Home > ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ > 01.01.2002 - Αθλητισμός: Παρόν και μέλλον στον Άλιμο


1999 - 2002:
Το χτες, το σήμερα και το μέλλον
του Αθλητικού Οργανισμού στον Άλιμο

Στα τέσσερα χρόνια, που η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΙΜΟΥ έχει την ευθύνη διοίκησης του Δήμου μας, άλλαξαν πολλά. Με επικεφαλής τον τ. Δήμαρχο, Αλέξανδρο Αλούκο, την ουσιαστική και αποτελεσματική συμμετοχή της δημοτικής ομάδας και των μελών του συνδυασμού υλοποιήθηκε το πρόγραμμά μας, σε ποσοστό ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Στο πλαίσιο αυτής της συλλογικής προσπάθειας, στην οποία ο κάθε ένας είχε το ρόλο του και τη συμβολή του, εντάσσεται και η λειτουργία του Αθλητικού Οργανισμού.
Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο Αθλητικός Οργανισμός άλλαξε μορφή, φιλοσοφία, τρόπο λειτουργίας. Είχαμε αποφασίσει, ως παράταξη, πως ο Αθλητικός Οργανισμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να παραμείνει ένα απλό διαχειριστικό όργανο. Και έτσι έγινε.
Σε αυτό συνέβαλλαν, πρώτα από όλα, η ανταπόκριση του κόσμου και ο τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκε τη νέα πρόταση για τον αθλητισμό. Κι ακόμα η ουσιαστική συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία, με τα σχολεία, με την Ένωση Γονέων, με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, με τις υπηρεσίες του Δήμου, με την Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου μας.
Οφείλουμε να κάνουμε ειδική αναφορά στην καθοριστική συνεργασία με τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, που με την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους ευσυνειδησία αποτέλεσαν τους πυλώνες, στους οποίους οικοδομήθηκε αυτή η κοινωνική παρέμβαση.
Σε επτά άξονες αναπτύχθηκε η δραστηριότητα του Αθλητικού Οργανισμού. Οι άξονες αυτοί αφορούσαν τα έργα υποδομής, την οικονομική ενίσχυση και τη συνεργασία με τα σωματεία του Δήμου, την οργάνωση του Γραφείου, την ανάπτυξη των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, την ανάπτυξη των σχέσεων με άλλους Οργανισμούς και τη συνεργασία με Δήμους, την οικονομική ενίσχυση του ΑΟΔΑ και τέλος τον πλήρη εξοπλισμό όλων των χώρων, στους οποίους πραγματοποιείται αθλητική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις σε έργα υποδομής αποτελούν τον πρώτο άξονα της πολιτικής που εφαρμόσαμε. Βελτιώθηκαν οι χώροι άθλησης και πλέον παρέχουν τη δυνατότητα σε όλους όσοι αθλούνται, στο πλαίσιο του σωματειακού ή του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, μέσω των προγραμμάτων του Αθλητικού Οργανισμού, να κάνουν ποιοτικό αθλητισμό και όχι υποβαθμισμένο. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:
1. Τα δύο δημοτικά γυμναστήρια ποδοσφαίρου, τα οποία στρώθηκαν με πλαστικό χλοοτάπητα.
2. Την κατασκευή του ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητηρίου, το οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
3. Τη δημιουργία ενός κλειστού χώρου άθλησης, στην οδό Κουμουνδούρου, όπου το γήπεδο μπάσκετ σκεπάστηκε με πλαστικό, στηριγμένο σε ειδική αλουμινοκατασκευή (Σ.Σ.: Η νέα διοίκηση το κατήργησε).
4. Την συντήρηση και επισκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου (5χ5) στο λόφο Πανί, με την τοποθέτηση ειδικού πλέγματος (δίχτυ) στην οροφή και επισκευή του πλαστικού τάπητα.
5. Την καθολική επισκευή του ημιυπαίθριου χώρου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο και την μετατροπή του σε αίθουσα άθλησης, για τα παιδιά του σχολείου και τους κατοίκους της περιοχής.
Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας σχετίζεται με την οικονομική ενίσχυση των σωματείων, στα οποία η οικονομική ενίσχυση δίνονταν στην αρχή κάθε αγωνιστικής περιόδου αλλά και της συνεργασίας κυρίως με τα τμήματα υποδομής τους.
Ο τρίτος άξονας αφορά την οργάνωση του Γραφείου του Αθλητικού Οργανισμού, το οποίο πλέον είναι σε θέση να υποστηρίξει διοικητικά όλο το πλέγμα του αθλητισμού στο Δήμο μας.
Ο τέταρτος άξονας αφορά την ανάπτυξη των προγραμμάτων του μαζικού λαϊκού αθλητισμού.
Ο πέμπτος άξονας αφορά το «άνοιγμα» του Αθλητικού Οργανισμού και τη συνεργασία με Οργανισμούς άλλων δήμων, γεγονός που μας επέτρεψε να παρουσιάσουμε τη δουλειά που πραγματοποιείται στα προγράμματα σε περισσότερο ανεπτυγμένους δήμους (Περιστέρι, Καλλιθέα, Ψυχικό) απ΄ όπου αποσπάσαμε εξαιρετικά θετικά σχόλια και κριτικές.
Ο έκτος άξονας αφορά την οικονομική ενίσχυση του Αθλητικού Οργανισμού από τη ΓΓΑ (με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού), τις έκτακτες επιχορηγήσεις από διάφορους φορείς (ΓΓΑ, ΥΠΕΣΔΑ κλπ) και τη συμβολική συμμετοχή των αθλουμένων στα προγράμματα, στοιχείο το οποίο «πρόσφερε» σε μεγάλο ποσοστό οικονομική αυτοδυναμία στον Αθλητικό Οργανισμό.
Ο έβδομος άξονας αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, τόσο για την διοικητική υποστήριξη του ΑΟΔΑ όσο και την υποστήριξη των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.

ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ
Όταν τον Ιανουάριο του 1999 αναλάβαμε τη διοίκηση, τα προβλήματα ήταν τεράστια, πολλές φορές αξεπέραστα. Δυστυχώς είναι γνωστό. Πρέπει όμως να το αναφέρουμε και πάλι ότι ελάχιστα προγράμματα λειτουργούσαν. Και το σημαντικότερο: οι τότε υπεύθυνοι - διοικητικοί, αιρετοί και διορισμένοι - χάθηκαν ως δια μαγείας και παρά τις προσπάθειές μας ουδέποτε μας ενημέρωσαν για τον Οργανισμό.
Τα θετικά στοιχεία αυτής της περιόδου είχαν άμεση σχέση με το ζήλο των Καθηγητών που ήδη εργαζόντουσαν στα προγράμματα. Η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού ήταν περιορισμένη. Η συμμετοχή στα 4 αθλήματα, για τα οποία λειτουργούσαν μόνο 10 τμήματα, δεν ξεπερνούσε τα 200 άτομα. Στα προγράμματα εκείνης της περιόδου, 1998 - 1999, εργάζονταν μόνο 6 Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.
Τα προγράμματα, βρίσκονταν σε εξέλιξη και ουσιαστικά δεν είχαμε δυνατότητες παρέμβασης, προκειμένου να βελτιωθούν τα στοιχειώδη που αφορούσαν όχι μόνο το μαζικό λαϊκό αθλητισμό αλλά και τη σύνδεσή του τόσο με τον κοινωνικό ιστό όσο και με τα σωματεία του Δήμου μας.
Από την πρώτη στιγμή διαπιστώσαμε τεράστιες ελλείψεις στον εξοπλισμό. Ή για να ακριβολογήσουμε δεν υπήρχε τίποτα. Τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι Καθηγητές ήταν ελάχιστα.
Αυτά, μέχρι τις αρχές Ιουνίου 1999, όπου με τη «2η Γιορτή του Αθλητισμού», στο Κλειστό Γυμναστήριο, Καθηγητές και αθλούμενοι, πιστοποίησαν τη διάθεσή τους για κάτι καλύτερο και διαφορετικό.
Από τότε, ουσιαστικά αρχίζει η καινούρια πορεία του Αθλητικού Οργανισμού. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Αναζητήσαμε Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, με ειδίκευση στην οργάνωση και διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών ή Σωματείων. Ιδρύσαμε το Γραφείο Προγραμματισμού και Επικοινωνίας. Το στελεχώσαμε με άτομα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν διοικητικά τη νέα προσπάθεια.
Καταγράψαμε όλους τους χώρους άθλησης και τις ανάγκες σε εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, σε διαδοχικές συναντήσεις με τους ήδη εργαζόμενους Καθηγητές, αποκτήσαμε ικανοποιητική εικόνα τόσο για τον τρόπο διεξαγωγής των προγραμμάτων, όσο και για τις ανάγκες που υπήρχαν προκειμένου να βελτιωθούν οι χώροι, να βρεθούν καινούριοι και να εξοπλιστούν νέοι και παλιοί.
Ζητήσαμε τις προτάσεις των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής και τις αξιοποιήσαμε. Αγοράστηκαν τα ενδεδειγμένα όργανα, προκειμένου οι δραστηριότητες να γίνονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Για τις ανάγκες σε εξοπλισμό, τα τέσσερα αυτά χρόνια (τρία ουσιαστικά), δαπανήθηκαν περισσότερα από 20.000.000 δραχμές για να αγοραστούν μοκέτες, στρώματα, όργανα γυμναστικής, μπάλες (βόλεϊ, ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και διάφορα άλλα απαραίτητα αντικείμενα.
Όλοι οι χώροι ανακαινίστηκαν. Και αν κάποιος συμπεριλάβει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας, όλων των αθλητικών χώρων, τότε δεν θα δυσκολευτεί να αντιληφθεί την καθολική αλλαγή που επήλθε αλλά και τη δαπάνη.
Με αυτές τις ενέργειες η νέα αθλητική περίοδος, 1999 - 2000, μας βρήκε πανέτοιμους, σε όλα τα επίπεδα.
Τα αποτελέσματα, εκείνης της πρώτης περιόδου: Τριάντα πέντε (35) τμήματα, 10 αθλήματα, 539 αθλούμενοι σε 20 διαφορετικούς χώρους και 11 Καθηγητές.
Και το σημαντικότερο: Με προσωπική παρέμβαση του υπογράφοντα, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο «Άγιος Κοσμάς» δέχτηκε (;) τα παιδιά του Αλίμου, τα οποία υπό την καθοδήγηση πεπειραμένων Καθηγητών έκαναν τα πρώτα τους… βήματα σε πισίνα.
Η επόμενη χρονιά, 2000 - 2001 είχε σχεδιαστεί έγκαιρα. Στην αρχή του καλοκαιριού τέθηκαν οι στόχοι και στη συνέχεια εφαρμόστηκε το σχέδιο υλοποίησής τους.
Ένας από αυτούς αφορούσε τη συμμετοχή των αθλουμένων στο κόστος υλοποίησης των προγραμμάτων. Η επιβάρυνση ήταν ελάχιστη και συμβολική. Ωστόσο, ήταν ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο ο κόσμος έδινε χωρίς δυσκολία αφού διαπίστωνε καθημερινά ότι τα χρήματά του γυρίζουν στην τσέπη του.
Διαπίστωνε καθημερινά ότι οι χώροι είναι καθαροί, διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.
Διαπίστωνε καθημερινά πως οι Καθηγητές είναι πρόθυμοι, ευγενείς, συνεργάσιμοι. Γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, με το οποίο ασχολούνται και οι συμμετέχοντες διεύρυναν καθημερινά το γνωστικό τους επίπεδο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, την περίοδο 2000 - 2001, ήταν σε εξέλιξη 13 προγράμματα, τα οποία αναπτύσσονταν σε 74 τμήματα και υλοποιήθηκαν με τη χρήση 36 αθλητικών χώρων, από 25 Καθηγητές. Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα ξεπέρασαν τους 1.200.
Ο Αθλητικός Οργανισμός στο πλαίσιο των οικονομικών - κατά κύριο λόγο - δυνατοτήτων του άσκησε και κοινωνική πολιτική. Τα παιδιά της Προσχολικής ηλικίας (Παιδικοί σταθμοί - νηπιαγωγεία) ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ, όπως επίσης τα μέλη των ΚΑΠΗ και τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Προνοιακό Ίδρυμα «Αγ. Ανδρέας».
Πραγματοποιήθηκαν, αυτά τα χρόνια, τρία Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης και τρία Πετοσφαίρισης, δύο ημερίδες στίβου για μαθητές, τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5, δύο εσωτερικά πρωταθλήματα Αντισφαίρισης, τρεις γιορτές Γυμναστικής Ενηλίκων, τρεις Ρυθμικής - Ενόργανης Γυμναστικής και τρεις Προσχολικής Ηλικίας.
Ο Αθλητικός Οργανισμός δεν περιορίστηκε μόνο στο κομμάτι του αθλητισμού. Ανοίχτηκε και πλησίασε τους δημότες του Αλίμου. Έκανε παρεμβάσεις, πρωτοποριακές για την τοπική μας κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ενημερωτικές εκδηλώσεις για το AIDS, στα Λύκεια του Δήμου, ενώ την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (2 Δεκεμβρίου 2000) διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό σε διερχόμενους οδηγούς.
Στα γραφήματα περιλαμβάνονται στοιχεία (γυμναστές, προγράμματα, χώροι άθλησης, τμήματα, ώρες), τα οποία αφορούν όλες τις περιόδους. Έτσι έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία του Αθλητικού Οργανισμού και μπορείτε ευκολότερα να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ
Τα προγράμματα της αθλητικής περιόδου 2002 - 2003 άρχισαν από τον Σεπτέμβριο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν και αυτή τη φορά μεγάλη και οι συμμετέχοντες αναμένονταν να ξεπεράσουν τους 1600.
Δυστυχώς όμως η νέα πολιτική αντίληψη για τον αθλητισμό έχει ως βασικό σκοπό τη συρρίκνωση: Από τις πρώτες μέρες καταργήθηκε το τμήμα ρυθμικής στο 6ο Δημοτικό Σχολείο και το τμήμα στίβου που λειτουργούσε στο γήπεδο Τραχώνων και αριθμούσε 20 παιδάκια, ηλικίας 5 έως 12 χρόνων.
Παρατηρούνται ομαδικές αποχωρήσεις από συγκεκριμένους χώρους άθλησης, όπως στο 9ο Δημοτικό Σχολείο και αλλού, ενώ «τα νέα» που κυκλοφορούν αναφέρουν πως θα καταργηθούν τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϋ στα σχολεία, ενώ δραστηριότητες όπως το 5χ5, το τένις και η κολύμβηση θα δοθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.
Με λίγα λόγια, αντί να αξιοποιηθεί η αυξητική τάση που όπως όλες τις αθλητικές περιόδους έτσι και φέτος ήταν σαφής και δεδομένη έχει επικρατήσει η λογική της συρρίκνωσης.
Η νέα αντίληψη για τον αθλητισμό προσπαθεί καθημερινά να αποδείξει - και το αποδεικνύει - ότι δεν υπάρχει ρομαντισμός στο χώρο του αθλητισμού και πως στα πάντα έχει εισχωρήσει το χρήμα των λίγων, που στοχεύουν στην «κλοπή» των συνειδήσεων και τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων.
Και το χειρότερο; Ορισμένα στελέχη, από αυτά που διαχειρίζονται, για λογαριασμό του Α. Ο. Δ. Α., τον αθλητισμό έχουν επιδοθεί σε όργιο παραπληροφόρησης, προκειμένου να οδηγήσουν τον κόσμο στα δικά τους μέτρα και στα δικά τους σταθμά.
Χρειαζόμαστε έναν αθλητισμό που να μην είναι εμπορευματοποιημένος. Να μην μεταφράζονται όλα σε χρήμα. Χρειαζόμαστε αθλητισμό που το κίνητρό του θα είναι η άθληση και θα έχει ως αρχή το «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Τίποτε άλλο. Οτιδήποτε εμπορευματοποιείται και μεταφράζεται σε χρήμα είναι καταστροφή. Και αυτή η καταστροφή είναι περισσότερη ορατή στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
 
 
 
 
 
 
 


26.02.2008 - Aττική οδός: ασφυξία και κέρδη
29.08.2007 - Όλεθρος δίχως τελειωμό
15.07.2007 - 15χρονο βαποράκι
02.06.2007 - Ο τζόγος των εκλογών
07.01.2007 - "...εκτός ηθικής και δεοντολογίας"
17.11.2006 - "Συνεχίζουμε μαζί. Σας ευχαριστώ".
27.05.2006 - Η Μάχη της Κρήτης
12.05.2007 - Η αστυνομία της συμφοράς
11.04.2007 - Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού
27.02.2007 - Το μελαγχολικό πολιτικό τοπίο.
30.01.2006 - "Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια".
09.01.2006 - Βρωμιά και δυσωδία
01.01.2006 - Να τα πούμε;
15.10.2005 - Εφ΄ όλης της ύλης (μέρος Β)
15.09.2005 - Εφ΄ όλης της ύλης (μέρος Α)
18.04.2005 - "Εργαζόμαστε ασταμάτητα για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης".
18.02.2005 - "Η θέση του Δημάρχου δεν κατακτάται με ευκαιριακές κινήσεις".
22.12.2003 - Προϋπολογισμός 2004
09.12.2003 - Ένωση Γονέων Επιστολή στα μέλη του Δ.Σ.
11.11.2003 - Ένωση Γονέων Επιστολή σε Προεδρεύοντα
10.07.2003 - Ένωση Γονέων Επιστολή σε Αντιπρόεδρο-
10.07.2003 - Ένωση Γονέων Επιστολή σε γραμματέα
11.01.2003 - Η ενημέρωση για την Υγεία
01.01.2000 - Δύο χρόνια διοίκηση
06.12.1999 - Πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2000
Created by Hellas Internet