Home > Α. Ο. ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ > ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 2007 > 26.11.2007 - Καταγγελία του Καλαμακίου


Προς τον
Ιωάννη Παλάτο, Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΣΚΑΝΑ
Ευτυχία Παπαδήμα, Πρόεδρο Επιτροπής Πρωταθλήματος Γυναικών
Μέλη Δ.Σ. ΕΣΚΑΝΑ, Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, ΕΣΚΑΝΑ

Κοιν.:
Ανδρέα Μιαούλη, Πρόεδρο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ηλία Καφέ, Πρόεδρο ΟΔΚΕ
Παναγιώτη Ασυμομύτη, Πρόεδρο Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής
Αθλητικό Τύπο

Κύριε Πρόεδρε,

Σύσσωμο το Δ.Σ. της ομάδας μας παρακολούθησε και τον αγώνα Γ.Α.Σ. ΜΑΝΔΡΑΣ - Κ. Α. Ο. ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ, στο γήπεδο της Μάνδρας. Αμέσως μετά το τέλος του, συνεκλήθη εκτάκτως το Δ.Σ. του Συλλόγου, έπειτα από σχετική πρόσκληση του προέδρου του, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό μας. Άπαντα τα μέλη του Δ.Σ. ήταν παρόντα και αφού προηγήθηκε διαλογική συζήτηση, αποφασίσαμε ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:
1. Σας ζητούμε όπως εξαιρείται ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ από ΟΛΟΥΣ τους αγώνες της ομάδας μας, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ τον διαιτητή ΦΑΣΟΛΗ.
2. Η παρούσα απόφαση του Δ.Σ. να επιδοθεί σε όλους όσοι αναφέρονται ως αποδέκτες.
Επίσης, θεωρούμε ότι οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε αυτή μας την απόφαση, παρά το γεγονός ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας, να ζητήσουμε την εξαίρεση διαιτητή από τους αγώνες μας.
Σε ότι αφορά στα γεγονότα που σχετίζονται με την εξέλιξη του αγώνα υπάρχει στη διάθεσή σας το βίντεο το οποίο αποδεικνύει των γραφομένων μας το αληθές.
1. Στο φύλλο αγώνος έχει σημειωθεί ότι στο 4ο λεπτό του Β΄ δεκαλέπτου διεκόπη το παιχνίδι και αποβλήθηκε «φίλαθλος της Β΄ ομάδας ο οποίος διαμαρτυρόταν έντονα σε κάθε απόφασή του».
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ:
Α.
Όπως προκύπτει από το βίντεο η διαμαρτυρία του φιλάθλου (σ.σ.: ήταν ο πρόεδρος της ομάδας μας) ήταν απολύτως ευπρεπής, χωρίς να εμπεριέχει απολύτως καμία υβριστική λέξη. Αντίθετα προέτρεπε τον εν λόγω διαιτητή να «σφυρίζει σωστά» και «να σέβεται τον ιδρώτα των κοριτσιών».
Β. Η οικειοθελής αποχώρηση του προέδρου μας από το γήπεδο σχετίζεται με τη δική του αντίληψη περί προαγωγής του αθλήματος και γενικότερα της αντίληψης που διακατέχει όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Γ. Η επιθυμία (!!!) του εν λόγω διαιτητή περί αποχώρησης του προέδρου μας από το γήπεδο είναι απολύτως παράνομη και καταχρηστική. Και τούτο γιατί ουδόλως προκύπτει ότι ελέχθη κάτι -τόσο από τον πρόεδρο, όσο και οποιοδήποτε άλλο φίλαθλο της ομάδας μας ή της άλλης ομάδας- το οποίο να είναι προσβλητικό, υποτιμητικό ή να δυσφημεί το άθλημα.
2. Όπως προκύπτει από το βίντεο του αγώνα ο εν λόγω διαιτητής παρουσίασε -εκτός ορίων και ανοχής, από νικητές και ηττημένους- πλήρη αδυναμία όχι μόνο να απονέμει δικαιοσύνη στη διάρκεια του αγώνα αλλά ακόμα και να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα των αθλητριών μας.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ:
Α.
Σε δύο περιπτώσεις, χωρίς να είναι σε εξέλιξη αιφνιδιασμός, δεν σταμάτησε ως όφειλε (και λόγω θέσης μέσα στο γήπεδο) τον αγώνα ώστε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένες αθλήτριες (Νο 9 και Νο 17). Το γεγονός αυτό αντιλαμβάνεστε ότι συνιστά αν μη τι άλλο έκθεση σε κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των ανωτέρω αθλητριών, γεγονός που επισύρει ποινικές ευθύνες.
Β. Σε δύο περιπτώσεις, μόνο στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου και ενώ είχε πλήρη οπτική αντίληψη της φάσης, δεν καταλόγισε επιθετικό φάουλ σε βάρος παίκτριας της αντιπάλου ομάδας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ήταν εμφανέστατο πως η επιτιθέμενη παίκτρια έσπρωχνε (αν όχι χτυπούσε) την Νο 17 παίκτρια της ομάδας μας.
Γ. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και ειδικά στο τελευταίο κρίσιμο δεκάλεπτο δεν καταλόγιζε σε βάρος της αντιπάλου ομάδας φάουλ και κυρίως εκείνα τα οποία γίνονταν μέσα στη «ρακέτα».
Μάλιστα σε οφθαλμοφανείς περιπτώσεις -ακριβώς κάτω από το καλάθι- όπου στην ίδια φάση γίνονταν δύο και τρία φάουλ έδειχνε να συνεχιστεί το παιχνίδι, με αποτέλεσμα ο άλλος διαιτητής (κορυφής) να του «παίρνει τα σφυρίγματα».
3. Μετά το τέλος του αγώνα ο πρόεδρος κατευθύνθηκε προς το χώρο της γραμματείας όπου έδωσε το χέρι του στο διαιτητή Μαραβέλια, ο οποίος με τον τρόπο που διαιτήτευσε – και παρά τα όποια απολύτως ανθρώπινα λάθη- έδειξε ότι σέβεται τον εαυτό του και τις αθλήτριες.
Απευθυνόμενος στο Β΄ διαιτητή του αγώνα τον ρώτησε γιατί είχε διακόψει το παιχνίδι νωρίτερα, στο πρώτο ημίχρονο, και εκείνος του απάντησε: «αντε ρε απο δώ».
Στην προτροπή του προέδρου να μιλάει καλύτερα ανταπάντησε «θα σε φτιάξω εγώ».
Ο πρόεδρος του είπε, όπως μας ανέφερε στη συνεδρίαση του Δ.Σ., εξιστορώντας τα γεγονότα που έγιναν στο χώρο της γραμματείας, ότι είναι (ο Β΄ διαιτητής) «ανεπαρκής, προκατειλημμένος, και πως θα ήταν καλύτερα να μην ξαναδιαιτητεύσει ποτέ κανένα αγώνα».
Τα ανωτέρω μπορούν επιβεβαιώσουν τόσο ο κομισάριος του αγώνα όσο και τα δύο μέλη της γραμματείας. Δυστυχώς ο κ. Μαραβέλιας δεν ήταν κοντά, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε να επικαλεσθούμε και τη δική του μαρτυρία.
Θεωρούμε δεδομένο πως ο κομισάριος και οι κριτές, στην περίπτωση που κληθούν να συντάξουν έκθεση, δεν θα ακολουθήσουν το δρόμο που κατά το παρελθόν χάραξαν συνάδελφοί τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από την πλήρη στήριξη –και σαφώς αδικαιολόγητη ως προς τα πραγματικά γεγονότα- του διαιτητή και όχι της ειλικρινούς και αμερόληπτης καταγραφής των γεγονότων.
4. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, η ταμίας και έφορος της ομάδας Βικτωρία Νικολαΐδου μας ανέφερε πως όταν ρώτησε τον Β΄ διαιτητή γιατί διακόπτει το παιχνίδι της απάντησε: «τι θες μωρή και μιλάς, κάτσε κάτω». Τη φράση αυτή την επιβεβαιώνουν και άλλα άτομα που βρίσκονταν στον πάγκο της ομάδας. Είναι σαφές ότι η «απάντηση» εμπεριέχει και στοιχεία τα οποία συνθέτουν μία ακόμα παράβαση του Ποινικού Κώδικα.
5. Στην έξοδο του γηπέδου και βλέποντας τον Β΄ διαιτητή να κοιτάζει με ειρωνικό χαμόγελο, κουνώντας το κεφάλι του, όλους όσοι είχαμε συγκεντρωθεί και συζητούσαμε για το παιχνίδι, ο πρόεδρος -και μόνον εκείνος- του είπε: «Κρίμα. Ντροπή σου. Πέτα τη σφυρίχτρα γιατί θα κάψεις κι άλλες ομάδες».
Η απάντηση του Β΄ διαιτητή δεν ήταν φραστική. Έκανε χειρονομία, δήθεν χαιρετισμού, υψώνοντας το δεξί του χέρι και έχοντας κλεισμένα τα τέσσερα δάχτυλα, εκτός από το μεσαίο.
Ευτυχώς ουδείς αντέδρασε αφού είναι πλέον προφανές ότι και η εν λόγω συμπεριφορά εμπεριέχει και στοιχεία τα οποία συνθέτουν μία επιπλέον παράβαση του Ποινικού Κώδικα.
Τόσο ο πρόεδρος όσο και τα άτομα που είδαν τη συγκεκριμένη χειρονομία δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται να ασκήσουν, αν και εφόσον το κρίνουν αναγκαίο, τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το νόμο. Το ίδιο ισχύει και στις άλλες περιπτώσεις μέσα από τις οποίες προκύπτουν παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα.
Κύριε Πρόεδρε,
Τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα που μπορούμε να αναφέρουμε για όσα τραγικά για την προαγωγή του αθλήματος συνέβησαν στον ανωτέρω αγώνα.
Με την ευκαιρία επιθυμούμε να εκφράσουμε την πλέον ήπια διαμαρτυρία μας προς το Δ.Σ. της Ε.Σ.ΚΑ.ΝΑ. για το γεγονός ότι στις 18 Ιουνίου 2007 και με αριθμό πρωτοκόλλου 85, είχαμε απευθύνει επιστολή για την οποία ουδέποτε λάβαμε απάντηση.
Σας αναφέρουμε ένα μέρος της επιστολής αυτής:
«Θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας, στο πλαίσιο της ελάχιστης συμβολής μας στην βελτίωση του αθλήματος να επισημάνουμε, για μερίδα διαιτητών, ότι:
1. Συμπεριφέρονται απαξιωτικά σε παίκτριες και προπονητές όταν τους ζητούν, με τον ενδεδειγμένο τρόπο συμπεριφοράς, τις οποίες διευκρινήσεις για κάποια απόφαση.
2. Συμπεριφέρονται ανάλογα με το ενδιαφέρον του αγώνα, το όνομα και τη δυναμικότητα των ομάδων, αγνοώντας αρκετές φορές ότι οι αθλήτριες ιδρώνουν και δικαιούνται, έτσι κι αλλιώς, ακριβοδίκαιη αντιμετώπιση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του αθλήματος και φυσικά των αθλητριών που αγωνίζονται και την αίσθηση ή βεβαιότητα αν θέλετε ότι το «παίζουν αφ΄ υψηλού».
3. Συμπεριφέρονται ως επικεφαλής απολυταρχικών καθεστώτων, λαμβάνοντας αποφάσεις εν θερμώ  χωρίς κανένα κριτήριο, ως προς την προσωρινή διακοπή αγώνα, την αναγραφή στο φύλλο αγώνα τυχόν παρατηρήσεων και της αποβολής θεατών ή παραγόντων από το γήπεδο.
4. Επιδεικνύουν τουλάχιστον έλλειμμα ψυχραιμίας όταν θεωρούν υβριστικό το περιεχόμενο διαμαρτυρίας (από την εξέδρα) με τις φράσεις "ήταν λάθος σφύριγμα", "επιτέλους παίξε 50 - 50", "σεβάσου των ιδρώτα τους" και άλλα σχετικά τα οποία ουδόλως περιέχουν υβριστικές λέξεις και εξ αιτίας αυτού του τύπου της διαμαρτυρίας διατάσσουν την αποβολή του "δράστη", απειλώντας με διακοπή του αγώνα.
Είχαμε και θα διατηρήσουμε στο διηνεκές, ως Σύλλογος, την θέση ότι ασφαλώς ο κάθε θεατής (σ.σ.: σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα μέλη των Συλλόγων) έχει το απόλυτο δικαίωμα να διαμαρτύρεται για αποφάσεις που έχει διαφορετική άποψη από τους διαιτητές. Πάντα βέβαια στο πλαίσιο της ευπρέπειας, όπως αυτή ορίζεται από τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες συμπεριφοράς, και σε καμία περίπτωση με τρόπο που να είναι υβριστικός για τους διαιτητές.».

Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά η παρούσα θα τύχει έγγραφης απάντησης από μέρους σας. Ελπίζουμε πως οι φορείς και τα θεσμικά πρόσωπα στα οποία απευθύνεται θα έχουν τη δυνατότητα για την όποια απάντηση.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση, με όποιο τρόπο επιθυμείτε, σε οτιδήποτε από τα προαναφερθέντα εκτιμηθεί.

 

 

 

 

 23.12.2007 - Πρώτες οι κορασίδες του Καλαμακίου
16.12.2007 - Δύο νίκες για τις κορασίδες
16.12.2007 - Καλαμάκι Κρόνος 49 - 57
10.12.2007 Επιστολή - απάντηση προς την ΕΣΚΑΝΑ
09.12.2007 - ΚΑΛΑΜΑΚΙ: Καλό μπάσκετ και άνετη νίκη με 68 - 40 επί του Πορφύρα
08.12.2007 Νίκησαν και το Π. Φάληρο
02.12.2007 - Δυσκολεύτηκε το Καλαμάκι με τον Αστέρα Αγ. Δημητρίου (58 - 45)
01.12.2007 - Πρώτη ήττα για τις κορασίδες του Καλαμακίου, που έχασαν από την Ευρυάλη με 31 - 42
26.11.2007 - Μάνδρα Καλαμάκι 55 - 49
24.11.2007 - Εντυπωσιακά μεγάλες οι... "μικρές" κέρδισαν και τα Σούρμενα, με 90 - 11
18.11.2007 - Κι άλλη νίκη το Καλαμάκι. 63 - 54 το Φοίνικα
11.11.2007 Πέρα - Καλαμάκι 41 - 63
04.11.2007 - Κέρδισε το Καλαμάκι τον Ιωνικό με αντεπίθεση διαρκείας
03.11.2007 - Άνετα οι κορασίδες του Καλαμακίου και τον Ίκαρο
21.10.2007 - Κρόνος Καλαμάκι 75 - 44
14.10.2007 - Άνετη νίκη το Καλαμάκι στην πρεμιέρα
13.10.2007 - Κέρδισαν το ντέρμπι οι κορασίδες του Καλαμακίου
07.10.2007 - ΚΑΛΑΜΑΚΙ: Στο final four του κυπέλλου
06.10.2007 - ΚΑΛΑΜΑΚΙ: Εύκολα οι κορασίδες 57 - 16 τον Αστέρα
30.09.2007 - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΣΚΑΝΑ: Ελληνικό – Καλαμάκι 36 – 50
28.09.2007 - Το ρόστερ της γυναικείας ομάδας
17.09.2007 - "Χτίζεται" η νέα ομάδα του Α.Ο. Καλαμακίου
01.09.2007 - Το ΔΣ του Α.Ο. Καλαμακίου
15.06 2007 - Προτάσεις στην Ε.Σ.ΚΑ.ΝΑ.
23.04.2007 - Σαρώνει ο Α.Ο. Καλαμακίου
Created by Hellas Internet