιος 2004) παραχώρηση των αιθουσών στην Ομοσπονδία της Ξιφασκίας, με συγκεκριμένο ωράριο. Ο σκοπός δεν ήταν άλλος βέβαια από την προολυμπιακή προετοιμασία και με αντάλλαγμα την ολοκλήρωση του έργου. Η πρόταση έγινε δεκτή από την Γ.Γ.Α., η οποία επέλεξε και τον εργολάβο.
Το Β.Α.Κ. περιλαμβάνει εκτός του κλιματισμού, πλήρες τηλεφωνικό δίκτυο, δίκτυο κλειστού κυκλώματος TV εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ηχητική εγκατάσταση και δίκτυο φωτισμού για τον περιβάλλοντα χώρο. Έχει γίνει ειδική πρόβλεψη για τα Άτομα με Αναπηρία. Για κάθε αγώνισμα (μπάσκετ, βόλεϊ, επιτραπέζια αντισφαίριση)., το οποίο μπορεί να φιλοξενηθεί υπάρχει ειδικό δάπεδο.
Στο Β.Α.Κ. υπάρχουν δύο κυλικεία για τις ανάγκες των αθλητών, των παραγόντων και φυσικά των θεατών. Ένα ακόμα κυλικείο, στο δώμα, καλύπτει τις απαιτήσεις του κοινού που επιλέγει τη μαγική θέα που προσφέρει η βεράντα του τρίτου ορόφου.
Οι αίθουσες και οι πολυάριθμοι χώροι του Κλειστού Γυμναστηρίου, εκτός από τις αθλητικές εκδηλώσεις, έχουν την υποδομή, τη δυνατότητα και την προοπτική να εξυπηρετούν διάφορες κοινωνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Β.Α.Κ. ήταν ο βασικός στόχος όλων εκείνων των μελών των συλλόγων Α. Ο. ΤΑΤΑΥΛΑ και Α. Σ. ΠΕΡΑ που διάφορους τρόπους και μεθόδους συμμετείχαν, επώνυμα ή ανώνυμα, στον μακροχρόνιο και επίπονο αγώνα υλοποίησης του οράματος.
Όμως η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου προϋποθέτει ανάλογη οργάνωση με ταυτόχρονη εξασφάλιση πόρων για τις τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες. Ευχή και όνειρο όλων είναι στο χώρο αυτό να αθλούνται, να προπονούνται και να αγωνίζονται με επιτυχίες και διακρίσεις, όλα τα παιδιά του Α. Ο. ΤΑΤΑΥΛΑ και του Α. Σ. ΠΕΡΑ καθώς και οι νέοι της περιοχής, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης της νεολαίας αλλά και των επόμενων γενιών.20.07.2007 - Στην Α2 ο ιστορικός ΝΟΚ
13.07.2007 - ΝΙΚΟΣ ΣΕΡΕΤΗΣ: Έφυγε ένας σπάνιος άνθρωπος. Ένας ξεχωριστός αθλητής.
12.06.2007 - Ακατάλληλα και επικίνδυνα γήπεδα
16.04.2007 - Καλό ταξίδι Κώστα
Created by Hellas Internet