Home > ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ > Γλύτωσε με πρότυπο τον Ιώβ - ΕΘΝΟΣ 15.04.1992


Γλίτωσε με πρότυπο τον Ιώβ(*)
Τετάρτη, 15 Απριλίου 1992

Εννέα χρόνια παγιδευμένος στα στενά μονοπάτια των ναρκωτικών. Τα μισά απ΄ αυτά χαμένος στην άβυσσο της ηρωίνης. Στο «παρά 5» γλίτωσε το θάνατο. Πολλές φορές.
Επιστρατεύοντας όσα ψυχικά αποθέματα του είχαν απομείνει, κατάφερε o 30χρονος Γιάννης Ζαμαρίας να σωθεί. Σήμερα, περήφανος - και όχι άδικα - έχει αφιερώσει τον εαυτό του στη θεραπεία τοξικομανών. Όπλο του μια απίστευτη - ιώβεια υπομονή. Μαζί με μια δύναμη, που πηγάζει από τον ίδιο τον αγώνα του να ξεφύγει από την «παραμύθα», αγωνίζεται να σώσει νέους ανθρώπους.
Κι είναι πολλοί αυτοί που του χρωστάνε την ίδια τους την ύπαρξη. Μέσα από τις τιτάνιες προσπάθειές τους, του αναγνωρίζουν ότι τους έβγαλε από το τέλμα.
Δεν του το αναγνώρισε η δικαιοσύνη. Λίγο έλειψε να τον στείλουν εκεί απ΄ όπου είχε ξεκινήσει τον κατήφορο: στα καγκελόφρακτα άντρα των ναρκωτικών…
«Γλίτωσα και πάλι στο “παρά 5”», λέει.
Η αγκαλιά της ταλαιπωρημένης μάνας του τον σφίγγει, καθώς ο Γιάννης ορμάει στο σπίτι του, μετά το τέλος της Οδύσσειας. Μια νέα ορμή, να προσφέρει, έχει γεννηθεί μέσα του κι αυτό φαίνεται καθαρά καθώς μου λέει:
«Το ποτάμι δε γυρνάει πίσω. Σώθηκα. Αφιέρωσα τον εαυτό μου στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Νοιώθω ότι έχω υποχρέωση να βοηθήσω εκείνους που με χρειάζονται. Σε στιγμές, δύσκολες για μένα, κάποιοι άλλοι έσκυψαν πάνω μου».
Δεκάξι χρονών «σχολιαρόπαιδο» είχε μπει στον προθάλαμο των ναρκωτικών, αφού η χρήση του αλκοόλ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα ναρκωτικά, όπως παραδέχεται. Τα επόμενα τρία χρόνια δοκίμασε το «τσιγαριλίκι».
Από κει και μετά, χρόνο με το χρόνο, βυθίζονταν όλο και πιο βαθιά στο γυάλινο κόσμο του λευκού θανάτου. Θυμάται:
«Απομονωμένος από τον κόσμο, βρισκόμουν στο περιθώριο. Καθημερινά έσβηναν μαζί με τη ζωή μου και τα όνειρα που είχα κάνει γι΄ αυτή. Λίγο έλειψε να πεθάνω από υπερβολική χρήση».
Το 1987 έρχεται το δυνατό χτύπημα για τον παραπαίοντα εκείνη την εποχή Γιάννη Ζαμαρία. Μια μικροκλοπή, που έκανε υπό την επήρεια ναρκωτικών, τον στέλνει για 80 μέρες στο Ψυχιατρικό κατάστημα των Φυλακών Κορυδαλλού.
Βγαίνοντας από κει, η μάνα του γνώριζε πια πολύ καλά πως είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, που θα οδηγούσε με σίγουρα βήματα το γιο της στο θάνατο. Ήταν το δικό της μαρτύριο…
Με πίστη στο πρόγραμμα της «Ιθάκης», η κυρία Βέρα ανέβηκε το Γολγοθά της.
Ένα Γολγοθά που περιέκλειε την αγάπη της μάνας και την τεράστια προσπάθειά της για ανοχή στις μη ελεγχόμενες πράξεις του, σ΄ ένα δύσκολο συνδυασμό συμπαράστασης, στήριξης και νουθεσίας. Πέρα, όμως, από τις ακούραστες προσπάθειες της μάνας του, τι ήταν αυτό που έσπρωξε και κράτησε το χρήστη στην «Ιθάκη»;
«Το πιο βασικό που με τράβηξε ήταν κάποιοι άνθρωποι. Δεν με αντιμετώπισαν σαν άρρωστο. Επικοινώνησαν μαζί μου, πολέμησαν τη μοναξιά μου και την ανασφάλειά μου».
Σε λίγους μήνες θα γίνει πατέρας. «Μαζί με τη γυναίκα μου, άλλο ένα στήριγμα στην προσπάθειά μου, το παιδί που θα ‘ρθει είναι η επιβράβευση του χρήστη που ξέφυγε».
Γι΄ αυτόν τώρα ξεπροβάλλει σαν σημαντικότερος στόχος να σώσει ανθρώπους. Κι όσο το κατορθώνει:»Θα είναι η μεγαλύτερη ικανοποίησή μου. Παράλληλα θα μπορώ να διατηρώ τις ισορροπίες μου».
Να λοιπόν το πιο κραυγαλέο παράδειγμα για τη σκληρή κοινωνία μας. Ας πάψει να παίρνει κεφάλια. Ίσως υπάρχει για πολλούς το απάνεμο μουράγιο. Η Ιθάκη…
*Η περίπτωση του Γιάννη Ζαμαρία δεν είναι μοναδική. Πολλοί άλλοι που κατάφεραν τελικά και γλύτωσαν βρέθηκαν αργότερα "μπλεγμένοι" σε αναχρονιστικούς νόμους, οι οποίοιτους οδηγούσαν στον ίδιο δρόμο. Και κάθε φορά πρέπει να βρεθεί μια κάποια σχέση ανάμεσα στο δημοσιογράφο και τον κάθε Ζαμαρία μήπως και ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι. Ίσως το γεγονός πως με το Γιάννη πηγαίναμε μαζί στο Γυμνάσιο έπαιξε κάποιο ρόλο... 


Συνέντευξη: Λάμπρος Κανελλόπουλος, πρόεδρος unicef - περιοδικό SALVE τεύχος Δεκεμβρίου 2004
Το αληθινό πρόσωπο του "Ωνασείου" - ΕΘΝΟΣ 02.02.1996
Τα τελευταία λόγια της Μελίνας - ΕΘΝΟΣ 10.03.1994
ΙΚΑΡΙΑ: Η φωτιά που καίει ακόμα - ΕΘΝΟΣ 23.02.1994
Φάτον γιατί θα σε φάει - ΕΘΝΟΣ 05.10.1992
"Νίκησε" δυο φορές το θάνατο - ΕΘΝΟΣ 23.07.1992
ΓΑΒΡΙΕΛΑ: Η θεά του αγοραίου έρωτα - ΕΘΝΟΣ 27.08.1991
'Αδειασε η αγκαλιά της μάνας - ΕΘΝΟΣ 24.07.1991
Created by Hellas Internet